2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Fogási napló helyes vezetése – túlélő útikalauz kezdőknek és középhaladóknak

2024-01-18 23:16 | Nézettség: 8800
Horgászból is van sokféle és halőrből is van sokféle. Ráadásul mindenkinek van egy előzetes elképzelése is a másikról. Az egyik lehetséges ütközési pont a fogási napló, ebben próbálunk segíteni.

fogási napló kitöltése

Azt ötlet ihletője egy zseniális könyv. Űrbéli kalandjai során Dent nagy hasznát veszi a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvnek, amely minden tudás és bölcsesség tárháza. No, ilyet nem biztos, hogy tudunk nyújtani Nektek, de a felesleges balhék kivédekezésében lehet, hogy tudunk egy picit segíteni.

Merengések

Sajnos ennek a dolognak is két oldala van. Egyrészt van a horgászok – szerintem meghatározó – többsége, aki pihenni és szórakozni jár ki. Ők neveltetésük, értékrendjük és számos más ok következtében teljesen szabálykövetők, ráadásul az esetek jelentős részében gyakorlatilag elenyésző, vagy semmilyen halat nem visznek el.

Másrészt van a skála másik végén elhelyezkedő igazi kártékony féreg, aki fosztogatni jár a vizekre. Jelzem velük a vizek jelentős részén a halőrök jelentős része az esetek jelentős hányadában nem sok mindent tud kezdeni. Réges-régen el kellett volna őket tiltani mindenféle horgászattól.

Emellett – őszinte sajnálatomra – ott van a szürke zóna (főleg az idősebb korosztályban – akinek a hús az hús). Nem ragoznám, szinte mindenki ismer a szűkebb környezetében ilyeneket: „elfér az a harmadik nemeshal a bottartóban, elviszem a mamának”, „fordulok kettőt itt a telek végén”, „igazából a harmadik bot csak keszegező” mi van????”. No meg az ideológia: „egész évben alig fogtam valamit, végre telepítés”. Tanulj meg horgászni ember, akkor fogsz máskor is, de ez egy másik téma.
No, ezeknek egy része pontosan a fogási napló körül csapódik le, mert ott is próbál az „ügyeletes zseni” varázsolni. Jelzem, ezek a kispályás balfékek, viszont másik oldalról az is igaz, hogy „a szabály az szabály”, amit be kell tartatni.

Emberség

Több halőrt ismerek, vannak köztük barátaim is. Még többel találkoztam az ország számos vizén – ott is heterogén a mezőny. Ahogy írtam: horgászból is van sokféle és halőrből is van sokféle. Számomra az a halőr, aki novemberben nekimegy a 10 fős gereblyéző bandának hajnali 3-kor. Aki a 76 éves  Jani Tatát bokáztatja a tavaszi napsütésben, azt meg nem minősíteném.

Fogási naplós saját példák: találkoztam még a régi időben olyan zsenivel, aki elmagyarázta, hogy a víztarületnél a „macskaköröm” ugyanazon az oldalon (!) nem szabályos, elvehetné az engedélyt (?) de megkönyörül rajtam….

Másrészt beszéltem olyan halőrrel is (Barátom), aki „lecsapott” egy idős bácsira, aki büszkén mesélte, hogy végre fogott két méretes pontyot. Mindkettőt be is írta, ahogy kell. Mindkettő 30-35 cm. között volt, ahogy nem kell. Világosan látszott, hogy fogalma sincs arról, hogy mi a bibi.

Barátom elmagyarázta, hogy mi a bibi, halak vissza, bácsi délnek, halőr északnak, ez meg az emberség része.

„Nulladik lépés” – tájékozódj!

Ezzel nem tudok mit kezdeni, aki annyit sem tesz bele, hogy utánanéz a játékszabályoknak, ő vékony jégen jár. Csak szólok, számos helyen a kinyomtatott játékszabályok aláírása a horgászat megkezdésének feltétele – ezzel igazolod, hogy elolvastad. Itt az első ütközési pont…

Olvasd is el! Attól, hogy n. évvel ezelőtt itt jártál, még egyáltalán nem biztos, hogy 2024-ben is ugyanolyan feltételekkel horgászhatsz. Ráadásul ez nem csak a kifogható hal mennyiségére, méretére vonatkozik, hanem a használható felszerelésektől az alkalmazható etetőanyagon át mindenre. Ebből is szokott lenni feszültség rendesen. A Gabi cimborám mondta, hogy „itt ezt így lehet” – no ez a legrosszabb irány.

