2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Élesben is jönnek a visszaváltható 50 forintos palackok! Mit kell tudni a visszaváltásról! Falukban hol veszik vissza?

2024-06-25 23:21 | Nézettség: 345
Az országos újrahasznosítási rendszer részeként már több mint 2300 REpont üzemel Magyarországon, ahol a betétdíjas műanyag, fém és üvegpalackok visszaváltása lehetséges. Ez a rendszer kulcsfontosságú a körforgásos gazdaság eléréséhez.

Az országos újrahasznosítási rendszer keretében már 2300 visszaváltási pont, azaz REpont működik, ahol betétdíjas műanyag, fém és üvegpalackokat lehet leadni. Fontos, hogy csak az ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket fogadja el a rendszer.

visszaváltás

A visszaváltási folyamat során a felhasználó többféle opció közül választhat a visszaváltási díj megtérítésére.

Utalvány: Az automata a visszaváltott palackok értékét utalvány formájában nyomtatja ki, amelyet az adott üzletben vagy üzletláncban le lehet vásárolni vagy készpénzre lehet váltani.

Bankszámlára történő utalás: A felhasználó a vonalkód-leolvasó segítségével az applikációban regisztrált elektronikus ügyfélkódját telefonja segítségével azonosíthatja. Az így visszaváltott összeg automatikusan jóváírásra kerül a felhasználó profiljában rögzített bankszámláján.

Jótékonysági felajánlás: A visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható, az automata kijelzőjén megjelenő opció választásával. Az összegyűjtött felajánlások az adott időszak végén átutalásra kerülnek a kedvezményezett szervezet számára.

visszaváltás

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=sAzfjvFh5Dc

betétdíj

Magyarországon évente körülbelül 3,2 milliárd italospalack kerül forgalomba, azonban a jelenlegi házhoz menő és szigetes gyűjtési módszerekkel csak körülbelül negyven százalékukat tudják tisztán visszagyűjteni. Az ezek „szemétként” való kezelése, azaz elégetése vagy lerakása jelentős környezeti terhet ró a természetre, miközben az újrafeldolgozáshoz értékes alapanyagokat veszítenek el.

Az Európai Unió jogszabályai alapján 2029-re a PET-palackok visszagyűjtési arányát 90 százalékra kell növelni, amit a betétdíjas rendszer (DRS) segítségével lehet elérni. A betétdíjjal működő rendszer ösztönzi a fogyasztókat a palackok visszajuttatására, így fontos lépést jelent a körforgásos gazdaság felé.

Magyarország a tizenötödik ország Európában, ahol bevezették ezt a visszaváltási rendszert. Azonban a visszaváltható üveg-, műanyag- és alumíniumcsomagolások fokozatosan jelennek meg a boltok polcain, mivel a gyártók fél éves türelmi időt kaptak. Június 30-ig forgalomba hozhatnak olyan italtermékeket, amelyek nem visszaváltható palackokban vannak.

Július elseje után már csak visszaváltós címkékkel ellátott termékeket hozhatnak forgalomba a gyártók, de a polcokról nem kell eltüntetni a korábban forgalomba hozott termékeket, így azok a szavatossági idő végéig továbbra is árusíthatók. Ezért olyan szeszes italokkal, amelyek nem viselik a visszaváltási logót, akár évekig találkozhatunk a boltok polcain, és ezeket továbbra is a szelektív kukákba kell helyezni.

A Lidl Magyarország tájékoztatása szerint áruházaikban megkezdődött a visszaváltható palackokra való átállás mind a saját márkás, mind az egyéb márkatermékek esetében. Az áruházakban visszaváltó automaták találhatók, így a vásárlóknak érdemes figyelniük, hogy milyen terméket választanak, és ha kifizették az 50 forintos visszaváltási díjat, a következő vásárlás alkalmával már vissza is válthatják a betétdíjas palackokat.

A vásárlók oktatása kulcsfontosságú, hogy minél több ilyen csomagolás kerüljön vissza a körforgásba, és így közösen hozzájáruljunk a fenntartható jövőhöz. A Mohu Gyártói felelősségi rendszerének vezetője kiemelte, hogy 2300 gépi és mintegy 800 kézi visszaváltási pont, azaz REpont áll rendelkezésre, amelyek elérhetőségét a REpont-applikációban vagy a Mohu honlapján lehet keresni.

További videók a témában