2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Vészhelyzet az óceán felett, ✈️ leszállás hajtóművek nélkül

2023-07-04 20:07 | Nézettség: 530
Egy ✈️ Airbus A330-as, amely az Atalanti-óceán felett repült, hirtelen kifogyott az üzemanyagból, és a pilóták az óceán felett vitorlázógépként próbáltak leszállni. De vajon hogyan sikerült elérniük a legközelebbi légikikötőt és biztonságosan megállni a felgyorsult géppel a betonon? Ismerjük meg a hátteret és a hősnővé váló pilóták bámulatos történetét ebben az izgalmas videóban, amely bemutatja a repülésbiztonság jelentőségét és a pilóták művészetét vészhelyzetek kezelésekor. Készülj fel a lenyűgöző utazásra a levegőben és fedezd fel, hogyan vezetett egyetlen lehetőség az Air Transat 236-os járatának hősi leszállásához.

Az Air Transat 236-os járatának esete amikor az ✈️Airbus A330-as gép üzemanyaga kifogyott az Atalanti-óceán fölött, és hogyan sikerült a legközelebbi légikikötőre sikeresen leszállniuk a hajtóművek nélkül.

Az esemény leírása

Az Air Transat 236-os járatát teljesítő Airbus A330-as 2001. augusztus 24-én indult Torontóból, Kanadából a liszaboni, Portugáliába. Az útvonaluk az Atalanti-óceán felett vezetett, amikor váratlanul kifogyott az üzemanyag a gép tartályából. A kapitány, Robert Piche és a másodpilóta, Dirk de Jager váratlanul szembesültek azzal a helyzettel, hogy a szélestörzsű utasszállító repülőgépük csak néhány percig tud a levegőben maradni. Az alattuk lévő terület az óceán, előttük pedig az Azori-szigetek találhatóak.

A vitorlázógépként viselkedés

 • A gép üzemanyagkifogyása miatt a kapitány és a másodpilóta azonnal elkezdtek intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy a gépet minél biztonságosabban irányítsák és próbálják elérni a legközelebbi légikikötőt. Az Airbus A330-as egy modern repülőgép, és rendelkezik bizonyos vitorlázógépként viselkedésre alkalmas tulajdonságokkal. Ezeket a tulajdonságokat kihasználva a személyzetnek sikerült az irányíthatóságát fenntartani a leszállásig.
 • A repülőgép légellenállása miatt lassítani tudtak, és lejtő pályának megfelelően szabályozták a magasságukat. A pilóták a repülésvezérlő torony segítségével tájékozódnak, miközben figyelemmel kísérték a repülőgép pozícióját és tájékoztatták a személyzetet a legközelebbi légikikötők lehetőségeiről. A tapasztalt pilóták értékelték a rendelkezésre álló adatokat és elvégezték a szükséges számításokat annak érdekében, hogy megfelelően tervezhessék a leszállást.

Leszállás a hajtóművek nélkül

 • A személyzet legfőbb célja az volt, hogy a lehető legközelebbi légikikötőre sikerüljön leszállniuk. A legközelebbi légikikötő az Azori-szigeteken található Lajes légibázis volt. Az Airbus A330-as gépnek azonban semmilyen hajtóműve nem volt, így a hagyományos leszállási eljárások nem voltak alkalmazhatók.
 • A pilóták a repülőgép sebességét és magasságát szabályozva próbálták fenntartani a megfelelő irányítást. Az úgynevezett "súrlódási leszállás" módszerét alkalmazták, amely során a repülőgép sebességét és magasságát úgy szabályozzák, hogy a légellenállás segítségével csökkentsék a sebességet és fokozatosan leszálljanak.
 • Az Airbus A330-as képes volt irányíthatóságát megtartani, mivel a szárnyak tervezése és a repülőgép szerkezete lehetővé tette a vitorlázógépként való viselkedést. A személyzet fokozatosan csökkentette a sebességet, és a megfelelő időben megkezdte a leszállási manővereket.

Sikeres leszállás és utóhatások

 • A kapitány és a másodpilóta kiemelkedő képességeinek és tapasztalatának köszönhetően sikerült a leszállás a Lajes légibázison. A repülőgép biztonságosan megállt a betonpályán, és az utasok és a legénység sérülés nélkül hagyták el a gépet.
 • Az esetet követően a repülési hatóságok alapos vizsgálatot folytattak a gép üzemanyagkifogyásának okai és a helyzet kezelésének módja tekintetében. Az Air Transat és az Airbus is részt vett az incidens utáni vizsgálatban, hogy megértsék az esemény hátterét és megtalálják a megelőző intézkedéseket.
 • Az eset során kiderült, hogy az Air Transat 236-os járatának Airbus A330-as gépének üzemanyagkifogyása az üzemanyagrendszer hibája miatt következett be. A repülőgép bal oldali üzemanyagtartálya folyadékálló rétegének hiánya miatt üzemanyagot vesztett, és a tartály teljesen kiürült.
 • Az incidens következményeként számos intézkedést hoztak a repülésbiztonság javítása érdekében. Az Airbus továbbfejlesztette az üzemanyagrendszer tervezését és ellenőrzési eljárásait annak érdekében, hogy elkerülje az ilyen hibák ismétlődését. Az Air Transat pedig bevezetett további szigorú ellenőrzési és karbantartási intézkedéseket a flottájában, hogy biztosítsa a gépek biztonságos működését.
 • Az eset jelentős figyelmet keltett a repülésbiztonsági szakemberek és a légiközlekedési iparág számára. Az eset tanulságai közé tartozik a gépek karbantartásának és ellenőrzésének kiemelt fontossága, valamint a pilóták tapasztalata és képességeinek jelentősége a vészhelyzetek kezelésében.
 • Az Air Transat 236-os járatának esete kiemelkedő példa a repülőgépek pilótáinak kiemelkedő szakmai hozzáértésére és hideg fejű reagálására a váratlan helyzetekben. A személyzet képes volt a vitorlázógépként való viselkedést kihasználni és biztonságosan leszállni a legközelebbi légikikötőn.

Összegzés

 • Az Air Transat 236-os járatának esete, amikor az Airbus A330-as gépnek az Atalanti-óceán felett kifogyott az üzemanyaga, egy emlékezetes esemény a légiközlekedés történetében. A pilóták rendkívüli tapasztalata és képességei lehetővé tették számukra, hogy sikeresen vitorlázógépként viselkedjenek és a hajtóművek nélkül is biztonságosan leszálljanak a legközelebbi légikikötőn.
 • Az incidens utáni vizsgálatok és intézkedések a repülésbiztonság javítását célozzák. Az Airbus és az Air Transat szigorúbb ellenőrzési és karbantartási eljárásokat vezetett be, hogy elkerülje hasonló eseteket a jövőben.

Az eset emlékeztet bennünket arra, hogy a repülésben mindig fel kell készülni váratlan helyzetekre és hogy a pilóták szerepe elengedhetetlen a biztonságos repülés és a vészhelyzetek kezelése során. Az eset továbbá rámutat arra is, hogy a repülőgépek tervezése és szerkezete lehetővé teszi a vitorlázógépként való viselkedést, ami egy fontos védőintézkedés vészhelyzetek esetén.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=9s4kyLI9BmE