2023. november 28., kedd
Stefánia névnapja

Ezért kell kacsozni a paradicsomot 🍅 !!

2023-06-01 08:23 | Nézettség: 824
Aki ültetett már paradicsomot 🍅- de talán még az is, aki nem - hallott már a kacsozásról, de nem biztos, hogy csinálja vagy tudja, hogy miért kell csinálni. Időt és magaságyást nem kímélve fogom most demonstrálni, hogy miért is elengedhetetlen ez a folyamat!

Miért és hogyan kell kacsolni a paradicsomot 🍅 ?

A paradicsomok kacsolása vagy megtámasztása segít a növénynek, hogy megfelelő támogatást kapjon, és a termések könnyebben fejlődjenek. A paradicsomok hajlamosak növekedés közben elágazódni és terjeszkedni, ezért a kacsolás segít abban, hogy a növény rendezett és rendezett maradjon.

A paradicsomok kacsolásához szükséged lesz néhány alapvető eszközre:

  • Kacsolók: Ezek lehetnek kacsolókampók, műanyag csipeszek vagy egyszerű szögesdrótok.
  • Támrendszer: Ez lehet egy kacsfa, rács, kerítés vagy bármilyen más tartós szerkezet, amelyet a paradicsomokhoz használsz.

A kacsolási folyamat a következő lépéseket tartalmazza:

  1. Válassz egy megfelelő támrendszer: A paradicsomoknak szükségük van egy stabil támrendszerre, amely támogatást nyújt a növekedésükhöz. Például egy kacsfa vagy rács használata megfelelő lehet.
  2. Kacsold meg a növényeket: Amikor a paradicsomok elérnek egy bizonyos magasságot (általában 30-45 centiméter), akkor jön el a kacsolás ideje. Könnyen megláthatod a növényeken a fő szárat, amelyből az oldalsó hajtások elágaznak. Ezen oldalsó hajtásokat kell kacsolóval rögzítened a támrendszerhez.
  3. Rögzítsd a hajtásokat: Válassz egy oldalsó hajtást, és óvatosan emeld fel, hogy elérje a támrendszer magasságát. Szorítsd rá a kacsolót a hajtásra, majd rögzítsd a támrendszerhez. Ügyelj arra, hogy ne szorítsd túl szorosan, hogy a növénynek legyen helye a további növekedésre.
  4. Folytasd a kacsolást: Folytasd a fenti lépéseket minden olyan oldalsó hajtásnál, amelyet kacsolni szeretnél. Általában javasolt a növényen 2-3 főszárat hagyni, a többit pedig kacsolni.
  5. Figyeld a növényeket: Időnként ellenőrizd a paradicsomokat, és szükség esetén újra rögzítsd a hajtásokat, amikor tovább nőnek. A paradicsomok kacsolásával rendezett növekedést és több termést érhetsz el!

A paradicsomok kacsolása további előnyökkel járhat, például:

  • Rendezett növekedés: A kacsolás segít abban, hogy a paradicsomnövény rendezett és kompakt formában növekedjen. Ez megkönnyíti a gondozást és a betakarítást, és csökkenti a növények közötti árnyékolást.
  • Jobb szellőzés: A kacsolás révén a paradicsomlevelek jobban ki vannak téve a levegőnek, ami segíti a szellőzést. Ez csökkenti a levelek közötti nedvességet és hozzájárul a gombás betegségek, például a lisztharmat vagy a penész kialakulásának csökkentéséhez.
  • Megkönnyíti a termést: A kacsolt paradicsomok gyümölcsei könnyebben hozzáférhetővé válnak, mivel a növény rendezett és felfelé nő. Ez megkönnyíti a termések betakarítását és csökkenti a gyümölcsök talajjal való érintkezését, ami csökkenti a rothadás kockázatát.

A paradicsomok kacsolása tehát fontos gondozási lépés. Az időzítés a növény méretétől függ, de általában a növény eléri a 30-45 centiméter magasságot. Ne késlekedj túl sokáig, mert a túl hosszú hajtások nehezebben lehetnek megtámasztani.

Fontos, hogy a kacsolás során óvatosan bánj a növényekkel, hogy ne sérüljenek vagy törjenek el a hajtások. Használj megfelelő kacsolóeszközt, amely megfelelően rögzíti a hajtásokat a támrendszerhez. Ügyelj arra, hogy ne szorítsd túl szorosan, mert ez akadályozhatja a növekedést és károsíthatja a növényt.Tartsd szemmel a növényeket a növekedés során, és időnként ellenőrizd, hogy a kacsolás még mindig megfelelő-e. Ha a növények tovább növekednek, lehet, hogy újra kell rögzítened a hajtásokat vagy hozzá kell adnod további kacsolóeszközöket.

Remélhetőleg ezek az útmutatások segítenek abban, hogy sikeresen kacsold a paradicsomokat, és élvezhesd a bőséges termést. Jó kertészkedést!

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=6UEBFtEQnT8