2024. június 22., szombat
Paulina névnapja

Elképesztő trükkök ELMAGYARÁZVA!!!

2023-05-14 07:37 | Nézettség: 366
A kártyajátékok és a bűvészet története több ezer évre nyúlik vissza. A kártyajátékok az ókori Kínából származnak, majd a középkori Európában terjedtek el. Az első kártyapaklikban a különböző színek és értékek mellett gyakran szerepeltek képek és szimbólumok, amelyeket a kártyajátékosok hamarosan felhasználtak arra, hogy trükköket mutassanak be egymásnak.

A bűvészet mint előadóművészet azonban csak a 19. században vált igazán népszerűvé.

Ekkoriban a bűvészek nagy utazó előadóművészek voltak, akik a világ számos országában turnéztak és elkápráztatták a közönséget trükkjeikkel és mutatványaikkal.

Számos híres bűvész története ismeretes az elmúlt évszázadokból. Houdini, a híres amerikai bűvész például kiválóan ismerte a trükköket, amelyeket a börtönökben használtak, és amelyek segítségével képes volt megszökni a bilincsekből és a börtönökből.

Az 1950-es években a televízió megjelenésével a bűvészet is elkezdett átalakulni. Az emberek otthonukból nézhették a bűvészek előadásait, és a televízió új trükkök és mutatványok megjelenését is lehetővé tette.

Ma a bűvészet továbbra is népszerű szórakozási forma, és számos világhírű bűvész létezik, akik elkápráztatják a közönséget trükkjeikkel és mutatványaikkal. A kártya trükkök szintén tovább élnek, és számos kártyajátékban és bűvészeti előadásban találkozhatunk velük.

Az elmúlt évszázadok során számos híres magyar származású bűvész vált világhírűvé trükkjeikkel és előadóművészetükkel.

Néhány példa közülük:

Houdini (Weisz Erik): bár Houdini az Egyesült Államokban született, magyar származású családban nőtt fel. Az Egyesült Államokban vált híressé, és az egész világon ismertté vált bűvészművészeti előadásaival és trükkjeivel. Houdini a börtöntrükkök szakértője volt, és olyan trükköket mutatott be, mint például a víz alatti zárka megszökése vagy a láncokból való kiszabadulás.

David Copperfield: David Copperfield igazából az Egyesült Államokban született, de ő is magyar származású családban nőtt fel. Az 1980-as években vált világhírűvé, és azóta is a világ egyik legismertebb bűvésze. Copperfield elképesztő trükkjei közé tartozik például a Szabadság-szobor átrepülése, a Las Vegas-i kaszinók eltűnése, vagy a Nagy Kínai Fal áthatolása.

Rodolfo, polgári nevén Gács Rezső (született: Gross Rezső, Budapest, 1911. május 16.[1] – Budapest, 1987. január 25.) magyar bűvész, érdemes és kiváló művész. Bűvészkedésre egy kínai gyöngyárus inspirálta, aki megtanított neki egy bűvészmutatványt a dunai kavicsokkal. Ódry Zuárd karolta fel és tanította az 1920-as évek második felében.[2] Gyakori közös bemutatkozásaik után első önálló fellépését is mestere menedzselte 1929 tavaszán, s ettől fogva Pest és Buda számtalan egylete, klubja, szakmai és baráti köre hívta fellépni az ifjú mágust. 
Ekkor kapta Rodolfo Grosso művésznevét mesterétől.

Hajnóczy Soma: (Budapest, 1985. április 29. –) kétszeres bűvészvilágbajnok. Hatéves korában szeretett bele az illúzió világába, miután megkapta első bűvészdobozát. Ettől kezdve a bűvészet folyamatosan nagy szerepet játszott az életében. Tízévesen kezdett el komolyabban foglalkozni a bűvészettel, mentora Molnár Gergely (művésznevén Mr. Jupiter) volt, akkori időszak egyik legjobb magyar bűvésze. Ő is nagy hangsúlyt fektetett a humorra és a show elemekre a varázslás mellett. Somár olyan trükköket mutatott be, mint például a fejbe ütős bűvészet vagy a kártyatrükkök szembejövő autókkal a forgalmas budapesti utcákon. Hajnóczi Somár azonban nemcsak bűvész, hanem filmrendező is volt, több rövidfilm készítésében is közreműködött.

Ezek az előadóművészek és bűvészek nagy hatással voltak a bűvészeti világra, és az ő trükkjeik és előadásmódjuk a mai napig hatással van a bűvészet és az előadóművészet más területeire is.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=A31GLy6-nvI