2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

10 éve nem látott kérész rajzás a Tiszán (videó)

2024-06-05 08:01 | Nézettség: 952
Korábban jött idén a tiszavirágzás, mint a korábbi években köszönhetően a meleg időnek. Stábunk a Tisza szegedi szakaszán ült csónakba, hogy megcsodálja és megörökítse ezt a pazar természeti jelenséget. Többen elmondták, hogy a az elmúlt 10 évből nem emlékeznek ekkora kérész rajzásra. Videónk önmagáért beszél!

A "tiszavirágzás" kifejezés a tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű kérészfaj rendkívül látványos rajzására utal, amely főként a Tisza folyó és mellékfolyói mentén figyelhető meg. Ez a jelenség, amely többnyire június végén, július elején történik, amikor a lárvák tömegesen kelnek ki a vízből, és csak néhány órát élnek, hogy szaporodjanak és lerakják petéiket.

A tiszavirágzás különleges és lenyűgöző természeti esemény, ami rengeteg látogatót vonz, mivel a kérészek hatalmas felhőkben repülnek a víz fölött, ami látványos és egyedülálló jelenséget eredményez. Az esemény rövid élettartamú, ami még különlegesebbé teszi.

Stábunk negyed hét körül ült csónakba és a Tisza Maros torkolatát vette célba, majd a Tiszán haladtunk pár száz métert. Az első kérészeket fél 7 után pillantottuk meg. Hét óra után kezdődött a kérészek tömeges "násztánca" , csodálatos látványt nyújtottak a lemenő nap által megvilágított vizen. Több kérész a csónakunkba repült és kameránk előtt történt meg a vedlés.

Este 8 óra körül már a Tisza közepén  a víz feltt repültek a "tiszavirágok" hatalmas kérészfelhőket alkotva, mely párosult egy fantasztikus naplemetével.

Nézd meg ezen természeti jelnségről készült videónkat, érdemes!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QIpdLMsXDwY