2023. október 2., hétfő
Petra névnapja

5 millió forinttal támogatja az AVON az SZTE SZAKK Radiológiai Klinikát

2022-04-09 15:48 | Nézettség: 272
Egészség Világnapján adta át adományát az AVON a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikájának. A támogatásból világszínvonalú újítás valósul meg Szegeden: mesterséges intelligenciát építenek be az emlődiagnosztikai folyamatokba.
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=DlRk68rzBRI

„Az ENSZ 1948. április 7-én alapította meg a WHO-t, az Egészségügyi Világszervezetet, amelynek célja, hogy részben az egészség megőrzést, a betegség megelőzést, részben pedig a gyógyítás munkáját szervezze és hangolja össze világszerte” – kezdte köszöntőjében Prof. Dr. Lengyel Csaba. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke az Egészség Világnapja alkalmából köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. Emlékeztetett arra, hogy ezek a világnapok a társadalmat kívánják mozgósítani. Az egészségmegőrzés feladata társadalmi ügy, ebben mindenki aktív tevékenységére számítanak.  A betegség gyógyításában pedig alapvető a diagnosztika.
 
Dr. Kincses Tamás, az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika tanszékvezető egyetemi docense elmondta: „Az egyik olyan betegség, amelynek a megelőzésében a diagnosztikának kiemelkedő szerepe van, az emlődaganat. Ha időben észreveszik, jó eséllyel kezelhető, ráadásul olyan szűrővizsgálatokkal történik, amelyek nem ártalmasak és gyorsak. A 45 és 65 év közötti nők kétévente vehetnek részt  a vizsgálaton. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikán évente csaknem 18 ezer szűrővizsgálat történik. A szűrés és diagnosztikai feladatok hatalmas terhet rónak a Női Diagnosztikai Osztály szakembereire. A szűrővizsgálatot minden alkalommal két orvos értékeli és egyet kell érteniük a diagnózisba. Ehhez nagyszámú jól képzett orvos szükségeltetik. Szegeden ezeknek az orvosoknak a képzését vállalta fel a radiológus csapat. 1999-ben rendezték meg először az országban egyedülálló módon, az „Emlőbetegségek komplex diagnosztikája” című tanfolyamot, amely éppen a mai napon fejeződik be. Ezen radiológusok, patológusok, sebészek, onkológusok tanítják a jövő emlődiagnosztáit. „A XXI. században az oktatásban megjelenik a technológia, a minőségbiztosításban, a diagnosztikában a mesterséges intelligencia. Ennek kapcsán kezdődött el az egyeztetés a Kheiron Medical Technologies céggel, amelynek a szoftverét az AVON támogatásából szerzi be az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika. Ezekkel a módszerekkel a világ élvonalába kerülhet a szegedi egyetem” – fogalmazott Dr. Kincses Zsigmond.   
 
Zubányné Fehér Szilvia, az AVON Divízió vezetője rámutatott: az AVON Cosmetics Hungary 1998 óta nyújt a nők részére adományokat. Eddig összesen 600 millió forintot adtak át támogatásként. Minden eladott termékükből 1 forint karitatív célokra érkezik be. A tavalyi évtől már közvetlen pénzgyűjtésre is van lehetőség. Dönthetnek úgy a vevőik, tanácsadónőik, koordinátoraik, hogy egy meghatározott összeggel segítik az adománygyűjtő programokat. Nagyon fontos a mellrák elleni küzdelem, a prevenció. Oktatófilmet készítettek, amelyben felhívják a figyelmet az otthoni mellvizsgálat fontosságára. Kovács-Varga Anikó, az AVON szegedi zónájának menedzsere elmondta, hogy helyi szinten, 2020 óta ajándékozzák meg kozmetikai csomagokkal a Szűrések Éjszakáján részt vevő hölgyeket.
 
Dr. Ormándi Katalin, az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztály osztályvezetője kiemelte: ”A korai felfedezés a terápiára is kedvező hatással van és csaknem teljes gyógyulás is elérhető. A program sikerességéhez két fontos tényező kell: a legfontosabb, hogy az érintettek rendszeresen jelenjenek meg a szervezett szűréseken. A vizsgálatokon való megjelenés azonban jelenleg nem éri el az 50 százalékot. A 70-75 százalék elérése fontos lenne, hiszen akkor lehet eredményt hozni. A másik oldal a szakmai oldal. A diagnosztika egyik legnehezebb feladata, hogy egy kétirányú felvételből különösebb ismeretanyag nélkül meg kell mondani, hogy a páciens egészséges vagy vissza kell hívni további vizsgálatokra. Ahhoz, hogy ez jól működjön, a szakszemélyzetnek igen jól képzettnek kell lenni, folyamatosan szinten kell tartania a tudását és minden új ismeretet be kell vonni és alkalmazni. „Az Emlőbetegségek komplex diagnosztikája című tanfolyam azt a célt szolgálja, hogy a felnövekvő generációt kitanítsuk, a szakembereket tovább képezzük. Ennek folyamatnak egy új fejezete várható a mesterséges intelligencia használatával”