2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Vujity Tvrtko a történelem nyomában. Orosz-Alaszka Amerikában

2023-03-06 17:32 | Nézettség: 197
Szuperexluzív: pár órára bejutottam egy olyan zárt világba, ahová nagyon kevesen járnak, és amit most meg is mutatok Nektek. Alaszka egyik csücskében létezik egy hihetetlen orosz világ, orosz templomokkal, orosz temetőkkel, Szamovár Teázóval és olyan orosz emberekkel, akik angolul nem is tudnak, ők csak oroszul beszélnek.


Kevesen tudják, de ettől még történelmi tény: 1867-ig Alaszka Oroszország része volt, akkor adták el az oroszok a távoli és hideg „Aljaszkát” az amerikaiaknak. Igen ám, de az oroszoknak megmaradt négy településük: Nyinyilcsik, Nyikolajevszk, Kodiák és Szoldátna. 

Az első két falu annyira el van zárva a külvilágtól, hogy oda csak nagyon kevesen jutnak el. Hatalmas szerencsém, hogy beszélek oroszul, így megmutathatom azt a helyet, ahol egyes földterületek még mindig orosz kézben vannak. 

Elképesztő orosz világ Alaszka sarkában, Amerikában...ez és sok minden más: például azt is megtudhatjátok a filmből, hogy pontosan milyen messze is van Amerika Oroszországtól. Annyit elárulhatok, hogy télen még át is lehet gyalogolni az egyik országból a másikba. 

Tartsatok velem orosz-Alaszkába, ebbe a különleges remeteségbe...

1867-ig Alaszka Oroszország része volt. Mi a történet?
Az Alaszkai vásár 1867-ben történt értékesítése Oroszország és az Egyesült Államok között. Az Oroszországi Birodalom érdekeit szolgáló Alaszkát az 1700-as évek óta kolonizálták és igényelték, de a sziget számos nehézséggel szembesült, többek között az éghajlati viszonyokkal és a tengeri útvonalak korlátaival.

Az amerikaiak is érdeklődtek Alaszka iránt, különösen az északi-sarkvidéki felfedezések és a kereskedelem miatt. Az amerikai elnök, Andrew Johnson, azonban nem mutatott érdeklődést az Alaszkai terület megvásárlása iránt.

Azonban 1867-ben az oroszok úgy döntöttek, hogy eladják Alaszkát az Egyesült Államoknak, mivel a területet nehéz volt fenntartani és gazdaságilag nem volt nyereséges. A vásárt a jelek szerint Alexander II orosz cár döntése alapján bonyolították le, aki úgy döntött, hogy az oroszoknak nincs szükségük Alaszkára.

Az Egyesült Államok 7,2 millió dollárt fizetett az Alaszkáért, amely akkoriban soknak tűnt, de később az északi aranyláz és a halászat felfedezése miatt az Alaszka megszerzése sokkal fontosabbá vált az amerikai gazdaság számára.

Az Alaszkai vásár története fontos szerepet játszott az amerikai történelemben, és az Egyesült Államok megszerzése bizonyos tekintetben megerősítette az ország gazdasági és stratégiai pozícióját az északi-sarkvidéken.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=iEaMy5gl9ac