2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Tévhit, hogy a vízben található baktériumok okozzák a hüvelyfertőzéseket

2023-03-25 22:47 | Nézettség: 258
A hüvelyfolyások, hüvelyfertőzések okairól és kezelési lehetőségeiről. Számos tévhit kering a hüvelyfertőzésről: sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a koszos, nem megfelelően tisztított víz okozza a panaszokat, és előfordul, hogy régi népi hiedelmekkel vágnak neki a kezelésnek, ami azonban még több probléma forrása lehet. Sokan hajlamosak elbagatellizálni az egyes hüvelyi fertőzésekre utaló jeleket vagy a medencében töltött wellness-hétvégére fogják a panaszaik kialakulását.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a komoly problémák kialakulását

A hüvelyfertőzések különböző okokból alakulhatnak ki, így a védekezési módszerek is változóak lehetnek.

Az alábbiakban azonban összefoglalok néhány általános tanácsot, amelyek segítségével csökkenthető a hüvelyfertőzések kockázata:

  1. Tartsa tisztán a hüvelyét: A hüvely tisztán tartása kulcsfontosságú a fertőzések megelőzése érdekében. Azonban fontos megjegyezni, hogy túlzott higiénia vagy kemény mosakodók használata is káros lehet a hüvely egészségére. Használjon enyhe szappant vagy egyéb speciális termékeket, amelyeket a nőgyógyász javasol.
  2. Használjon óvszert: Az óvszer nem csak a terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében segíthet, hanem csökkentheti a hüvelyfertőzések kockázatát is.
  3. Válassza a megfelelő alsóneműt: A szintetikus anyagokból készült bugyik és a túl szűk alsóneműk gátolhatják a bőr lélegzését, és ezáltal hajlamosabbá tehetik a hüvelyfertőzések kialakulására. Válasszon természetes anyagokból készült, laza alsóneműket.
  4. Táplálkozzon egészségesen: Az egészséges táplálkozás segíthet megerősíteni az immunrendszert, és csökkentheti a hüvelyfertőzések kockázatát. Táplálkozzon sok zöldséggel és gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonákkal, magvakkal, fehérjékkel és egészséges zsírokkal.
  5. Vigyázzon az antibiotikumokkal: Az antibiotikumok segíthetnek a baktériumok elleni küzdelemben, de azok hosszú távú használata negatív hatással lehet a hüvelyflórára, amely különböző hüvelyfertőzésekhez vezethet. Használja az antibiotikumokat csak az orvos utasítása szerint, és csak akkor, ha valóban szükségesek.
  6. Kerülje a túlzott stresszt: A stressz hatással van az immunrendszerre, és csökkentheti a szervezet védekező képességét a fertőzésekkel szemben. Próbálja meg csökkenteni a stresszt a test

„Ha hüvelyfertőzésre utaló jeleket tapasztalnak, sokan hajlamosak mindezt még ma is a koszos vízre fogni. Az igazság azonban az, hogy nem a medence vize okozza a fertőzést, hanem maga a hüvely, amikor felborul benne az egészséges baktériumflóra egyensúlya. Való igaz, hogy a klóros víz, a sok fertőtlenítőszer melegágya lehet a kényes egyensúly felborulásának, de ugyanígy kiváltó oka lehet ennek, ha sokáig nedves fürdőruhában ücsörgünk, vagy ha műszálas fehérneműt hordunk. A hüvelyben található egyes baktériumok így hajlamosak elszaporodni, miközben a jótékony baktériumok már nem képesek visszaszorítani őket. Nem külső kórokozó okozza tehát a fertőzéseket, hanem a hüvely maga fertőzi meg magát azáltal, hogy egyes baktériumtörzsek szaporodását lehetővé teszi” Sokszor az is okozhat problémát, ha túlzásba visszük a tisztálkodást, hiszen az általános szappan nem alkalmas az intim tájék tisztán tartására.

„Az intim dezodorok gyakori használata, a túlzásba vitt tisztálkodás mind-mind felboríthatja azt a kényes egyensúlyt, ami a hüvelyflórában található. Nagyon fontos, hogy a legtöbb gombás vagy bakteriális eredetű fertőzés jó eséllyel megelőzhető, ha odafigyelünk a hüvelyflóra egyensúlyának megtartására. Ha úgy tetszik, tudjuk is edzeni a hüvelyflórát, különösen, mielőtt egy-egy ilyen wellness-hétvégére indulunk. Furcsa szokások élnek még ma is a köztudatban, például hogy úgy is megelőzhetőek a fertőzések, ha tejfölös tampont helyezünk fel fürdés előtt. Ez nagyon veszélyes lehet, és egyáltalán nem ajánlott, mindemellett semmit sem használ, inkább csak árt. Ezzel szemben érdemes olyan terméket alkalmazni, ami minél több élő baktériumtörzset tartalmaz, mert ezek képesek megtelepedni a hüvelyben, ezáltal biztosítva az egészséges hüvelyflórát, ami így sokkal ellenállóbbá válik az olyan körülményekkel szemben, amik egyébként fertőzéshez is vezethetnek.”

Ma már nem szükséges naponta többször alkalmazni a probiotikus termékeket, hiszen már létezik a piacon olyan hüvelytabletta is, ami elnyújtott hatással rendelkezik.

„Sokakat tarthat vissza a mai rohanó világban az időhiány, vagy az, hogy napi többször kell alkalmazni egy hüvelytablettát. Nekik lehet nagyon jó megoldás egy olyan hüvelytabletta, ami elnyújtott hatással bír, és elég csak négynaponta egy-egy tablettát felhelyezni. Így az egész probiotikus kúra letudható két tablettával. Ezek a termékek ráadásul nem csak az intim fertőzések megelőzésben játszanak fontos szerepet, de az antibiotikumos kúrák után is elengedhetetlenek a hüvelyflóra helyreállításában. Sőt, enyhébb panaszok akár kezelhetők is velük. A komolyabb tünetek megjelenésekor mindenképpen nőgyógyász felkeresése szükséges, aki meg tudja állapítani, hogy gombás vagy bakteriális eredetű-e a fertőzés. Ebben az esetben – a gyógyszerek mellett alkalmazva – is előnyös hatásúak lehetnek a hüvelyi probiotikumok, mivel azok hozzájárulhatnak a gyógyszeres kezelés hatékonyságához” 

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=8nFfeNPseF8