2023. november 28., kedd
Stefánia névnapja

Halálos női divatok a történelemben

2023-05-12 11:42 | Nézettség: 390
A divat történelme ugyanakkor számos olyan példát kínál, amikor az emberek az egészségük rovására követték a divatot. Ezért inkább néhány történelmi példát adnék a divat és az egészség kapcsolatára, és az óvatosságra hívok mindenkit a divat trendek követésekor. Bár ezek a divatok és termékek már régóta nem divatosak, fontos megjegyezni, hogy az emberiség történetében mindig is voltak olyan divatok és szépségápolási termékek, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre.

Példák az egészségre káros divatokra:

  1. A korai 20. században a nők által viselt tört szorító fűzők miatt sokan szenvedtek légzési nehézségektől, emésztési problémáktól és egyéb egészségügyi problémáktól.
  2. Az 1920-as években a divat a keskeny lábak irányába tolódott el, és a nők szűkebb, magas sarkú cipőket viseltek, ami később vezethetett láb- és gerincproblémákhoz.
  3. Az 1940-es években a szűkített és hosszú szoknyák miatt a nőknek nehéz volt járni, és emiatt egyesek elestek, illetve nem tudtak biztonságosan közlekedni.
  4. Az 1960-as években a nők magasított fodros fejdíszeit viseltek, amelyek súlya és a bennük található hajszálak miatt hátfájást és fejfájást okoztak.
  5. Az 1980-as években divatossá vált a túlméretezett vállpánt, amelyek hosszú távon fájdalomhoz, merevséghez és korlátozott mozgáshoz vezethettek.
  6. Az 1990-es években divatossá vált a crop topok és a magasan derekú farmerek, amelyek kiemelték a vékony derekat és a hasat. Ez a trend negatív testképet és étkezési zavarokat okozhatott sok nőnél.
  7. Az 1990-es években is divatossá váltak a túl szűk farmerok, amelyek általában nehezen engedték mozogni az embereket, és számos sérülést okoztak azoknak, akiknek a lábuk vagy a bokájuk nem fért bele.
  8. Az 2000-es években divatossá váltak a magas sarkú cipők és a hosszú szoknya, amelyek általában nehezebbé tették a mozgást és a járást. Ez a trend számos egészségügyi problémát okozhatott, beleértve a láb- és gerincproblémákat, valamint a bokasérüléseket.
  9. Az utóbbi években a divat számos olyan trendet hozott, amelyek a test különböző részeit hangsúlyozzák, beleértve a farokréteget, az abroncsot, és a hasizmokat. Ennek eredményeként sokan érzik magukat nyomás alatt, hogy tökéletes testalkatot érjenek el, aminek káros hatása lehet az önértékelésre és az egészségre is.

Ez csak néhány példa a divat és az egészség kapcsolatának történetéből. A divat gyakran diktálja az emberi test megjelenési normáit, de fontos, hogy az egyének ne engedjék, hogy a trendek az egészségük rovására menjenek. Az egészség mindig az első helyen kell, hogy álljon, és mindenki gondosan mérlegelje az egészsége és a divat trendeket, mielőtt követi azokat.

Halált okozó női ruhahóbortok

A flanel:Egy puha, meleg anyag, amelyet általában hálóingekhez, pizsamákhoz, takarókhoz és más hasonló termékekhez használnak. A flanel hagyományosan pamutból vagy gyapjúból készül, és a textilszálakat szorosan egymáshoz szővik, így létrehozva az anyag bolyhos felületét. Hosszú ideig népszerű anyag volt a hideg időjárásban, mivel meleg és kényelmes volt. Azonban kiderült, hogy a flanel előállítása során a szövési folyamatban használt vegyszerek, például formaldehid, érzékenyíthetik az emberek bőrét, és allergiás reakciókat okozhatnak. Ezenkívül a flanel gyakran tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, mint például a nehezítő anyagokat és a lángálló kezeléseket, amelyek szintén irritálhatják az emberek bőrét és egészségügyi problémákat okozhatnak.

Lótuszláb: A lótuszláb (vagy "törött láb") kényszerített lábfejlődési gyakorlat volt Kínában, amelyben a lányok lábait egyenesen előre hajtották, majd összepréselték és rögzítették, hogy minél kisebb lábméretet érjenek el. Ez a gyakorlat súlyos fájdalmat és fizikai korlátozottságot okozott a lányoknak. A lótuszlábakat gyakran szépségi jelképként tartották számon, de sok nő élete során súlyos egészségügyi problémákkal küzdött emiatt.

