2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

6 hajóroncs, melyeket merülés nélkül is jól láthatunk

2023-05-13 10:06 | Nézettség: 644
Az emberiség története során hajók százezrei süllyedtek el a tengerekben. A legtöbbjük már elmállott vagy szétesett, míg más roncsok az óceán megközelíthetetlen részein találhatók. Egyes hajók a háborúk alatt süllyedtek el, más tengerjárók a rossz látási viszonyok vagy balesetek miatt kerültek a mélybe, míg néhányat szándékosan süllyesztettek el. Nem minden hajóroncs fejezi be azonban történetét a tenger mélyén! Némelyikük még mindig jól elérhető mélységben nyugszik, sajátos történelemmel rendelkezik, illetve sok hajó népszerű turisztikai attrakciónak is számít. Az emberiség története során hajók százezrei süllyedtek el a tengerekben. A legtöbbjük már elmállott vagy szétesett, míg más roncsok az óceán megközelíthetetlen részein találhatók. Egyes hajók a háborúk alatt süllyedtek el, más tengerjárók a rossz látási viszonyok vagy balesetek miatt kerültek a mélybe, míg néhányat szándékosan süllyesztettek el. Nem minden hajóroncs fejezi be azonban történetét a tenger mélyén! Némelyikük még mindig jól elérhető mélységben nyugszik, sajátos történelemmel rendelkezik, illetve sok hajó népszerű turisztikai attrakciónak is számít.

Hajóroncsok, amelyek szabad szemmel vagy búvárfelszereléssel is láthatóak:

 1. RMS Titanic
 2. RMS Rhone
 3. SS President Coolidge
 4. SS Yongala
 5. MS Zenobia
 6. USS Oriskany
 7. USS Kittiwake
 8. MV Capt. Keith Tibbetts
 9. MV Panagiotis
 10. SS Francisco Morazan
 11. MV Dara
 12. SS Maheno
 13. USS Arizona


Rövid leírás a korábban felsorolt hajóroncsokról:

RMS Titanic: Az RMS Titanic az egyik legismertebb hajóroncs a világon. Az óceánjáró 1912-ben süllyedt el az első útján, miután egy jéghegynek ütközött az Atlanti-óceánban. A hajón 2 224 ember utazott, és 1517-en vesztették életüket. A hajóroncsot 1985-ben fedezték fel, és ma számos bútordarab, ékszer, szerszám és más tárgy található a roncson, amelyek a hajó utasainak életét tükrözik.

RMS Rhone: Az RMS Rhone egy brit királyi postahajó volt, amely 1867-ben süllyedt el a Brit Virgin-szigeteken, amikor a környező területet sújtó hurrikán elérte a hajót. A hajóroncsot 1967-ben kiemelték a vízből, és ma a Brit Virgin-szigetek egyik legnépszerűbb búvárkodási helyszínének számít.

SS President Coolidge: Az SS President Coolidge egy amerikai óceánjáró volt, amely 1942-ben, a második világháború idején süllyedt el Vanuatu partjainál, miután egy amerikai aknára futott. A hajón 535 katona és matróz utazott, és csak kettőjüket vesztették el. A hajóroncs ma is a helyszínen látható, és a búvárok számára is elérhető.

SS Yongala: Az SS Yongala egy ausztrál óceánjáró volt, amely 1911-ben süllyedt el a Nagy Korallzátony közelében, amikor egy ciklon elérte a hajót. Az 122 utas és a legénység összes tagja életét vesztette. A hajóroncsot 1958-ban fedezték fel, és ma Ausztrália egyik legnépszerűbb búvárkodási helyszínének számít.

MS Zenobia: Az MS Zenobia egy svéd teherszállító hajó volt, amely 1980-ban süllyedt el Ciprus partjainál. A hajón 104 teherautó és utasaik utaztak, akiknek az életét a hajóroncsot épségben elhagyva sikerült megmenteni. A hajóroncs ma is látható Ciprus partjainál, és az egyik legnépszerűbb búvárkodási helyszín a világon.

