2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Kárókatona vagy kormorán – a fekete halál

2023-12-13 20:50 | Nézettség: 1745
Meggyőződésünk, hogy a hazai természetes vizeinknek az egyik legnagyobb ellensége a nagy kárókatona, vagy másnéven a kormorán. Mindenki tudja, hogy igazi halpusztító, mi próbáljuk a tényeket körüljárni.

Általános ismertető

A kormorán, tudományos nevén Phalacrocorax carbo, egy vízi életmódra alkalmazkodott madárfaj, amely a kormoránfélék (Phalacrocoracidae) családjába tartozik. Elterjedési területe rendkívül széles, megtalálhatók Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is. A kormoránok sokféle vízi élőhelyen élnek, beleértve a tengerpartokat, folyókat, tavakat és mocsarakat.
Megjelenésük jellegzetes: hosszú nyakuk, nagy, erős csőrük van, amelynek végén horoggal rendelkeznek, ami segíti őket a halak elkapásában. Tollazatuk általában sötét, fekete vagy zöldes árnyalatú, néha fehér foltokkal a hasukon vagy a nyakukon. Felnőtt egyedek testhossza körülbelül 70-102 cm között mozog, szárnyfesztávolságuk pedig 121-160 cm közötti lehet.

horgászvideók kormorán
A kormoránok kiváló úszók és búvárok, táplálkozásuk nagyrészt a víz alatti halakra összpontosul. A víz alatti látásuk kiváló, ami lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan ragadozzanak a vízben. Többnyire egyedül, vagy kisebb csoportokban vadásznak, és képesek hosszú ideig a víz alatt maradni, hogy elkapják zsákmányukat. Megfigyelések alapján Magyarországon az „északiak” hajlamosak nagyobb csapatokba is összeállni és teljesen tudatosan pusztítják a halállományt.
Szaporodási szokásaik területenként változhatnak. Általában fészkeket építenek fákon vagy sziklákon, ahol egy-egy szezonban több tojást is leraknak. Mindkét szülő részt vesz a tojások keltetésében és a fiókák gondozásában. A fiókák születésük után néhány hónapig függnek a szüleiktől. Az ürülékük által okozott károkozás külön tétel, ezzel itt nem foglalkozunk.

Becsült mennyiség

Negyven-ötvenezer darab madár, naponta egy kiló hal: ki lehet számolni, ezek iszonyatos tételek.
Fontos rögzíteni, az igazi átok a tél elején érkező vándorok, belőlük van rettenetesen sok. Átlagosan évi 50.000 darab (jobb években 40, rosszabb években 60 ezer darab). Tényleg vándorok: a lelőtt madarakon rendre ilyen azonosítógyűrűket találnak: Finnország, Dánia, Svédország. Biztos nekünk kell egész télen etetni az ott védett madarakat?

Becsült halfogyasztás

Nem látjuk értelmét a konkrét adatokon huzakodni, figyelemfelhívásnak elegendő a mennyiségek érzékeltetése. Számos szakirodalmi forrást áttekintve az alábbi adatok fogalmazhatók meg.
A két szélsőség az alábbi:
Egyrészt az ornitológusok véleménye alapján a nagy kárókatona átlagos napi halfogyasztása 60-80 dkg, ebben nagyjából egyetértenek. Másrészt más források 1 kg-ban határozzák meg a fogyasztást, amit számos gyomorvizsgálattal is alátámasztanak. Harmadrészt közismert tény, hogy a 40 cm feletti süllőt, illetve az 50 cm feletti harcsát simán megfogja, ezek a halak kiló felett vannak. Ilyen értelemben nem egyszerű a becslés, de alapjaiban véve arról beszélgetünk, hogy „sok” vagy „nagyon sok”.
Rettenetesen sok, ha a középértéket nézzük, akkor ez 50.000 madárnál 50.000 kg hal, azaz napi 50 tonna. Ez egy komolyabb egyesület/szövetség éves telepítése!!! A pusztítás jelentős része ráadásul pontosan a folyóinkat sújtja, a legértékesebb sporthalainkkal.
Külön érdekes tétel a megsebzés, illetve a vermelő állomány folyamatos zaklatása. Itt még nehezebb egzakt becsléseket adni, de biztos, hogy ennek is komoly kártékony hatása van  a halállományra.