Rizsporos paróka: A 18. századi francia divatban divatos volt a rizsporos paróka, amelyet olyan anyagból készítettek, amelyet a rizsben található porból állítottak elő. Az ilyen parókák használata gyakran tűzveszélyes volt, mivel az apró rizspor könnyen gyulladhatott. Például, 1770-ben a svéd királyi palota égését okozta, amikor egy francia követ a parókájában rejtett tüzeszeket akarta világítani.

Zöld ruhák arzén használatával: A 19. században a zöld színű ruhákhoz a festék gyakran tartalmazott arzént, amely a ruha hordása során mérgező gőzöket bocsátott ki. Az arzénhatás miatt sok nőnél kialakultak különböző egészségügyi problémák, például bőrkiütések, légszomj, hányinger, gyengeség és még halál is bekövetkezett. Az arzéntartalmú festékek használata nagyrészt a 19. század végére megszűnt, miután a veszélyességük nyilvánosságra került.

Magas talpú cipők: A magas sarkú cipők használata hosszú távon káros hatással lehet a lábakra és az egész testre. A magas sarkú cipők viselése miatt a testsúly a lábfejre és az ujjakra nehezedik, ami rövid idő alatt is fájdalomhoz és kényelmetlenséghez vezet. Hosszú távon pedig deformálódást és súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Fehér arcfestés: A fehér arcfestés használata hosszú ideig divatos volt a nyugati kultúrábana 18. és 19. században. A fehér por, amit a nők az arcukra kentek, általában mérgező anyagokat tartalmazott, mint például ólom vagy arzén, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhatott, mint például a bőr károsodása, bőrkiütések és a hajhullás. Az elterjedt használat miatt sok nő egészsége romlott el.

Japán fekete fogfestés: Japánban a 19. században a nők fekete fogfestést alkalmaztak, amely egy elegáns státuszszimbólum volt. A fekete fogakat jelentő "ohaguro" anyaga tartalmazott vas-oxidot és cseresznye kérgét. A szájban lévő vas-oxid azonban reakcióba lépett a szájban lévő nyál savával, amely a fogakat romlásnak tette ki. Emellett a szájban lévő vas-oxid mérgező lehetett, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhatott.

Fűző: A fűző használata, különösen a 19. században, hosszú távú egészségügyi károsodást okozhatott. A fűző által korlátozott légzés miatt a nők életük nagy részét légszomjban és súlyos kényelmetlenséggel töltötték el. A bordáik megnyomódása is problémát okozott, és hosszú távon akár a belső szervek károsodásához is vezethetett.

Borda eltávolítás: A 19. században néhány orvos javasolta, hogy a nőknek távolítsák el az egyes bordáikat, hogy szűkített derékméretet érjenek el. A bordák eltávolítása azonban nagyon veszélyes és gyakran halálos volt. A műtét során felmerülő fertőzések és más szövődmények miatt sok nő életét vesztette.

Krinolin (abroncs szoknya): A krinolin, amely egy abroncs-szerű szoknya volt, a 19. században volt divatos. Azonban a szoknya kifejezetten veszélyes volt tűzveszélyessége miatt. Sok nőt a szoknya szövetei beékelődtek a tűzbe, ami súlyos égési sérüléseket okozott.

Torácia (rádium, tórium klorid): A torácia egy olyan "világító" anyag volt, amelyet a 20. század elején használtak az órák és műszerek világításához. Azonban a rádium és tórium klorid, amelyeket a torácia gyártásához használtak, rendkívül mérgező anyagok. Sok nő, akik a toráciával dolgoztak, szenvedtek rákkeltő sugárzás okozta betegségekben és sokuk el is hunyt. Az egyik legismertebb példa az amerikai radiummérgezés, amelyben fiatal nők százai vettek részt, akik a világító órákat festették rádiummal és aztán beledörzsölték a kezükbe, hogy jobban lássák az órákat. Sokuk életét vesztette a sugárzás okozta rákos megbetegedések miatt.

Ezek csak néhány példa a történelem során divatos halálos női divatokra és szépségápolási termékekre.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=q73HTOcZp_8