2024. február 29., csütörtök
névnapja

Ismerd meg Budapest Street Art arcát!

2023-10-21 00:20 | Nézettség: 551
A nyüzsgő, bohém Budapest hemzseg a pompás street art alkotásoktól. Ha egy sétát teszel a magyar fővárosban, számos színes alkotásba botlhat az utcákon. A város úgymond saját vásznát találta meg a lámpaoszlopok matricáitól a falfestményekkel borított tűzfalakig.

Budapest varázsának központi részét olyan romantikusan romos épületek alkotják, amelyek bár sok közülük lebontásra került, az üres falak, melyek egykori épületek hiányából erednek, lehetőséget adnak a művészeknek, hogy színt vigyenek vissza a városba.

Az utcai művészet itt mind a legális, mind a kevésbé legális formái megtalálhatók, de a leglátványosabb példányok talán a Budapest VII. kerületének zsidó negyedében találhatók.

A VII. kerület az egyik legmenőbb negyedévé nőtte ki magát Budapesten, hosszú utat megtéve a múlt fájdalmas emlékeitől. Egykoron a gettóként ismert terület azoknak az épületeknek ad otthont, melyek a második világháború során sérültek meg, majd évtizedeken keresztül romosan hevertek. A központi terület felélesztése érdekében elindult egy tudatos mozgalom, mely lehetőséget teremtett a város művészeinek, hogy kortárs falművészettel díszítsék az elhanyagolt épületeket. Így új élettel és kreatív lendülettel töltötték meg a kerületet.

Budapest Street Art színes és változatos, és mindezek közötti sétával egyedülálló kulturális élményben lehet részed. Fedezd fel a város ezen arcát, amely a múlt és a jelen találkozása, és amely a város szépségét újraértékeli az utcák és falfestmények nyelvén.

A Prof Project csatorna egy videós összeálítást készített Budapest Street Art remekeiből. Te találkoztál már ezekkel az alkotásokkal Budapest utcáin?

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=haVz_58Nu4g

Mi az a Street Art mozgalom?

A street art egy olyan művészeti mozgalom, amely az utcai környezetet használja fel alkotóterületként, és gyakran az utcai közönség számára készül. Ez a művészeti áramlat számos kifejezési formát ölel fel, ideértve a festményeket, graffiti-t, matricákat, plakátokat, installációkat és sok más alkotói technikát. A művészek általában közterületeken hozzák létre munkáikat, mint például az utcák, terepítők, falfelületek vagy épületek oldalai.

Milyen üzeneteket közvetit a Street Art?

A street art számos művészeti stílust és kifejezési formát tartalmaz, és gyakran provokatív vagy társadalmi üzeneteket hordoz. Az alkotások lehetnek absztraktak, szimbolikusak vagy reálisak, és gyakran tükrözik a művészek egyéni stílusát és kreatív látásmódját. Ezenkívül a street art gyakran kapcsolódik a városi kultúrához, és lehetőséget ad a művészeknek a városi tér átalakítására és az utcai környezet szépítésére.

MIkor kezdődött a Street Art története

A street art története visszanyúlik az 1960-as és 1970-es évekhez, amikor a graffiti és a festmények kezdtek megjelenni a New York-i metrókocsi külső felületein. Azóta a mozgalom világszerte elterjedt, és sok művész elismert alkotóként ismert meg az utcai művészet területén. A street art fontos része a kortárs művészeti világnak, és hozzájárul a városi környezet kreatív és sokszínű alakításához.

További videók a témában