2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Voltál már Kanadában? Mutatjuk miért érdemes megnézned!

2023-09-24 14:54 | Nézettség: 1061
A Gazdaságos Utazó csatorna Kanadáról gyűjtött össze érdekes tényeket.

Kanada, Észak-Amerika második legnagyobb országa, gazdag természeti szépségekben és sokszínű kultúrában. Az ország hatalmas területein elterülnek a hegyek, tavak, erdők és síkságok. Kanada híres a világ legnagyobb édesvízi tója, a Huron-tó, és a Rocky Mountains hegységek lenyűgöző látványosságai miatt.

Az ország lakossága széles etnikai és kulturális háttérrel rendelkezik, és a többnyelvűség is jellemző. Az angol és a francia a hivatalos nyelve, de számos más nyelvet is beszélnek az ország különböző részein.

Kanada gazdasága erős és sokoldalú. A természeti erőforrások, mint például az olaj, fa és ásványkincsek, kiemelkedően fontosak az ország gazdaságában. Emellett a technológiai és tudományos ágazat is jelentős fejlődést mutat.

Kanada az Észak-Amerikai kontinens második legnagyobb országa és területét tekintve is kiemelkedő méretű. Az ország területe körülbelül 9,98 millió négyzetkilométer, ami nagyjából tízszerese az Egyesült Királyságnak, és a világ területének mintegy 6,2%-át teszi ki.

Kanada tíz tartományból és három területből áll, ezek a következők

Tartományok

 • Alberta
 • Brit Kolumbia
 • Manitoba
 • New Brunswick
 • Newfoundland és Labrador
 • Nova Scotia
 • Ontario
 • Prince Edward Island (PEI)
 • Québec
 • Saskatchewan

Területek

 • Northwest Territories
 • Nunavut
 • Yukon

Minden tartománynak és területnek saját kormányzata van, amely felelős az egyes tartományok és területek belső ügyeiért, míg a szövetségi kormány felelős a nemzeti ügyekért és a nemzetközi kapcsolatokért. Az ország területi sokszínűsége és kulturális gazdagsága teszi Kanadát egyedülálló és izgalmas helyszínné.

Nézzük milyen érdekességeket szedett össze a Gazdaságos Utazó csatorna!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=NPBU8khwIPY

Kanada lenyűgöző természeti látnivalókkal rendelkezik, amelyek közül sok világhírű. Az alábbiakban Kanada tíz kiemelkedő természeti látnivalóját soroljuk fel:

 1. Banff Nemzeti Park (Alberta): A Rocky Mountains lábánál található Banff Nemzeti Parkban gyönyörű hegyek, kristálytiszta tavak és forró források várják a látogatókat.
 2. Jasper Nemzeti Park (Alberta): Az UNESCO Világörökség részét képező Jasper Park a vadon élő állatok és gyönyörű gleccserek otthona.

 3. Vancouver Island (Brit Kolumbia): Vancouver Islanden rengeteg lehetőség kínálkozik az állatok megfigyelésére és a tengerpart élvezetére.

 4. Niagara-vízesés (Ontario): Az egyik legismertebb vízesés a világon, a Niagara-vízesés a Kanada-USA határon található, és lenyűgöző látványt nyújt.

 5. Moraine-tó (Alberta): Az Örvényes-tóként is ismert Moraine-tó az Alberta-i Rockies egyik gyöngyszeme, kristálytiszta vizével és lenyűgöző környezetével.

 6. Yoho Nemzeti Park (Brit Kolumbia): A Yoho Nemzeti Parkban csodálatos vízesések, gleccserek és sziklás hegyek várják a természetkedvelőket.

 7. Cabot-ösvény (Új-Skócia): A Cabot-ösvény az Atlanti-óceán partján fut végig, gyönyörű kilátásokkal és lehetőségekkel a tengerparti sétákra.

 8. Kluane Nemzeti Park (Jukon): A Kluane Nemzeti Park az északi fények (aurora borealis) megfigyelésének kiváló helyszíne, és három Kanada legmagasabb csúcsa is itt található.

 9. Churchill (Manitoba): Churchill a jegesmedvék fővárosa, és lehetőséget nyújt ezeknek a lenyűgöző ragadozóknak az élőben való megfigyelésére.

 10. Gros Morne Nemzeti Park (Új-Fundland): Az UNESCO Világörökség részét képező Gros Morne Nemzeti Park lenyűgöző fjordjai, hegyei és geológiai kincsei miatt híres.

Ezek csak néhány példa Kanada elképesztő természeti csodáira, és az ország számtalan további lenyűgöző látnivalóval várja az utazókat.

 

További videók a témában