horgászvideók kormorán

Becsült károkozás

Talán az a leghelyesebb megfogalmazás, hogy felbecsülhetetlen.
Negyven-ötvenezer madár, naponta nagyságrendileg egy kiló hal. Nagyon egyszerűen ki lehet számolni, ezek egyszerűen elképesztő mennyiségek. Ha csak a pénzügyi oldalát nézzük és egy 2000 Ft-os alulbecsléssel kalkulálunk, akkor is ez napi szinten 100 millió forint. Mindenkinek gratulálok – ez ebben a formában teljesen egyértelműen fenntarthatatlan.
Ráadásul a kormorán nem az értéktelenebb halakat szedi ki a vízből, hanem az orsó alakú egyedeket, mert azokat tudja legkönnyebben lenyelni. Ezért eszi a fogassüllőt, a kősüllőt, a márnát, a csukát, ők vannak a legnagyobb veszélyben.
Minden számításnak lehet számos vetülete, de a növekvő tételek mindegyike lehet jogos, de azért arra mindenképpen rávilágítanánk, hogy a gyomorvizsgálatok alapján a védett halainkat is rendkívül szívesen fogyasztja.

Saját tapasztalatok

Az egyik egy általános tendencia, amiről már írtunk is korábban.

horgászvideók kormorán

A Marosból és a Tisza déli részéből gyakorlatilag eltűnt (radikálisan csökkent) a jász, balin, márna állomány. Jó hengeres testű halak, a kedvenc csemegéje. A gyomorvizsgálatok alapján a védett halakat is rendesen pusztítja, pl. bucók.
A Maroson még látványosabb a csökkenés, mert ott ezek az egész populáción belül sokkal gyakoribb halak voltak. Óvatosan jegyzem meg, hogy a néhány éve még zavaró „kisharcsa áradat” – a telepítések ellenére – már nem „zavarja” annyira a horgászokat. Mivel telente a Maroson szinte semmilyen mozgás nincs, ezért zavartalanul gyilkolászhatnak nap mint nap.
Komoly félelmeim vannak, hogy az idei csodálatos telepítésből mi is marad tavaszra….
A másik pedig egy egyszerű megfigyelés. Idén – bár elvileg meleg van – időben jöttek és jó sokan. A folyókon már ott vannak, a holtágakon falják a telepített kétnyaras pontyokat, illetve mindkét kikötőben már teszik a dolgukat… Ha megint lesz egy jégmentes meleg tél, akkor nem sok minden marad jövőre. Ahogy az elején leírtuk: minden madár napi fél kilogramm hal – és ez az alsó becslés, nem beszélve a zavarásról, megsebzésről, a vermelő állomány folyamatos zaklatásáról.
Ma a budai rakparton autóztam, volt idő a dugóban nézelődni: van bőven ott is, halászgattak is szépen – fogy ott is a paduc és a jász.


Értem én, hogy csak egy madár, aki enni akar. Másik oldalról meg a Gyerekeink halainak a felzabálója.


Mit kell tudnunk a kormoránról?

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=GmKLEmFXdj4

Mit kell tudnunk a kormoránról?

Milyen madár a kormorán és hol él?

A kormorán (Phalacrocorax carbo) egy vízi életmódra alkalmazkodott madár, amely a kormoránfélék családjába tartozik. Elterjedt Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában, élőhelyei közé tartoznak a tengerpartok, folyók, tavak és mocsarak.

Mennyi halat fogyasztanak a kormoránok, és milyen hatással vannak a halállományra?

Becslések szerint a kormoránok napi 60-80 dekagramm, esetenként akár egy kiló halat is fogyasztanak. Az apróbb halak mellett a nagyobb egyedek is veszélyben vannak mint a 40 cm feletti süllők és 50 cm feletti harcsák.
Magyarországon a kormoránok nagyobb csoportokban is összeállhatnak, ami súlyosan károsítja a halállományt.

Mekkora a kormoránok becsült száma Magyarországon, és milyen következményekkel jár ez?

Magyarországon a kormoránok száma átlagosan évi 40-60 ezer között mozog. Ez naponta akár 50 tonna hal fogyasztását jelenti, ami jelentős hatással van a helyi halállományra.

Milyen károkat okoznak a kormoránok?

A kormoránok által okozott károk felbecsülhetetlenek. Nemcsak a halállományra gyakorolnak jelentős nyomást, de a megsebzés és a vermelő állomány zaklatás is aggodalomra adhat okot. Pénzügyi szempontból is jelentős a kár, napi szinten akár 100 millió forintot is elérhet.

Milyen személyes tapasztalatok vannak a kormoránok hatásáról?

A Maros és a Tisza déli részéről a jász, balin és márna állomány radikálisan csökkent, amelyek a kormoránok kedvelt zsákmányai. Emellett a telepített egy és kétnyaras növendék halak állománya is veszélyben van a kormoránok miatt. A madarak tömeges jelenléte a folyókon és holtágakon különösen aggasztó, és jelentős hatást gyakorolnak a helyi halállományra.

További videók a témában