2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Mátyás király ausztriai kultusza

2023-03-26 09:32 | Nézettség: 379
Mátyás király Ausztriai hódításai ellenére kiérdemelte az osztrák nép tiszteletét, bár a 18. század végén a Habsburg-történetírás Mátyás ellen fordult. Kultusza azonban az elmúlt évszázadokban jelentősen változott. A 18. században az osztrák-német Habsburgok elkezdték kiemelni saját dinasztiai hagyományaikat, amely ellentmondott Mátyás király szerepével, aki a Habsburgokkal szembeni magyar önállóságot és erősödést szimbolizálta.

Mátyás király történelmi szerepe és kultusza ma is él a magyar kultúrában.

Az ő alakját sok szimbolikus és romantikus elemmel ötvözik, ami azonban nem feltétlenül tükrözi a valós történelmi tényeket. Az ő idejében Magyarország egyesítette a környező országokat, megerősítette a hadseregét, kibővítette a királyi hatalmat és a gazdaságot. Mátyás király rendkívül széleskörű kultusza ma Magyarországon ismeretes, nevét sok utca, tér és épület viseli, illetve sok szobor és emlékmű állítása is történt az országban az emlékére.

Az ő kultusza azonban az elmúlt évszázadokban változott. A 18. században az osztrák-német Habsburgok elkezdték kiemelni saját dinasztiai hagyományaikat, amely ellentmondott Mátyás király szerepével, aki a Habsburgokkal szembeni magyar önállóságot és erősödést szimbolizálta. Azonban a 19. században az európai romantikus mozgalmak hatására a magyarok Mátyás királyt a magyar szabadság és függetlenség szimbólumaként kezdték ünnepelni.

Az ő emlékét a magyar irodalom, képzőművészet, zene és film is megörökítette. Például Mátyás király a magyar irodalom számos művében megjelenik, beleértve Móricz Zsigmond, Márai Sándor és Wass Albert műveit. Az emlékét több film is megidézte, mint például a "Mátyás, az igazságos" és a "A király beszédét várja". Mátyás király emlékét Magyarország számos városában lehet megélni, mint például Budapesten, ahol a Budai Várban található Mátyás-templom áll, amelyet Mátyás király saját kézjegyével ellátott toronyórát is tartalmaz.

Összességében elmondható, hogy Mátyás király a magyar történelem egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja, és az ő kultusza továbbra is élő és élénk része a magyar kulturális örökségnek.

Milyen kultusz övezi manapság Mátyás királyt Ausztriában és miért?

Mátyás király kultusza Ausztriában nem olyan erős, mint Magyarországon, hiszen a történelmi szerepe és jelentősége nem volt annyira kapcsolódó az ausztriai történelemhez. Ausztria és Magyarország történelmi kapcsolatai ugyanakkor szorosak voltak, hiszen Mátyás király hódításai miatt az Osztrák Birodalom megerősödött, de ez nem jelenti azt, hogy Mátyás király kultusza ma is élő lenne Ausztriában.

Azonban a Bécsben található Mátyás-templom fontos helyet foglal el az osztrák kulturális örökségben. Ez a templom egykor az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosának, Bécsnek a magyar szimbólumaként szolgált. A templomot a 19. században építették, és eredetileg Szent Mátyás nevét viselte, de később átnevezték a korábbi használati jogokra utalva a Mátyás-templomra. A templom ma is működik, mint vallási központ, és fontos turisztikai látványosság Bécsben.

Összességében tehát elmondható, hogy Mátyás király kultusza nem annyira erős Ausztriában, mint Magyarországon, de a Mátyás-templom Bécsben jelentős kulturális örökség és turisztikai látványosság marad.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=457nq4qHCug