2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Hogyan ismerd fel a termelői tojást?

2023-02-07 16:51 | Nézettség: 453
Miben különbözik a háztáji tojás és a nagyüzemileg előállított tojások között. Miért jobb a házi tojás a hagyományostól. Miben különbözik a háztáji tojás a tyúktenyészeteken tápon nevelkedett tyúk tojástól. Táplálóbb, vitaminokban gazdagabb házi tojás. Ketreces, mélyalmos vagy szabadtartású tojás a jobb? Termelői tojás összehasonlítása házi tojással. Melyik tojást válaszd a piacon? Melyik tojást vásárold meg a boltban? Honnan tudod, hogy jó tojást vásároltál? Miről ismered fel a záptojást? Miről ismered fel a termelői tojást? Miről ismered fel a szabadtartású tojást? Fehér vagy barna héjú tojást válasszunk? A tojás jelölésének magyarázata.

Néhány hasznos infó arról, hogyan ismerheted fel a termelői tojást.

Nem minden piacon kapható tojás kistermelői...

Kulisszatitkok a piacozók  trükkjeiről, amivel becsapják a gyanútlan vásárlót.

Mik azok az ismertető jelek, amikre figyelj, ha tojást vásárolsz.

Egyre jobban figyelik a vásárlók, hogy milyen tojást vásárolnak. Mi a különbség a mélyalmos, ketreces és szabadtartású tyúk tojása között, és melyiket válasszuk?

Miben különbözik a ketreces, mélyalmos, szabadtartású vagy ökológiai tojás?

A magyarországi boltokban a mélyalmos tojás a legelterjedtebb. Ennek oka, hogy vásárlók és az áruházláncok részéről is nagyobb rá az igény, mint a ketreces tojásra.

Mit is jelentenek a különböző tartási módok:

Ketreces: anagyüzemi ketreces tartás egy arra kifejlesztett rendszer, amelyben a tyúkok összezárt elemek között(minimálisan 750 négyzetcentiméter, amely egy A/4-es papír méretű) élnek, rendszerint egymás fölött elhelyezve. A gazdának gondoskodnia kell a megfelelő körülmények megteremtéséről.

Mélyalmos: a tyúkok zárt térben élnek, de nem korlátozottak a mozgásban – szabadon mozoghatnak azon belül – almozott kaparótér áll a rendelkezésükre. Négyzetméterenként 9 tyúkot lehet így elhelyezni. A tyúk kapirgálhat, porfürdőzhet, és tojófészekben tojja le a tojásait.

Szabadtartású: a tyúkok napközben a szabadban mozoghatnak és a szabadtéri kifutójukat nagyrészt növényzetnek kell borítania, így körülbelül a szükségleteik szerint élhetnek.

Ökológiai: Ebből a fajtából van a legkevesebb. Az tyúkok jellemzően nagy területen élnek. Kiemelt feltétel az ökológiai táplálék és az életterük, vagyis fontos, hogy a kifutó is ökológiai terület legyen mivel ez is fontos táplálékforrás.

Mi a különbség a fehér és a barna héjú tojások között?

A két típus között semmilyen különbség sincs tartalom, íz vagy állag tekintetében.

A történet csak annyi, hogy a fehér héjú tojást fehér tollú tyúk, a barna héjút pedig barna tollú tyúk tojja.

 

 

Ha szeretnél biztos lenni benne, hogy fenntartható gazdaságból származó, szabadtartású tojás kerül az asztalodra lég körültekintő és figyelj az alábbiakra:
 

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=skwICnwowds