2022. december 8., csütörtök
Mária névnapja

Lemondott Boris Johnson a konzervatív párt vezetéséről, de egy darabig még miniszterelnök marad

2022-07-07 19:31 | Nézettség: 254
Hivatalosan is lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök, az utódlási harc végéig azonban a Downing Streeten marad.

Beszédében azt mondta: a konzervatívokat átjárta a csordaszellem, és engednie kellett a nyomásnak, mert senki sem nélkülözhetetlen.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ACUZwKGjxEI

Johnsonra két napja egyre nagyobb nyomás nehezedett: két vezető minisztere lemondott, őket pedig 57 másik kormánytag követte, miközben még kabinetjének hűséges tagjai is ellene fordultak. Reggel óta tudjuk, hogy távozni fog, lemondási beszédét csütörtök délben tartotta.

A néhány tucat, őt még támogató tory parlamenti képviselő körében tartott nyilatkozatát a kormányfő azzal kezdte: a párt azt szeretné most, hogy új vezető legyen, ezért megkezdik a kiválasztási folyamatot.

Ezután azt hangsúlyozta, hogy mekkora sikert arattak 2019-ben, és erre hivatkozott akkor is, amikor arról beszélt, miért nem lépett vissza az elmúlt napokban. Megköszönte a szavazók támogatását, a kormánynak a Brexit véghezvitelét, a Covid kezelését és Ukrajna támogatását, és bejelentette, hogy feltölti a kabinetet és dolgozik, amíg nem lesz új vezető.

Üzent Ukrajnának, hogy továbbra is támogatják őket a szabadságharcukban. Kifejtette azt is, azért sem akarta otthagyni a kormányt, mert annyi ígéretük és programpontjuk volt az infrastruktúra és a munkaerő képességfejlesztésére, hogy nem tartotta észszerűnek ezt félbehagyni ekkora felhatalmazás és ilyen kicsi közvélemény-kutatási hátrány mellett, ilyen gazdasági körülmények között.


© AFP / VUDI XHYMSHITI
Ezután azt mondta az ellene felszólaló torykat kritizálva:

Westminsterben erős a csordaszellem.

Ezzel utalt arra, hogy egymást követték a kritikus hangok, és engednie kellett a nyomásnak. Hozzátette: a politikában senki sem nélkülözhetetlen, és biztos abban, hogy az új vezető kitartóan segít majd a családoknak ebben a nehéz időszakban, és elkötelezett lesz az adócsökkentés és a gazdasági támogatások mellett.

Megköszönte párttársainak, szavazóinak, családjának, a Downing Street és a Chequersi rezidencia személyzetének és a közszolgáknak (kiemelve az egészségügyi dolgozókat), hogy „a világ legjobb munkáját végezte”, és kihangsúlyozta, hogy ameddig új miniszterelnök nem lesz, addig is folytatja az emberek érdekképviseletét.

Elmondta azt is: a miniszterelnökség egy tanulási lehetőség, amely során körbeutazta az országot, és nemcsak a természeti kincseket, hanem elkötelezett briteket is talált, akik elhivatottak a problémák megoldásában.

„A dolgok most sötétek és baljósak, de a jövő fényes” – fejezte be nyilatkozatát.

(forrás:HVG)