2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Fényfestés Magyarországon

2024-01-03 16:08 | Nézettség: 258
A modern fényművészet első példái azután jelentek meg, hogy a 19. század végén az elektromos világítás biztonságossá és megfizethetővé tette a hosszú távú világítást. A fényművészet azonban csak a 20. század végén vált elkötelezett művészeti formává, nagyrészt az 1969-ben megkezdett úttörő munkának

Szintén a fényművészeti műfajhoz tartozik az úgynevezett fény graffiti, amely magában foglalja az épületekre vetítést, a megvilágított ablakok elrendezését az épületekben, valamint a kézi lámpákkal való filmre festést időexpozícióval.

A Prof project ezzel a videoval emlékezik Kozma Péterre, aki a Frankhegy party alapítója és a Magyarországi fényfestészet mealapítója volt. A Dorkandkozma páros tagjaként nem csak idehaza, de több országban is számos felkérést kapott.

Kép és a videó forrása: https://youtu.be/yfvNa27WPbM

A fényfestés művészete

A fényfestés művészete egy különleges és látványos művészeti forma, amelyben a fényeket és színeket használják az épületek, tárgyak vagy tér kreatív megvilágítására. Ez a művészeti ág szorosan kapcsolódik a városi fényfestéshez, és egyre népszerűbbé válik a világ különböző részein.

A fényfestés története egészen a múlt század elejére nyúlik vissza, amikor az elektromosság térhódítása lehetővé tette a mesterséges fényforrások széleskörű alkalmazását. Az első fényfestések elsősorban ünnepi alkalmakkor, mint például városi ünnepek vagy különleges események megvilágításakor jelentek meg. Az 1960-as években és 1970-es években a technológiai fejlődések és a képzőművészetben való kreatív kibontakozásnak köszönhetően a fényfestés egyre inkább önálló művészeti kifejezőeszközként jelenik meg.

Magyarországon is találkozhatunk jeles alkotókkal és eseményekkel a fényfestés terén. Például az évente megrendezésre kerülő Budapesti Fényfesztivál kiemelkedő esemény, ahol hazai és nemzetközi művészek mutatják be látványos alkotásaikat a főváros különböző pontjain. Az ilyen rendezvények nemcsak a művészek számára kínálnak lehetőséget a kreativitás kibontakoztatására, hanem a közönség számára is egyedi élményt nyújtanak.

Világszerte több város is híres a fényfestés művészetéről. A franciaországi Lyonban minden évben megrendezett Fête des Lumières (Fények Ünnepe) az egyik legrégebbi és legismertebb ilyen esemény, ahol az épületek és terek lenyűgöző fényinstallációkkal díszülnek. A Sydney-i Operaház megvilágítása a Vivid Sydney fesztiválon is példa a világszerte elismert fényfestési alkotásokra.

A fényfestés művészete továbbra is fejlődik és inspirálja a művészeket, hogy különleges vizuális élményeket teremtsenek a közönség számára, miközben a városi környezetet új és izgalmas módon hozzák közelebb a művészet világához.

További videók a témában