2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Suhajda Szilárd tragédiája - Egy Nepálban élő magyar véleménye

2023-05-30 17:07 | Nézettség: 1233
Mivel valószínűleg sokan kíváncsiak vagytok rá mit gondolhat az esetről egy Nepálban élő magyar ezért készítettem nektek ezt a videót. Suhajda Szilárd az életét vesztette a Mount Everest csúcsának közelében. Ezt ma már mindenki tényként kezeli. Ám számos kérdésre továbbra sem kaptunk választ, és valószínűleg soha nem is kapunk. Suhajda Szilárd küldetése, tragédiája sok sport- és embertársához hasonlóan örökre rejtély marad.

Suhajda Szilárd itthoni csapata magyar idő szerint szombat kora délután tudatta, hogy a magyar hegymászó felkutatására indított mentőexpedíció sikertelenül végződött, a serpák nem találták meg Suhajda Szilárdot.

Bár a közlemény nem mondja ki, ezek után lényegében tényként kezelhetjük, hogy Suhajda Szilárd az életét vesztette a Himalája legmagasabb csúcsa, a Mount Everest környékén. 

Miért hatalmas kihívás megmászni a Mont Everestet?

A Mont Everest megmászása hatalmas kihívásnak számít több okból is:

  1. Magasság: A Mont Everest a világ legmagasabb hegycsúcsa, 8 848 méteres (29 029 láb). Ennek magassága miatt a hegycsúcs közelében alacsony az oxigénszint, ami lélegzési nehézségeket, súlyosabb esetben pedig magaslati betegséget okozhat. Az oxigénszint csökkenése miatt a testnek nehezebben jut elég oxigénhez, ami kimerültséget, szédülést és további egészségügyi problémákat okozhat.
  2. Időjárás: Az Everest területén rendkívül változékony és hirtelen változó időjárás jellemző. A hegycsúcson szélsőséges hideg és viharok léphetnek fel, amelyek tovább növelik a túrázók kihívásait és veszélyeit. A hideg időjárásnak kitett test gyorsabban kihűlhet, ami súlyos fagyási sérüléseket okozhat. A viharok pedig akár el is temethetik a hegymászókat hóval.
  3. Technikai nehézségek: Az Everest megmászása technikailag rendkívül nehéz és komplex feladat. A hegy egyes részein jégfalak, sziklafalak és meredek szakaszok találhatók, amelyeket a hegymászóknak le kell küzdeniük. Szükség van mászófelszerelésre, kötelekre, jégszegélyek átlépésére és más speciális technikák alkalmazására.
  4. Fizikai és mentális kihívás: Az Everest megmászása hosszú és fárasztó expedíciót jelent. A hegymászóknak hónapokat kell eltölteniük a hegy lábánál történő akklimatizálással és a testük felkészítésével a magaslati körülményekre. A hegycsúcs eléréséhez általában több táboron és magassági táboron kell áthaladni, amelyekben a túrázóknak aludniuk és pihenniük kell a további erőfeszítések előtt. A hosszú időtartam, a fáradtság és az alacsony oxigénszint miatt a mentális erőnlét is fontos szerepet játszik.
  5. Veszélyek: Az Everest mászása veszélyekkel jár. A hegymászók ki vannak téve az esések, sziklarobbanások, lavinák, kövekkel pályázók és más természeti katasztrófák veszélyeinek. A hegycsúcson történő mászás során előfordulhat, hogy valaki elesik vagy lecsúszik a meredek szakaszokon, ami súlyos sérüléseket vagy akár halált is okozhat. A sziklarobbanások vagy lavinák veszélyt jelenthetnek a túrázókra, akiknek gyorsan kell reagálniuk és menedékbe kell húzódniuk, hogy elkerüljék a törmelékbe kerülést.
  6. Ezenkívül az Everest rendkívül népszerű célpont a hegymászók számára, ami azt eredményezi, hogy a hegyen nagy a zsúfoltság és a túrázók közötti forgalom. Ez további kockázatot jelenthet, mivel a túrázók közötti folyamatos haladás és várakozás során fennáll a balesetek és a mentőakciók lehetősége.

Mindezek a tényezők együttesen teszik a Mont Everestet hatalmas kihívássá a hegymászók számára. Az Everest megmászása szakértelmet, kitartást, megfelelő felszerelést és felkészülést igényel, valamint a körültekintést a veszélyek kezelésében. Ezért az Everest expedíciók csak a tapasztalt és jól felkészült hegymászók számára ajánlottak.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5sTcGAqwDPw