Sajnos itt is kevesen tudjátok: a szabályok nem ismerete nem mentesít a szabályok nem betartásának következményei alól. Ez itt általában leginkább a területi engedély elvétele.

fogási napló

Praktikus tanácsok – fogási napló

Mielőtt bedobsz, karikázol. A cirkuszok egy része emiatt van. Nem felejted el, mert nem felejted el. Másrészt néha nem értem, hogy miért halálbüntetés a következménye. Tudom: statisztika…
Fogtál egy értelmes halat. Pörögsz, kellene egy másik. Mielőtt bármi is történne, különösen a horgászat folytatása!!!! figyelj!
Halmegtartás (kifogás) esetén a kifogott és megtartani kívánt, darabszám-korlátozás alá eső nemeshalat horgászat esetén a horogtól való megszabadítás után a horgász a fogási naplóba köteles haladéktalanul bejegyezni. Nem győzőm hangsúlyozni: a horgászat folytatása előtt. A megtartani nem kívánt halat a fogást követően haladéktalanul engedd vissza (nagyon helyesen). Itt megint nagyon sok kérdéses szituációt le tudunk zárni.

Amire még érdemes odafigyelni többnapos túrák esetén:  maximum kétnapi hal lehet nálad folyamatos horgászatnál. Emellett az éjfél az éjfél, tehát az éjszakai pecánál éjfélkor újra kell x-elni a következő napra.

Adatrögzítés. Bizony-bizony a horgászok egy része nem számvitelt végzett szakember. Sokakkal beszélgetve itt is vannak mind a két oldalon anomáliák.

Segítek: van a (helyi) halőr Sherlock Holmes, aki még arról is tudja, hogy bűnöző, aki szeptemberre négyszer volt horgászni az évben. Nem, ő a szerencsétlen, akinek nincs ideje a hobbijára. nem kellene piszkáni, van baja elég. Meg van, aki sokat jár horgászni, de mindig egy halat fog.

Kispályás csibész, mindig kettőt fog, a másodiknál gyorsan menekül, tessék elkapni - ez meg macerásabb..

De nézzük az adminisztrációt, mert ez az igazi ütközőzóna.

fogási napló

Megvan a hal és a döntés, hogy hazaviszed. Nem kezdesz el horgászni, hanem megméred (!). Nem megyek bele a becsült tömeg, 0,5 kg. 0,1 kg. stb. vitákba. Fillérekért van digitális mérleg, veszel egyet és mérsz. Az ettől eltérés újabb lehetséges felesleges viták forrása.

Beírod a dátumot – helyesen, majd az órát helyesen. Reggeli fogás esetén: 04. 11. 06. 22., délutáni fogás esetén 04. 22. 18. 31. Fontos, ami délelőtt 10 előtti, előtte legyen ott a 0!

Megmérted a halat, megvan 10 dkg pontossággal a tömege. Ezt meg írd be pontosan, azzal a kiegészítéssel, hogy, ha pont kerek kg. tömegű halat fogtál, akkor a vessző után kérlek írj egy 0-át. Pl. álmaid süllője: 5,0.

Remélem a becsületeseknek segítettem a felesleges feszültségek elkerülésében, a csibészek meg nem érdekelnek.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=n-erQ0BhcaQ

Összefoglalás - a legfontosabb tapasztalatok a fogási naplóval kapcsolatban

Milyen kihívások merülnek fel a horgászok és a halőrök közötti kapcsolatban?

A horgászok és halőrök közötti kapcsolatban gyakran előfordulnak félreértések és konfliktusok. A fogási napló körüli eltérések gyakori problémák, amelyek felmerülhetnek. Egyes horgászok kizárólag szórakozásból és pihenés céljából járnak horgászni, szabálykövetők és alig visznek el halat, míg mások a szabályok megszegésével károsítják a vizeket.

Mi a fogási napló jelentősége a horgászatban?

A fogási napló fontos eszköz a horgászat szabályainak betartásában és a halállomány védelmében. Ennek pontos kitöltése elengedhetetlen, különösen a nemeshalak fogása esetén. A napló segít nyomon követni a fogásokat, ezáltal elősegítve a horgászati szabályok betartását és a halállomány védelmét.

Hogyan kezelhetők a horgászat során felmerülő konfliktusok?

A konfliktusok kezelésében a legfontosabb az előírások ismerete és betartása. A horgászoknak tájékozódniuk kell a helyi szabályokról, és gondoskodniuk kell arról, hogy a fogások megfelelően kerüljenek bejegyzésre a fogási naplóba. Az emberség és az egymás iránti tisztelet is fontos szerepet játszik a problémák megoldásában.

Milyen praktikus tanácsokat lehet adni a horgászoknak a fogási naplóval kapcsolatban?

A horgászoknak ajánlott a fogási naplót pontosan és folyamatosan vezetniük. A hal megtartása esetén azonnal be kell jegyezni a fogást, mielőtt a horgászatot folytatnák. A hal méretét és tömegét is pontosan kell rögzíteni, és a naplóban a dátumot, az időpontot helyesen kell feltüntetni.

Milyen szerepet játszik a horgászok és halőrök közötti kommunikáció?

A horgászok és halőrök közötti kommunikáció kulcsfontosságú a félreértések és konfliktusok elkerülése érdekében. A nyílt és őszinte kommunikáció, valamint a szabályok ismerete és betartása segít a harmonikus kapcsolat kialakításában és fenntartásában mindkét fél részéről. A kölcsönös tisztelet és megértés elősegíti a problémamentes horgászélményt.

További videók a témában