2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Egy férfi talált egy elhagyott repülőgépet, és úgy döntött megnézi közelebbről

2023-03-25 09:05 | Nézettség: 547
A Második Világháború már régen véget ért. A háború emlékeztetői a ránk maradt lőszerek és egyéb katonai felszerelések maradványai, amelyek időről időre különböző helyeken bukkannak fel a világban. Nem meglepő, hogy a haditechnikai eszközök maradványai között nagyon sok a katonai repülőgép, hiszen becslések szerint a háborúban részt vevő felek körülbelül 250 ezer db repülőgépet vesztettek a harcokban!

A világháborúk után számos katonai repülőgép maradványait találták meg különböző helyeken a világban.

Az első világháború után a repülőgépek általában fa és vászon konstrukciók voltak, és gyakran szétesettek a légiharcokban.

Azonban az második világháború után a repülőgépek acélból, alumíniumból és más ötvözetekből készültek, ami megnehezítette a pusztulásukat.

  1. Az első világháború után a szövetséges és közép-hatalmak sok repülőgép-roncsot hagytak hátra Európában, és sok a nyugati front vonalán, főleg Franciaországban található. Ezek közé tartoztak azok a nagy, nehéz bombázók és vadászrepülőgépek, amelyeket a háború végén használtak, például a német Junkers J.I, a francia Spad S.XIII és a brit Sopwith Camel.
  2. A második világháború után a szövetségesek sok német repülőgépet foglaltak le, amelyek között voltak az általánosan ismert típusok, mint a Messerschmitt Bf 109 és a Focke-Wulf Fw 190 vadászgépek, valamint a Ju 87 "Stuka" merőleges bombázó és a Ju 88 bombázó repülőgépek. Az amerikaiak és a britek számos német repülőteret foglaltak el, ahol sok repülőgép maradványa található.

Az első és a második világháború után a repülőgépek különböző helyeken találhatók, például a sivatagban, a tenger alján, az erdőkben és a hegyekben.

Ezenkívül sok repülőgép-roncs megtalálható a világ különböző múzeumaiban és a haditechnikai parkokban is.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=eXOPsIwl294

A Douglas A-27 egy kétüléses, könnyű bombázó és felderítő repülőgép volt, amelyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki a 1930-as években. Az A-27 jelzést a brit légi erő (RAF) számára tervezett változatnak adták, amelyet az RAF a "Nomad" néven ismert. Az amerikai változatot "A-17" néven ismerték.

  • Az A-27/RAF Nomad első prototípusa 1934-ben repült először, és a következő évben szolgálatba állt az RAF-nál. Az amerikai A-17-es változatot 1935-ben mutatták be, és később a haditengerészet és a hadsereg is használta.
  • Az A-27/A-17 bombázók és felderítők számos konfliktusban szolgáltak, többek között a második kínai-japán háborúban, a második világháborúban, valamint a spanyol polgárháborúban is. Az A-27/A-17 nagyobbik változata, az A-20 Havoc, később a második világháború egyik legfontosabb könnyű bombázója lett.

Összességében az A-27/A-17 egy fontos repülőgép volt a második világháború előtti időszakban, amely szolgáltatta a fejlesztési alapot az A-20 Havoc könnyű bombázóhoz, és a világháborúban elért sikerei jelentősen hozzájárultak a további amerikai repülőgépek fejlesztéséhez.