2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

2023. április 2. az autizmus világnapja

2023-03-31 10:46 | Nézettség: 365
Egyedien emberi - Az Autizmus más megközelítésben című könyv már százezreknek - szülőknek,rokonoknak, barátoknak - segített megérteni az autizmussal, ADHD-val és Asperger-szindrómával élőket. A kötet szerzője, Barry M. Prizant a világ legelismertebb autizmussal foglalkozó szaktekintélyei közé tartozik, 50 éves kutatói és nemzetközi tanácsadói tapasztalatokkal rendelkezik.

Mi az autizmus?

Az autizmus egy neurológiai fejlődési rendellenesség, amely befolyásolja a szociális kölcsönhatásokat és a kommunikációt. Az autizmus egy spektrum zavara, ami azt jelenti, hogy az autizmussal élő emberek nagyon eltérő szintű tüneteket mutathatnak, az enyhe és a súlyos formák között.

Az autizmus általában korai életkorban jelentkezik, és olyan tüneteket okozhat, mint a nehézségek a társadalmi kapcsolatokban, a beszéd- és nyelvi képességek hiánya, ismétlődő magatartások és érdeklődések, szorongás, érzékenység az érzékszervek ingereire, és nehézségek az érzelmi szabályozásban.

Az autizmus diagnózisa magában foglalja a szakemberekkel való interjút, a gyermek észlelését, a szociális-kommunikációs és az érzelmi viselkedési tünetek vizsgálatát. Az autizmus nem gyógyítható, de a megfelelő korai diagnózis és kezelés, beleértve a terápiákat, az oktatást és az integrált támogató környezetet, nagyban javíthatja az érintettek életminőségét és lehetővé teheti számukra, hogy jobban kezeljék az autizmusukkal járó kihívásokat.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=9i9tiFbYxQ8

2007-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az emberek egy százaléka autizmussal él, és széles körű információt nyújtson az autizmusról.

Az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van, mint például az Asperger-szindróma, az ADHD és egyéb, ezekhez hasonló figyelemzavarok.

Arra törekszik, hogy megértse a viselkedés hátterét

Az autizmus-terápiák általában arra összpontosítanak, hogy megszabadítsák az egyéneket az "autista" tünetektől, mint például a szociális interakció nehézségei, a kommunikációs problémák, az érzékszervi kihívások és az ismétlődő viselkedési minták. Dr. Barry M. Prizant most egy új és lenyűgöző paradigmát kínál: az autizmus legsikeresebb megközelítései nem a tünetek megszüntetésére fókuszálnak, hanem inkább arra törekednek, hogy megértsék az egyén tapasztalatait és a viselkedés hátterét.

Dr. Prizant ahelyett, hogy a patológia jeleiként minősítené az "autista" viselkedést, egy sor stratégia részének tekinti, amelyek segítenek megbirkózni a kaotikusnak és elsöprőnek tűnő világgal. Ahelyett, hogy megfékezné ezeket a viselkedésformákat, a meglévő képességek fejlesztésére és erősségeire épít, és olyan támogatást kínál, amely szociálisan elfogadhatóbb viselkedéshez és jobb életminőséghez vezet.

Ez a kiadvány Dr. Prizant ötvenéves pályafutásának inspirációkat és gyakorlati tanácsokat közvetítő összegzése.

Emberséges megközelítése és bölcsessége megnyugtatólag hat az autista, és bármilyen más megnyilvánulásokkal élő gyerekek szüleinek és gondozóinak akik ezáltal megerősítik magukban, hogy a gyermekeik valóban különlegesek.

A legelismertebb szaktekintélyek közé tartozik

Dr. Barry M. Prizant PhD, CCC-SLP, a világ legelismertebb autizmussal foglalkozó szaktekintélyei közé tartozik. Ötvenéves kutatói és nemzetközi tanácsadói tapasztalattal a Brown Egyetem adjunktusa. Négy könyve, több mint 140 cikke és írása jelent meg világszerte. Egyedien emberi avagy az autizmus más megközelítése című sikerkönyvét eddig 22 nyelvre fordították le, Magyarországon a Hórusz kiadó gondozásában jelent meg. Nemzetközileg a legtöbbet eladott könyv e témában az Amazon tematikus listája szerint.