USS Oriskany: Az USS Oriskany egy amerikai repülőgépanya-hordozó volt, amely 2006-ban süllyedt el Floridában, hogy mesterséges búvárkodási helyszínné váljon. Az USS Oriskany a koreai és vietnámi háborúkban szolgált, és az első olyan amerikai hajó, amelyet eltávolítottak az amerikai haditengerészet szolgálatából és a búvárok számára átalakítottak. A hajóroncs a Pensacola közelében található, és a világ egyik legnagyobb hajóroncs-merülési helyszíne.

HMHS Britannic: Az HMHS Britannic egy brit kórházhajó volt, amelyet a második világháború alatt használtak a sebesültek kezelésére. Az óceánjáró 1916-ban süllyedt el az Egei-tengerben, miután egy aknára futott. A hajón utazók közül 30-an vesztették életüket. A hajóroncsot 1975-ben fedezték fel, és a mai napig a búvárok egyik kedvelt célpontja, bár a roncs merülése bonyolultabb és veszélyesebb, mint a Titanic esetében.

USS Arizona: Az USS Arizona az amerikai haditengerészet egyik Pennsylvania-osztályú csatahajója volt, amely 1941. december 7-én süllyedt el a japánok támadásában a Pearl Harbor-i támaszponton. A támadásban 1177 tengerész vesztette életét, és a hajóroncsot soha nem emelték ki a vízből, így a hajó a Pearl Harbor-i támaszpont részeként azóta is a víz alatt nyugszik. A hajóroncsot tiszteletadásból a látogatók csak hajóval vagy helikopterrel tekinthetik meg.

Peter Iredale: A Peter Iredale egy brit szállítóhajó volt, amely 1906-ban süllyedt el az Egyesült Államok partjainál, miután a hajó navigációs hibát követett el. A hajón utazók életét sikerült megmenteni, és a hajóroncs ma is a parton látható, Oregonban. A hajóroncs a turisták számára is elérhető, és számos fotózási lehetőséget kínál.

RMS Lusitania: Az RMS Lusitania egy brit óceánjáró volt, amely 1915-ben süllyedt el a második világháború előtti időszakban. A hajó egy német tengeralattjáró torpedózása következtében süllyedt el az ír partoknál, 1198 ember vesztette életét a tragédiában. A hajóroncsot 1960-ban fedezték fel, és azóta is a történelmi és búvárturizmus egyik fő attrakciója Írországban.

USS Monitor: Az USS Monitor az amerikai haditengerészet egyik vascsatahajója volt az amerikai polgárháború idején. A hajó 1862-ben süllyedt el a tengeri csata során, amikor egy erős viharban elsüllyedt. A hajóroncsot 1973-ban fedezték fel, és azóta a búvárok egyik kedvelt célpontja a Virginia partjainál.

SS Thistlegorm: Az SS Thistlegorm egy brit teherszállító hajó volt, amely a második világháború idején szolgált a hadiipar számára. A hajó az egyiptomi partok közelében süllyedt el 1941-ben egy német légitámadás során. A hajóroncsot 1955-ben fedezték fel, és a búvárok számára nagyon különleges helyszín, mivel rengeteg hadi felszerelés és jármű található a hajón, amelyeket a második világháborúban szállítottak.

RMS Queen Mary: Az RMS Queen Mary egy brit óceánjáró volt, amelyet az 1930-as években építettek. Az óceánjáró szolgált a második világháború alatt is, és azóta egy kaliforniai kikötőben áll. A hajó egy múzeumként működik, és a látogatók megtekinthetik a hajó belső tereit és történetét.

MS Zenobia: Az MS Zenobia egy svéd teherhajó volt, amely 1980-ban süllyedt el Ciprus partjainál. A hajó egy nagy értékű áruval volt megrakva, és a süllyedésének oka azóta sem tisztázott teljesen. A hajóroncs ma a búvárok egyik kedvelt célpontja Ciprus partjainál, és számos fajta tengeri élőlény otthona lett a roncsban.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=x0jNssSAuLY