2023. március 25., szombat
Irén névnapja

Megnyitotta kapuit a kétnapos PREGA Konferencia és Kiállítás

2023-02-08 19:19 | Nézettség: 84
Szerda reggel nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó szakmai fóruma. A kétnapos rendezvény több mint 800 résztvevője 12 szekcióban és 3 workshopon mintegy 100 előadóval találkozhat, miközben az előadások szüneteiben 46 kiállítási standon ismerheti meg az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztéseket, megoldásokat.

Az agrárium kihívásait csak a technológiai megújulás képes kezelni

Az Agroinform.hu szervezésében megvalósuló rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, kiemelt szakmai partnere pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A PREGA idén a digitalizáció eszközeivel (például: drónok, szenzorok, szoftverek, robotok) segített hatékonyabb mezőgazdasági termelést, illetve a már bevált precíziós gazdálkodási tapasztalatok bemutatását helyezte fókuszába. A rendezvényen részt vevő nagyszámú agrárvállalati döntéshozó közvetlenül tájékozódhat a digitalizációval foglalkozó szakemberek szolgáltatásairól, illetve kutatási eredményeiről.
 
A rendezvényt megnyitó Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a megerősödő kihívások – például a sokkal hektikusabbá váló piacok, a szigorodó uniós zöld előírások és az ellátási láncok akadozása – a gazdálkodókat szükségszerűen a technológiai megújulás felé tereli. A precíziós átállást célzó, 2021-ben indított pályázat 2700 gazdálkodót segített 200 milliárd forintnyi támogatással. A kormányzat a következő támogatási időszakban is elkötelezetten fogja elősegíteni a versenyképesség erősítését, ami az eszközök biztosításán túl a képzési, tanácsadási tevékenységekre is kiterjed.
 
Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője elmondta, hogy talán soha nem volt ennyire igénye a gazdálkodóknak a fejlesztési tanácsadásra. Az elmúlt években nagyon sok innováció jelent meg a mezőgazdasági gépekben, ám ezek kihasználásához szükség van a kezelési ismeretek professzionális átadására is. A precíziós technológia emellett szakszerűen előállított adatok tömegét is igényli, amelyeket pontosan fel is visznek az alkalmazásokba.
 
Zahorán Zalán, a KITE Zrt. vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacokat jellemző volatilitás várhatóan a következő években is fennmarad. Miközben számos tényezőre, így az időjárásra sincsen ráhatása a gazdálkodóknak, amit befolyásolni lehet, arra a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani. Elmondta azt is, hogy bár a gépgyártási kapacitások kezdenek globálisan helyreállni, a gépmegrendeléseknél továbbra is hosszú a várólista, így a megalapozott beruházási döntéseket továbbra is időben meg kell hozni.
 
Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője a precíziós technológiák gyakorlati felhasználásának tapasztalatai közül azt emelte ki, hogy a beszerzési költségek meredek emelkedésének időszakában, a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezetben bizonytalanná vált a precíziós beruházások gyors megtérülése. Megalapozott fejlesztési stratégiára, a fontossági sorrendek felállítására elengedhetetlenül szükség van. Az eredményesség kapcsán rámutatott a kezelő személyzet kulcsszerepére: velük szemben az érzék és munkabírás helyett a tudás és a jó helyzetfelismerés vált a legfőbb követelménnyé. Nem lehet túlbecsülni a képzés fontosságát, amelynek a technológia gyors fejlődése miatt folyamatosan frissülő ismereteket kell átadnia.
 
A Konferencián átadták a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület által 2021-ben létrehozott Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat, amelyet minden évben az agrárgazdaság digitalizációját oktatási, kutatási, innovációs, illetve közpolitikai tevékenységgel kiemeledően támogató személyeknek ítélnek oda. A díjat idén Balogh Sándor, a tépei Balogh Farm ügyvezetője, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, valamint Dr. Mikus Gábor, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatósága Távérzékelési főosztályának vezetője vehette át.
 
A konferencián nem csupán hazai, hanem külföldi szakértők is bemutatkoztak. John P. Fulton, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (ISPA) elnöke, a The Ohio State University professzora a az optimális nitrogéngazdálkodásról és a változtatható vetőmagmennyiségről tartott előadást, Kit P. F. Franklin (Harper Adams University) pedig annak részleteibe avatta be hallgatóságot, hogy miként valósította meg kollégáival - a világon elsőként -, hogy emberi kéz érintése nélkül, autonóm, távvezérelt eszközökkel műveljenek meg egy adott mezőgazdasági területet.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=OXOadxOUuPw