2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Tépett sertéshús, vagy ahogy az angol mondja: pulled pork

2024-06-30 16:20 | Nézettség: 281
A pulled pork, vagyis tépett sertéshús kiváló választás baráti összejövetelekhez, családi ünnepekhez vagy akár egy hétvégi grillpartihoz. Az elkészítése időigényes, de a végeredmény minden fáradozást megér. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon a tökéletes pulled porkot, amely minden vendéget lenyűgöz majd. Merüljünk el együtt az ízek és az aromák világában!

Pulled pork története

A pulled pork, vagyis tépett sertéshús, az amerikai BBQ kultúra egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Eredete az amerikai Délen, pontosabban a Carolinákban és Texasban keresendő. Az őslakos amerikaiak már jóval az európai telepesek megérkezése előtt ismerték és alkalmazták a lassú sütési technikákat, melyek később a pulled pork alapjául szolgáltak. A spanyol hódítók is hozzájárultak a BBQ technikák elterjedéséhez, hiszen a sertéshús és a füstölés náluk is jelentős hagyományokkal rendelkezett.

Az amerikai BBQ kultúra fejlődése során a pulled pork a közösségi összejövetelek és ünnepségek elengedhetetlen fogásává vált. Minden régiónak megvan a saját, egyedi elkészítési módja és fűszerezése, de a közös pont mindenhol a lassú sütés, amely biztosítja a hús omlósságát és gazdag ízét.

A Pulled Pork Elkészítése

Hozzávalók

 • 2-3 kg sertéslapocka. tarja vagy sertéskaraj
 • BBQ fűszerkeverék (paprika, barna cukor, só, bors, cayenne bors, fokhagymapor, római kömény)
 • BBQ szósz
 • Mustár
 • Hamburger zsemle vagy kenyér a tálaláshoz

Elkészítési mód

 1. Előkészítés: A sertéshúst bekenjük mustárral, majd az általunk elkészített rubbal bedörzsöljük. A rub összetevői 2 kg húshoz: 7 evőkanál piros paprika, 3 evőkanál barnacukor, 4 evőkanál bors, 3 előkanál só, fél evőkanál római kömény és fél evőkanál fokhagymagranulátum. A csípőset kedvelők cayanne borsot is tehetnek bele. Ha időnk engedi, hagyjuk a húst egy éjszakán át a hűtőben pácolódni, hogy az ízek jól átjárják.

 2. Sütés: A húst lassú tűzön sütjük meg. Ezt megtehetjük sütőben, grillen vagy smokerben. A sütés hőmérséklete általában 110 °C körül van, és a sütési idő 10-11 óra, attól függően, hogy milyen méretű és vastagságú a hús.

 3. Párolás: A sütési folyamat közepén érdemes a húst időnként megpárolni almaecet vagy alma lé segítségével. Ez megakadályozza a kiszáradást és gazdagítja az ízeket. A sütési folymat vég 30 percre vegyük le a fedőt és úgy süssük.

 4. Tépés: Amikor a hús eléri a megfelelő omlósságot (ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha egy villa segítségével próbáljuk szétszedni), vegyük ki a sütőből vagy smokerből. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd két villa segítségével tépjük szálakra.

 5. BBQ szósz: Az így elkészített húst alaposan összekeverjük BBQ szósszal. 

 6. Tálalás: A pulled porkot hamburger zsemlébe töltjük, friss salátával, hagymával és savanyúsággal tálaljuk. Olvasszunk rá sajtot.  A hús mellé extra BBQ szószt kínálhatunk. A bátrabban tortilla lapba is csomagolhatják a zöldségekkel együtt.

Tipp

 • Az ízletes pulled pork titka a türelem és a lassú sütés. Ne siettessük a folyamatot, hiszen a hosszú sütési idő biztosítja az igazi BBQ élményt.

A pulled pork nem csak finom, de a baráti és családi összejövetelek igazi sztárja lehet. A lassú sütés és a gazdag fűszerezés teszi ezt az ételt igazán különlegessé, amelyet minden BBQ rajongónak érdemes kipróbálni.

Nézd meg az alábbi videót, ahol az APAFŐZ csatorna megmutatja, hogyan kell csinálni a pulled porkot lépésről lépésre.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=zF2TtuzATqk