2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Görög istenek és hősök újra értelmezve!

2024-01-19 11:20 | Nézettség: 443
A görög mitológia egy soha ki nem meríthető forrása a modern újraértelmezéseknek! Gyarló emberek, kétségbeesetten küzdenek arrogáns istenek ellen. Ezeknek a történeteknek nincs egy állandó változata, a regéket aszerint formáljuk, ahogyan azok éppen összhangban vannak az adott társadalmi értékeinkkel. Így tettek a régi korok mesemondói és így tesznek a mai világ szerzői is. A mítoszok nem vesznek el, csak átalakulnak, hogy az elkövetkezendő évszázadokban is relevánsak maradhassanak. Ha szereted a görög mitológiát vagy nem bírsz várni a következő Percy Jackson részre a Disney+-on, lapozd fel valamelyik nagyszerű kötetet ajánlónkból és merülj el az olimposzi istenek világában!

görög mitológia könyvek

Madeline Miller - Kirké

A TikTok kedvenc Aklhilleusz dala után Madeline Miller ismételten elvarázsolta az olvasóit, az Odüsszeiából ismert varázslónő történetével! A Napisten, Héliosz leányaként Kirkének nem volt könnyű gyerekkora. Fiatal éveiben hatalom és vonzerő hiányában első kézből tapasztalta meg az istenek és nimfák kegyetlen , felszínes világát. Azonban hamarosan a halandók közé merészkedik és felfedezi, hogy olyan varázserővel rendelkezik, amely sokkal hatalmasabb és sokkal veszélyesebb, mint azt bárki is sejtette volna. Nem csak az emberekre, hanem az istenekre nézve is komoly veszedelmet jelent. Zeusz egy lakatlan szigetre száműzi a lányt, ahol Kirké személyisége és ereje végre kibontakozhat. A boszorkány hosszú élete során több, számunkra is ismerős, különleges alakkal is találkozik. Többek között a Minotaurusz, a tragikus sorsú Daidalosz és Ikarosz és az eszes Odüsszeusz is megelevenedik a kötet lapjain. Kirké a disznóvá változott legénységen kívül, mások valódi alakjáról is lerántja a leplet!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=4au6v56uLUY

Jennifer Saint - Ariadné

Mínosz király palotájának labirintusa mélyén rejlik a vérszomjas Minótaurusz, aki számtalan ártatlan lány életének vetett véget az évek során. Egy nap megjelenik egy hős, Thészeusz, aki a király lányának, Ariadnénak segítségével legyőzi a szörnyet és kijut az útvesztőből. Ez a cselekményeknek azon elbeszélése, ami a legtöbbeknek ismerős lehet. A szerző azonban megválaszol olyan kérdéseket is, amelyeket az eredeti história figyelmen kívül hagy. Milyen lehetett a Minotaurusz testvéreként, az ádáz szörnyetegtől való rettegésben felnőni? Mi történt a címszereplőnk húgával, Phaidrával? Hogyan végződött a két szerelmes meséje? Minderre és még ennél többre is választ kapunk a kötet oldalait lapozgatva. Két testvér, két különböző személyiség, akiknek sorsa teljesen ellentétes irányt vesz a férfiak uralta, ókori világban.

jennifer saint ariadné

Alexandra Bracken - Lore

Ha kereszteznénk az Éhezők Viadalát a már emlegetett Percy Jackson sorozattal, valószínűleg ezt a könyvet kapnánk! New York-ban járunk, a 21. században, ahol még mindig a régi idők szellemei, vagyis inkább istenei kísérik az emberek mindennapjait. A történet szerint egy régi lázadás büntetése gyanánt kilenc görög istennek lázadóként kell járnia a Földet, hogy az ősi dinasztiák leszármazotjaira vadásszanak. A cél: megölni egy Istent és elvenni a halhatatlanságát. A főszereplőnk Lore Perseous akaratán kívül kerül egy olyan konfliktusba, amelyről ő már régen lemondott. Gyerekkori barátja Castor, Athéné istennő megbízásával keresi fel Lore-t egy olyan ajánlattal, amit a lány nem utasíthat vissza. A vadászat elkezdődik, az elfojtott érzések pedig a felszínre kerülnek. Mit tartogat még a jövő a bosszún és a vérrontáson túl Lore számára?

susanna clarke piranesi

Susanna Clarke - Piranesi

A ​ Hollókirály szerzőjének új műve ezúttal a görög mitológia világába kalauzol el bennünket! Egyenesen egy alternatív valóságba, ahol rejtélyek várnak minden sarokban.  Piranesi házában a termek száma végtelen, folyosóin pedig örökké kóborolhatnánk, akkor se érnénének véget. Csarnokai labirintusszerűen terülnek el és köztük egy óceán bújik meg. Piranesi életét a ház felfedezése teszi ki. Rajta kívül csak még egy ember él a furcsa épületben, a “Másik” nevű férfi. Az említett időnként meglátogatja főszereplőnket, hogy az úgynevezett, “Nagy és Titkos Tudás” nyomára bukkanjon. De mi van akkor, ha valójában nem csak ketten vannak? A kutatás során olyan titkokra derül fény, amely az egész eddigi életüket a feje tetejére állítja. Vajon mennyit kell majd fizetniük a szörnyű tudás áraként?

Natalie Haynes - Ezer hajó

“Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.“ A nők, akik a mítoszok margóira szorultak. Azok, akikre árnyékot vetettek az olyan legendák, mint Odüsszeusz, Akhilleusz vagy Agamemnon dicsfénye. Háziasszonyok, királynők, feleségek, nimfák és istennők elfeledett életét festi le Natalie Haynes a könyv lapjaira. A görög-trójai háborúról már ezerféleképpen halhattunk, de így még biztosan nem! Athéné, Pénelopeia, Iphigenia és Helené szemszögéből nézve teljesen átalakul az, amit eddig gondoltunk a híres mítoszok karaktereiről. Noha a cselekmény fikció, az érzések és a női sorsok, amelyeket megjelenít valóságosak.

További videók a témában