2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Uborka palánta 🥒 ültetése kordonos termesztéshez

2023-05-30 10:57 | Nézettség: 643
Mik az uborka palánta kiültetésnek szabályai? Most a magokból kikelt saját nevelésű uborkapalántákat ültetjük ki a kertbe. Ezzel a módszerrel háromhetes előnyt szereztünk a májusi - fagyosszentek utáni - szabadföldi magvetéssel szemben. Saját nevelésű kétlombleveles uborkapalánták ültetése hagyományos módon. Mikor érdemes a kordonos támrendszert felállítani? Milyen talajt szereti az uborka palánta? Hová ültessük az uborka palántákat? Mennyire szereti az uborka a napsugarat? Mire figyeljünk az uborka felfuttatásánál?

Mik az uborka 🥒 palánta kiültetésnek szabályai?

Az uborka palánta kiültetésekor számos fontos szempontot figyelembe kell venni. Az alábbiakban összefoglalom az uborka palánták kiültetésének legfontosabb szabályait:

 1. Időzítés: Az uborka hidegházi vagy szabadföldi termesztésétől függően meg kell választani az ideális időpontot a palánták kiültetésére. Általában akkor ültetik ki őket, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 15-18 Celsius-fokot, és a fagyveszély már elmúlt.
 2. Hely kiválasztása: Az uborka szereti a napos, meleg és jól szellőző helyeket. Válassz olyan területet a kertben vagy a kertben, ahol a növények naponta legalább 6-8 órán át kapnak közvetlen napfényt.
 3. Talaj előkészítése: Az uborka jól drenált, tápanyagban gazdag talajt igényel. A palánták kiültetése előtt lazítsd fel a talajt és vegyél hozzá komposztot vagy érett trágyát a tápanyagok pótlásához. A pH-érték legyen 6-7 között.
 4. Távolságok: Ügyelj arra, hogy elegendő helyet hagyj a palánták között. Általában 60-90 cm távolságot hagynak a sorok között, és 30-60 cm távolságot a sorokban, hogy a növények későbbi növekedésekor elegendő helyük legyen.
 5. Kiültetési módszer: Készíts gödröket a palánták számára, amelyek mérete legyen nagyjából kétszer akkora, mint a palánta cserépének mérete. Helyezd el a palántákat óvatosan a gödrökbe, és takard be a gyökereket talajjal. Ügyelj arra, hogy a palánták stabilan álljanak.
 6. Öntözés: Az uborka nedves környezetet igényel, ezért rendszeresen öntözd a palántákat. Az első hetekben gondoskodj a rendszeres öntözésről, hogy a gyökerek megfelelően fejlődjenek. Később is figyelj az öntözésre, különösen a száraz időszakokban.
 7. Támogatás: Az uborka növényeket támogatni kell, hogy felfelé terjeszkedjenek. Használj kerítést, bambuszt vagy más támogató szerkezetet, amelyre a növények felkapaszkodhatnak.

Milyen talajt szereti az uborka palánta? Hová ültessük az uborka palántákat? Mennyire szereti az uborka a napsugarat? Mire figyeljünk az uborka felfuttatásánál?
 

Az uborka palánták számára ideális talaj a laza, tápanyagban gazdag és jó vízelvezetéssel rendelkező talaj. Az uborka szereti a pH-értékét 6 és 7 közötti talajokat. Előnyben részesíti a humuszos, jó szerkezetű talajokat, amelyek jól tartják a nedvességet, de nem állnak vízben.

Az uborka palántákat napos, meleg és jól szellőző helyre kell ültetni. Az uborka szereti a közvetlen napfényt, ezért olyan területet válasszunk, ahol a növények naponta legalább 6-8 órát kapnak közvetlen napfényt. Az árnyékos vagy félárnyékos helyek nem ideálisak az uborka számára, mivel ez befolyásolhatja a terméshozamot és a növény egészségi állapotát.

Az uborka felfuttatása során figyeljünk a következőkre:

 1. Támogatás: Az uborka hajlamos felfelé terjeszkedni, ezért támogatásra van szüksége. Használj kerítést, bambuszt vagy más támogató szerkezetet, amelyre a növények felkapaszkodhatnak. Gondoskodj arról, hogy a támogatás stabil legyen, hogy ne sérüljön meg a növény a növekedés során.
 2. Kondícionálás: Az uborka hajlamos hosszú indákat kifejleszteni. A felfuttatás kezdetén érdemes korlátozni az indák számát, hogy a növény energiáját a termésre koncentrálhassa. Az indák felesleges hajtásait távolítsd el, hogy a növény rendesen növekedjen és terméshozó legyen.
 3. Rendszeres metszés: Időről időre végezz metszést, hogy megszabadulj a felesleges hajtásoktól és a beteg vagy elhalt részektől. Ez segít fenntartani a növény egészségét és növeli a levegő keringését a növények között, csökkentve a betegségek és kártevők kockázatát.
 4. Nedvesítés: Az uborka rendszeres öntözést igényel. Gondoskodj róla, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, de ne álljon vízben. Az egyenletes nedvességtartalom segíti a megfelelő növekedést és a jó termés kialakulását.
 5. Trágyázás: Az uborka tápanyagigényes növény. A növekedés és a terméshozam támogatása érdekében rendszeresen trágyázd az uborkát. Használhatsz komposztot, érett trágyát vagy speciális uborka tápoldatot a talaj tápanyagtartalmának fokozására. Kövesd a csomagoláson található utasításokat a megfelelő adagolásra és alkalmazásra vonatkozóan.
 6. Betegségek és kártevők elleni védelem: Az uborka érzékeny a különböző betegségekre és kártevőkre, például az uborkamolyra és a penészgombákra. Fontos rendszeresen ellenőrizni a növényeket és azonnal lépni, ha jelentkezik valamilyen probléma. Használhatsz biológiai védekezési módszereket vagy kémiai növényvédő szereket, amennyiben szükséges, de ügyelj az előírások betartására és a biztonsági intézkedésekre.
 7. Szüret: Az uborka általában 50-70 nap alatt érik be a beporzás után. Figyeld a növényeket, és amikor az uborkák megfelelő méretűek és megfelelő színűek, gyűjtsd le őket. Ne hagyd, hogy túl hosszú ideig a növényen maradjanak, mert ez befolyásolhatja a további terméshozamot.

Ezek az alapvető szempontok az uborka palánta kiültetésekor és felfuttatásakor. Fontos azonban megjegyezni, hogy az uborkatermesztés helyi körülményektől és fajtától függően eltérő lehet. Érdemes információt kérni helyi kertészeti szakértőktől vagy tapasztalt kertészekből az adott régióban optimális gyakorlatokról és ajánlásokról.

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5chI7WhhGFg