2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

3+1 hatalmas hiba a pattanásos bőr kezelésénél

2023-03-10 11:23 | Nézettség: 1384
Pattanások sikeres kezelésének módszere. Miért nem segítenek a régi módszerek a pattanások eltüntetésében? Így tünnek el a pattanások egyszerűen. Tévhitek és hibák a pattanások eltüntetésével kapcsolatosan. Miért pattanásos a tinédzser bőre? Miért alakulnak ki a pattanások? Mi a leghatékonyabb módszer a pattanások eltüntetésében? Van köze a pattanások kialakulásában a hormonoknak? Befolyásolja a pattanások kialakulását az anyagcserezavar a genetika?

Mi az oka annak, hogy a tinédzserek bőre problémássá válik?

A tinédzserek bőre általában zsírosabb és pattanásosabb, mint a felnőttek bőre. Ennek az az oka, hogy a pubertás során a hormonális változások befolyásolják a bőr működését, ami serkenti a faggyúmirigyek termelődését. A faggyúmirigyek a bőr olajos rétegét termelik, amely védi a bőrt a kiszáradástól és a káros környezeti hatásoktól. Azonban, ha túl sok faggyú termelődik, az eltömítheti a bőr pórusait, ami pattanások, fekete pontok és mitesszerek kialakulásához vezethet.

Emellett, a tinédzserek bőre általában vastagabb, mint a felnőttek bőre, mivel a bőrsejtek gyorsabban szaporodnak és nehezebben hámliknak le. Ez a felső réteg a bőr tisztításakor könnyen eltávolítható, de ha nem távolítjuk el rendszeresen, az is hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez és a pattanások kialakulásához.

Nem ritka, hogy a gyerekeknek 9-10 éves korukban zsírosabbá kezd válni a bőrük, ami kezelés hiányában akár komolyabb problémákat is okozhat a számukra, nem beszélve az esztétikai kellemetlenségekről. A lipid anyagcserével és a hormonhatásokkal is összefüggő jelenség hátterében a genetikai adottság is állhat, ugyanakkor kellő odafigyeléssel a tünetek hatékonyan kezelhetők.

A tinédzserek bőrének problémássá válása általában azért következik be, mert a pubertás során a testben bekövetkező hormonális változások befolyásolják a bőr működését. Az androgén hormonok, amelyek főleg a fiúkban termelődnek, de a lányokban is jelen vannak, serkentik a faggyúmirigyek termelődését. A faggyúmirigyek felelősek a bőr olajos rétegének termeléséért, amely segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól és a káros környezeti hatásoktól. Azonban, ha túl sok faggyú termelődik, az eltömítheti a bőr pórusait, ami pattanások, fekete pontok és mitesszerek kialakulásához vezethet.

Emellett, a pubertás során a bőrsejtek

Gyorsabban szaporodnak, ami azt eredményezi, hogy a felső bőrréteg vastagabbá válik és nehezebben hámlik le. Ez a felső réteg a bőr tisztításakor könnyen eltávolítható, de ha nem távolítjuk el rendszeresen, az is hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez és a pattanások kialakulásához.

A tinédzserek bőrének problémássá válása továbbá az étrendjükkel, a stresszszintjükkel, a testmozgásukkal és a higiéniai szokásaikkal is összefüggésben lehet. A magas zsírtartalmú, cukros és feldolgozott ételek fogyasztása például hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. A stressz szintje is befolyásolhatja a hormonok termelődését és ezáltal a bőr állapotát is. A testmozgás és a rendszeres tisztálkodás viszont javíthatja a bőr állapotát.

Fontos megjegyezni, hogy a tinédzserek bőrének problémássá válása teljesen normális jelenség, és általában az idő múlásával javul. Azonban, ha a probléma súlyos vagy hosszú ideig fennáll, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki segíthet megtalálni a megfelelő kezelést.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=mHXtehaMM9o

Így kezelhetjük hatékonyan a tinédzserek problémás bőrét

Nagy a szűlök felelőssége a kamaszok bőrápolásában

Kardinális kérdés, hogy a szülök a lehető leghamarabb megtanítsák a kamaszoknak, hogyan tisztíthatják meg a zsíros, problémás bőrt, hogy megelőzzék az elfertőződést és ezáltal elkerüljük, hogy súlyosbítsák a problémákat. Dr. Gyovai Viola okleveles biológus azt tanácsolja, hogy a tinédzserek arctisztítására kizárólag alkoholmentes és S.L.S mentes hidratáló és antiszeptikus hatóanyagokat tartalmazó géleket és habokat használjunk, de érzékeny bőrön fontos kifejezetten olyan bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket alkalmazni, amik a faggyúmirigy működését optimalizálják.

Dr. Gyovai Viola, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője elmondta, hogy ahogy a kisiskolások beérnek a pubertáskorba, napközben jobban megizzadhat a bőrük, emiatt nagyon fontos egy alapos és megfelelő anyaggal történő tisztítás legalább esténként. Mint fogalmazott, a szülőknek az elsődleges feladata ilyenkor az, hogy megtanítsák gyermeküknek, milyen módon tudják biztonságosan tisztán tartani a bőrüket.

„Sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, hogy a gyermek bőrápolása szakszerű legyen, pedig már ilyen fiatalon nekik is meg kell tanulniuk az alapszabályokat. Az arctisztító géleket, habokat a megnedvesített bőrfelületre vigyük fel, 1-2 percig hagyjuk hatni, végül bő vízzel mossuk le az egészet. Amennyiben a gyermek járvány idején maszkot hord, főleg a kislányok esetében, apró kiütések szoktak előfordulni a maszk alatt. Emiatt ajánljuk, hogy lehetőség szerint biopamutból legyen a maszkjuk és óránként „szellőztessék” a maszk alatti bőrfelületet.” – sorolta a Magyar Tudományos Akadémia kanditátusa.

A bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket keressük

Dr. Gyovai Viola felhívta rá a figyelmet, hogy minden esetben kerülni kell az erősen zsírtalanító hatású, S.L.S. vagy alkoholtartalmú tisztítóanyagokat. A szappan pedig különösen előnytelen, mert eltömíti a pólusokat. Ehelyett lehetőség szerint használjunk olyan bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket, melyek hatóanyagtartalmuknak köszönhetően a faggyúmirigy működését optimalizálják.

Az okleveles biológus példaként említette a citromfű kivonatot és a teafaolajat tartalmazó arctisztító géleket, melyekben glükozidok tisztítják a bőrt. Ez egy olyan gyengédebb zsírtalanító anyag, amely nem szárítja ki a bőrfelszínt. A gyógynövényes vagy friss növényi illatokkal rendelkező arcápoló és hidratáló gélek, melyek hasznos ásványi pigmentet is tartalmaznak, megóvják a bőrt, és hatásukra a gyulladásos területen kisebb lesz az esélye a hiperpigmentációnak.

A BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője beszélt arról is, hogy kora tavasztól a verőfényes napokon érdemes ásványi pigmentes fényvédő anyagot tartalmazó nappali hidratálógélt használni, ami óvja a fényártalmaktól a gyulladt területeket is tartalmazó aknés bőrt. A szintetikus fényvédőket ugyanakkor érdemes kerülni.

Dr. Gyovai Viola mindent összegezve közölte, a szülőknek hatalmas a felelőssége abban, hogy a tinédzserkorú gyermekük bőre ép, szép és egészséges maradjon. A legfontosabb, hogy az anyukák és apukák tájékozódjanak a piacon elérhető termékek megbízhatóságáról, de ha bizonytalanok, akkor érdemes szakértői segítséget kérni.