2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Ismered a Pepsi történetet? Hogyan változott a logo az évek alatt?

2024-05-06 21:32 | Nézettség: 334
Tudod mióta van Pepsi Cola logó és hányszor alakult át? Szerintünk nem. A cikkben röviden áttekintjük, hogy miként alakult át a Pepsi Cola logója, igazi időutazást kínálunk. Nem biztos, hogy minden változtatással szebb lett, de érdekes megtekinteni, mi is történt.

Sok örökéletű márka azért örök, mert megőrzi azokat a logókat, amelyeket az emberek ismernek és megbíznak bennük. A Pepsi egy ragyogó kivétel. A Pepsi logójának története folyamatos újraértelmezésekről szól. Hosszú története során a logó számos újratervezésen ment keresztül, és ez még nem is számít bele a kisebb változásokat, mint például a Diet Pepsi és a Pepsi Max ízváltozatait.
Bármennyiszer is változik a Pepsi logója, mindig képes kiszolgálni az emberek által elvárt ízeket és márkáélményt.
Hogyan is néz ki a Pepsi logó története, és hogyan marad felismerhető minden drasztikus újratervezés után? Nézzük meg!


A kezdetek: 1893: Brad's Drink

Mielőtt a Pepsi Pepsi lett volna, Brad's Drink néven ismerték, amelyet Caleb Bradham gyógyszerész alkotott meg 1893-ban, Észak-Karolinában, New Bernben. Ebben az időszakban a gyógyszerészek számos ma is ismert és kedvelt szódát hoztak létre. 1886-ban a Coca-Cola azért jött létre, hogy feltalálója enyhítse a morfiumfüggőségét. Az évtized végén Charles Alderton gyógyszerész a Dr. Peppert alkotta meg az emésztés elősegítésére és mint egy citromos, szerecsendió és karamell ízű alternatívát az akkori szódák ízeihez képest.

Pepsi

1898-ban a Brad's Drink neve Pepsi-Cola-ra változott, ami a "diszpepszia" szóból származik, ami egy másik kifejezés az emésztési zavarra. (Ne feledjük, ezekben az időkben a szénsavas üdítőitalokat gyógyszeres segédeszközöknek tekintették.)

Pesi Cola 1906

Innen gyorsan nőtt a Pepsi-Cola Társaság. 1903-ban Bradham hivatalosan is bejegyeztette a nevet, és egy év alatt 20 000 gallont adott el a Pepsi-Cola szirupból. 1910-re már 240 Pepsi-Cola palackozó franchise működött 24 államban. Ahogy a cég megtalálta a helyét és növekedett, a logója háromszor változott.

1950: Egy harmadik szín megváltoztat mindent

Ma a Pepsi-t kék színűként gondoljuk el. Ők a "kék csapat", míg a Coca-Cola a "piros csapat". Azonban 1950 előtt a Pepsi és a kék szín között semmilyen kapcsolat nem volt – egészen addig, amíg bemutatták az új palackfedél logójukat. A márkanév ugyanaz maradt, de most már egy kézzelfogható vásznon jelent meg, nem csak lebegve a térben. A második világháborút követő hazafias hullámban logikus döntés volt a logót piros-fehér-kék színekben megjeleníteni.

Pepsi Cola 1950

Vége a kólának (1962)

Ez az év fordulópont volt a Pepsi márka számára. Két jelentős változás történt: a palackfedél logója lapos lett, és a Pepsi-Cola elhagyta a "kóla" szót. Innentől kezdve csak Pepsi. A "Cola" szó elhagyásával együtt a Pepsi felhagyott a korábbi hullámos, pörgős, piros betűtípussal is, amit az elmúlt 64 évben használtak. Mostantól a Pepsi egy merész, talpas nélküli, bélyegszerű fekete márkanévvel mutatkozott be a palackfedélen. 1958 óta a Pepsi egy "fiatalosan gondolkodók" itala lett, ami azt sugallta, hogy a Coca-Cola azoké, akik nem így gondolkodnak, akik régi szemléletmódban rekedtek és nem kapcsolódtak az akkori ifjúsági kultúrához.

Pepsi Cola nélkül

Pepsi kontra Coca

De a "háborúk" ezzel még nem értek véget. Csak most kezdődtek igazán. Az 1980-as évek elejére a Pepsi magasan vezetett, mivel a fogyasztók preferálták, és többet adtak el belőle a szupermarketekben, mint a Coca-Colát. Vége a történetnek, a Pepsi nyert, igaz? Nem egészen.

A Coca-Cola, hogy ne maradjon alul az édesebb üdítővel szemben, megváltoztatta receptjét és bemutatta az Új Coca-Colát a világnak. És az emberek utálták. De ez nem arra késztette őket, hogy utálják a Coca-Colát. És nem tette a Pepsi-t az első számú üdítő márkává. Az Új Coca-Cola óriási fogyasztói visszautasítás után a Coca-Cola visszahozta az eredeti receptet Coca-Cola Classic néven, majd csendben kivezették az Új Coca-Colát, így a Coca-Cola Classic egyszerűen csak Coca-Cola lett újra.

És ez volt a Coca-Cola: egy klasszikus. Régi iskola. A Mikulás hirdette. Ezzel szemben a Pepsi-t Michael Jackson és Michael J. Fox hirdette. A Pepsi modern és energikus volt; a Pepsi-nek nem kellett megváltoztatnia a receptjét, hogy megadja a mai italfogyasztóknak azt, amit akarnak.

1987-ben a Pepsi enyhe ráncfelvarrást adott a globális logójának. Habár ez a változtatás viszonylag kicsinek tűnik, valójában egy nagy változás (és néhány kevésbé jelentős változás) történt ebben a frissítésben. 2003: 3D-s megjelenés

2003-ban a Pepsi új logója egy kis módosítást kap

2003-ban a Pepsi új logója egy kis módosításon esett át. A globust úgy tervezték újra, hogy nagy, feltűnő fehér „fényfoltok” jelenjenek meg rajta, amelyek úgy néztek ki, mintha vákuumcsomagolt műanyagba lettek volna zárva, ezáltal laposabb megjelenést kölcsönözve a logónak.

A háttér gradiensét úgy módosították, hogy az alsó bal sarok legyen a fényforrás, nem a globus, és mind a márkanév, mind a globus világoskékkel lett körvonalazva, hogy vizuálisan kiemelkedjen a háttérből.

A szöveg is kapott egy kis ráncfelvarrást. Kis szárakat adtak vissza a betűtípushoz, és a betűket világosszürke árnyalattal látták el, amely kiemeli háromdimenziós megjelenésüket.

 

Napjaink

A jelenlegi trendek hullámával haladva a Pepsi visszahozza a '60-as, '70-es évek stílusát a legújabb logóbemutatóján. Az ismert fehér csík, amely középen áthalad, ismét hullámos formában jelenik meg, vezetve a közönséget vastagon és vékonyon keresztül a márka útján.

Pepsi napjainkban

Képek forrása: https://www.fineprintart.com/history-of-the-pepsi-logo/

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=A8y5b6ggdDI