2023. február 8., szerda
Aranka névnapja

Lehet, hogy nem csak te hívod a gyerekedet „édesemnek”

2022-12-29 20:01 | Nézettség: 89
Minden szülő úgy gondolja, hogy olyan szoros kapcsolatot ápol a gyerekével, hogy mindenről tud, ami vele történik. Sajnos azonban az online tér veszélyei, láthatatlansága miatt ez sokszor nagyon nincs így. Szülőként fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kivel lép kapcsolatba a neten a gyermekünk, mert az idegenek ugyanolyan közeli kapcsolatot tudnak ápolni velük, mint mi magunk!

2017 óta megduplázódott az olyan gyerekek száma, akikkel idegenek próbáltak kapcsolatba lépni a neten.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=2jbrztbDjqc

A felhasználók online térben való védelmére hívta fel a figyelmet az NMHH elnöke

 

Az online platformok szabályozása során különös figyelmet kell fordítani a gyermekekre – mondta Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a digitális szakpolitikai kérdések köré szervezett spanyolországi miniszteri találkozón december 14–15-én. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) rendezvényén hazánkat az NMHH elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő képviselte. 

Koltay András a „Creating a safer online environment” című panelbeszélgetés keretében feltett körkérdésekre adott válaszaiban a digitális biztonsággal és jóléttel kapcsolatos prioritások között sorolta fel a globális közösségimédia-platformok önkényes tartalommoderálásával szembeni védelmet és a platformok tartalommenedzsmentjét végző algoritmusok átláthatóságának megoldását a DSA segítségével. Ezzel összefüggően, szintén kulcsfontosságú területként szólt a digitális írástudás és a médiaértési központok fejlesztéséről is.

Az NMHH elnöke a megvalósítandó célok között kiemelte a szülők számára elérhető felügyeleti és szűrőszoftverek fejlesztését, illetve azoknak az új digitális környezethez való adaptálását, továbbá a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok ellenőrzését, tiltását, a tisztességtelen reklámok és a gyermekek számára káros online tartalmak szűrését, valamint a fogyasztásra való ösztönzésük korlátozását is. A fiatalkorúakra ezen felül is számos veszély leselkedik online, amelyek ellen a védekezés hatósági cél. Ezt a feladatot látja el az NMHH Internet Hotline tájékoztató és segítségnyújtó szolgálata is, amely kulcsszerepet játszik a kiskorúakat kizsákmányoló tartalmak szűrésében és a gyermekek önmagukról készült képeivel történő visszaélés elleni fellépésben. 

A digitális tartalmak szabályozási kihívásai között Koltay András elsősorban a kikényszeríthetőség hiányát említette: a digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós rendelet (DSA) értelmében a globális közösségimédia-platformok elleni eljárások a letelepedés helye szerinti joghatóság alá kerülnek, ami limitált mozgásteret ad a célországok érintett szabályozó hatóságainak. Az elnök kiemelte, hogy az OECD által alkalmazott tényeken alapuló megközelítés (evidence-based approach) hasznos az online gyermekvédelem területén.