2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Fejfájás a halántéknál: mi okozza és mi a MEGOLDÁS ellene?

2023-08-04 18:12 | Nézettség: 1242
Milyen köze van az izmaidnak a halántéki fejfájáshoz? Mik azok a trigger pontok és miért jöhetnek létre? A cikkünk alatti videóban megtudod Dr. Kovács Sebastian szakértői véleményét meghallgatva.

A fejfájás fajtái és okai

Fejfájás számos különböző típusú lehet, és számos kiváltó ok hozhatja létre őket. Az alábbiakban felsorolom néhány gyakori fejfájás típust és azok okait:

1. Tension típusú fejfájás (feszültségfejfájás):

Okai: Általában stressz, szorongás, rossz testtartás, hosszú ideig tartó feszült helyzetben maradás, izomfeszülés a nyakban vagy a vállakban.

2. Migrén:

Okai: Az okok bonyolultak és nem teljesen ismertek, de szerepet játszhatnak genetikai tényezők, hormonális változások, bizonyos ételek vagy italok (pl. koffein, alkohol), környezeti tényezők, stressz, szagok, vagy éppen bizonyos hangok.

3. Cluster fejfájás:

Okai: Az okok pontosan nem ismertek, de úgy tűnik, hogy a hypothalamus (agy egy területe) működési zavara játszhat szerepet. A dohányzás és bizonyos környezeti tényezők szintén kapcsolatba hozhatók ezzel a típussal.

4. Sinus fejfájás:

Okai: A sinusok (arcüregrendszer) gyulladása vagy fertőzése miatt alakulhat ki. Ezáltal a sinusokban lévő nyálka nem tud megfelelően elfolyadékolni, nyomást gyakorolva a fejre, ami fejfájást okozhat.

5. Hőhullámok (hot flashes) miatti fejfájás:

Okai: Menopauza idején gyakori jelenség, amikor a hormonális változások és hőingadozások miatt fejfájás jelentkezhet.

6. Gyógyszer-indukált fejfájás:

Okai: Hosszú távú fájdalomcsillapítók (például túlzottan sok mennyiségű fájdalomcsillapító szedése) alkalmazása fejfájás kialakulását okozhatja.

7. Szemfáradtságból adódó fejfájás:

Okai: Hosszú ideig tartó számítógépes munka vagy olvasás, rossz fényviszonyok, rossz szemüveg használata okozhat fejfájást.

Ez csak egy rövid összefoglaló a fejfájás típusairól és lehetséges okairól. Fontos megjegyezni, hogy a fejfájások okai összetettek lehetnek, és bizonyos esetekben orvosi vizsgálatra lehet szükség a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Ha rendszeresen tapasztalsz erős és folyamatos fejfájást, mindenképpen keresd fel az egészségügyi szakembert a megfelelő tanácsadás és kezelés érdekében.

Halánték oldali fejfájás miért alakulhat ki?

A halánték oldali fejfájás kialakulása számos lehetséges okkal magyarázható. Ezek közé tartoznak:

- Tension típusú fejfájás (feszültségfejfájás): A fej és a nyak izmainak feszülése vagy görcsös állapota miatt jelentkezhet. A feszültségfejfájások gyakran a fej hátsó részében vagy a halántékon érezhetők.

- Migrén: A migrén fejfájás általában egyoldali, és gyakran a halánték vagy a szem környékén lokalizálódik. A migrénes fejfájást általában pulzáló, tompa vagy erőteljes fájdalom kíséri, és együtt járhat más tünetekkel, például émelygéssel, hányással, fény- és hangérzékenységgel.

- Sinus fejfájás: Az arcüregrendszer gyulladása vagy fertőzése miatt alakulhat ki. A fájdalom gyakran a homlok, az orr és a halánték területén érezhető.

- Cluster fejfájás: Ez a típusú fejfájás rendkívül erős és intenzív, és gyakran egyoldali, általában a szem környékén vagy a halántékon jelentkezik. Cluster fejfájásokat akár többször is tapasztalhatnak egy nap alatt, és rövid, de nagyon fájdalmas rohamok formájában jelentkeznek.

- Szemfáradtság: Hosszabb ideig tartó számítógépes munka, olvasás vagy más körülmények, amelyek miatt túlságosan megfeszülnek a szemizmok, fejfájást okozhatnak a halánték környékén.

- Okkluzív értágulat (vascular headache): Az okkluzív értágulat olyan típusú fejfájás, amely akkor jelentkezik, amikor az agyi ereket súlyosan szűkítik vagy tágítják. Ezek a változások fejfájást okozhatnak, amely a halánték területén érezhető.

- Egyéb okok: A halánték oldali fejfájások mögött olyan egyéb okok is állhatnak, mint például fogászati ​​problémák, temporomandibuláris ízületi (TMJ) diszfunkció, szemészeti problémák vagy akár idegi eredetű okok.

Érdemes tudni, hogy a fejfájások okai gyakran összetettek lehetnek, és számos tényező hozzájárulhat fejfájás kialakulásához. Ha gyakran tapasztalsz halánték oldali fejfájást vagy bármilyen más típusú fejfájást, érdemes szakemberhez fordulnod az alapos vizsgálat és megfelelő kezelés érdekében.

Az alábbi videóban számos hasznos tanácsot kaphatsz a halántéki fejfájással kapcsolatban:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=aSjexf3hJZ4