2022. december 9., péntek
Natália névnapja

Még sosem volt ilyen könnyű külső segítséget kapni a népszámlálási kérdőív kitöltéséhez

2022-07-26 14:44 | Nézettség: 274
Oktatóvideó, telefonos tudakozó, online kitöltési útmutató, chatbot – mind azért van, hogy Te gond nélkül tölthesd ki a október 1. és november 28. között zajló népszámlálás online kérdőívet.

Menj biztosra: puskázz a kérdőív kitöltésekor! 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=0Ea6m9P-at0

Az októberi népszámlálás fontos részét képezik a lakosság egészségi állapotára és a fogyatékossággal élő emberek helyzetére vonatkozó kérdések − emelte ki Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási projektvezetője a fogyatékossággal élő személyeket támogató 
10 hazai civil szervezettel és a kormányzati partnerekkel közösen folytatott szakmai egyeztetést lezáró fórumon. Hozzátette, kiemelten fontos, hogy a kérdésekre mindenki válaszoljon, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak majd adatokat az egészségügyi és esélyegyenlőségi fejlesztésekhez.


Az idén október 1. és november 28. között zajló népszámlálás menetéről, valamint a fogyatékossággal élő emberek számára is elérhető, akadálymentes, elektronikus kérdőív egészségi állapotra vonatkozó kérdéseiről tartott szakmai egyeztető fórumot 10, a fogyatékossággal élő embereket képviselő civil szervezettel, a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkárságának Fogyatékosságügyi Főosztályával, valamint az Országos Fogyatékosságügyi Tanáccsal a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője a fórumon kiemelte: a hivatal arra kéri a lakosságot, hogy válaszoljanak az egészségi állapotra vonatkozó kérdésekre, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak meghatározó adatokat a mindenkit érintő egészségügyi fejlesztésekhez, beruházásokhoz. Fontos ugyanakkor, hogy a fogyatékossággal élő emberek is feleljenek az őket érintő kérdésekre, ugyanis az ő életkörülményeikről nem állnak rendelkezésre más adatforrásból ilyen részletes információk, márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak a helyzetük javítását, esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok előkészítésében, megvalósításában. „Mindemellett a válaszok a fogyatékosággal élőket támogató civil szervezetek munkájához is nélkülözhetetlenek” – tette hozzá a KSH projektvezetője.

Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: „A fogyatékos személyek érdekképviseletének eredményességét garantálja a célcsoport létszámának pontos meghatározása. Ezért kérjük minden látássérült társunkat, hogy adjon választ a fogyatékosságra vonatkozó kérdésekre, és jelölje látássérültségének mértékét a népszámlálási kérdőívben. Az MVGYOSZ már az előző cenzus alkalmával is komoly erőfeszítést tett annak érdekében, hogy az online, önkitöltős népszámlálási kérdőív a vak és gyengénlátó állampolgárok számára is egyenlő eséllyel hozzáférhető, önállóan kitölthető legyen. Ebben együttműködő partnerünk a Központi Statisztikai Hivatal, így bízunk benne, hogy a látássérült emberek népszámlálásban való részvétele 2022-ben akadálymentes lesz.”

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke szintén a kérdőív kitöltésére biztatta az érintetteket. Mint fogalmazott: „Az autizmusban érintett hazai lakosság számára a jólétet és biztonságot jelentő szolgáltatások köre akkor bővülhet, ha láthatóvá válik számosságában is a magyar állampolgárok autizmusban való érintettsége, ha feltárjuk a mindennapi nehézségeinket. Az idei népszámlálás lehetőséget biztosít arra, hogy láthatóvá váljunk, hogy változtatni tudjunk a jövőnkön.”

„A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kéri a siket, nagyothalló és siketvak személyeket a teljes kérdőív kitöltésére. A hallásállapotra vonatkozó válaszokból kinyert adatok érdekvédelmi és lobbimunkánkhoz elengedhetetlenek. Közreműködünk abban, hogy megvalósuljon a jelnyelvi adaptálással történő akadálymentesítés, és a siket és nagyothalló személyek így egyenlő eséllyel tudjanak részt venni a népszámláláson” − emelte ki Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatója.