2023. október 2., hétfő
Petra névnapja

Tényleg rasszista volt Winnetou és Karl May?

2022-09-06 21:35 | Nézettség: 249
Németországban kirobbant a vita Karl May Winnetou könyvei kapcsán, miután egy kiadó visszavont két gyermekeknek szánt adaptációt a könyvekre kapott negatív reakciók miatt, melyben rasszizmussal vádolják a megjelent műveket.

A kiadó az Intstagramon egy közleményben indokolta a visszahívásról szóló döntést: "Sok negatív visszhang érkezett könyveinkre, ezért döntöttünk úgy, hogy leállítjuk kiszállítását és kivonjuk az üzleti tervből," majd így folytatták: "Köszönjük a kritikát mindannyiuknak. Visszajelzésük világossá tette számunkra, hogy  ezekkel a könyvcímekkel mások érzéseit bántjuk,"  A magyar médiában Nyáry Krisztián Facebook posztja után csaptak össze pro és kontra a támogatók és az ellenzők.

Sajnos az ügyből nagyon gyorsan magyar aktuálpolitikai kérdés lett. Nyary Krisztián az egyik őt bíráló Facebook bejegyzésre az alábbiak szerint reagált: "Valóban nem „tiltották be” a könyvet: az állam nem tett semmit, csak kialakult egy vita a Winnetouról, aminek hatására a kiadó visszavont két gyermekeknek szánt adaptációt. (Minden népszerű May-kiadás adaptáció, a felnőtteknek írt eredetiek 19. századi módon terjengősek és tele vannak filozofálással.) De a vita maga nem az adaptációkról szól, hanem arról, hogy May öröksége miért káros és veszélyes. És akik ellenzik, azok egy része éppenséggel be akarja tiltani, pontosabban azt akarja, hogy gyerekek ne olvassák. Bár csak fordításban olvasom a német lapokat, látom, hogy komoly értelmiségiek érvelek emellett. Nem a hatalom csinálja, ahogy Amerikában sem, mégis öncenzúrához vezet. A „belga Bookline”, a Bol.com máris bejelentette, hogy ők maguk is megfontolják a May könyvek kivezetését. (Még ott vannak szerencsére.) És hogy mennyire nem csak az Orbán-rendszert fenntartó, a fejlett világról mit sem tudó, ásatag konzlib magyar fb-huszár – aki vagyok – tiltakozik az jelenség ellen: Németországban mások mellett Wolfgang Kubicki, a Bundestag alelnöke, a liberális FDP képviselője bírálta a Ravensburger kiadót, amiért visszavonta két Winnetou-könyvet, mert ezzel nemcsak a német kulturális örökségnek árt, hanem fogalma sincs az irodalom működési mechanizmusáról."

Az ATV reggeli műsorában pedig Kukorely Endre író, költő véleményét kárdezték az ügy kapcsán.