2023. december 3., vasárnap
Ferenc névnapja

A 3 ÓRÁS KERT! - friss zöldség az asztalodra heti 3 óra munkával 🌶🥕🧄🍆🍓

2023-06-12 10:02 | Nézettség: 372
Őry Barnabás biokertész mutatja meg 100 m2-es kertjét, amiben egymillió forintnyi zöldséget termel meg a családjának. Mit kell tenned, hogy neked is szép és termő konyhakerted legyen minimális munkával. Friss zöldség és gyümölcs a kertből. Kevés idő ráfordítással szép konyhakerted lehet ezzel a módszerrel.

Mit kell csinálni a konyhakertben, hogy  friss zöldség legyen az asztalodon heti 3 óra munkával?

🌶🥕🧄🍆🍓

Ahhoz, hogy heti 3 óra munkával friss zöldséget termessz a konyhakertedben, követned kell néhány alapvető lépést.

Itt van egy egyszerű útmutató a kertgondozáshoz:

Tervezés: Először gondold át, hogy milyen zöldségeket szeretnél termeszteni, és mennyit szeretnél belőlük betakarítani. Fontos figyelembe venni a kert méretét és az időjárási viszonyokat. Készíts egy tervet, amely meghatározza, hogy melyik zöldséget, mikor és hol fogod elültetni.

Talaj előkészítése: A jó minőségű talaj az egészséges növekedés alapja. Először távolítsd el a gyomokat és a növényi maradványokat a kert területéről. Ezután lazítsd fel a talajt egy kapa vagy ásó segítségével, és keverj hozzá komposztot vagy trágyát, hogy javítsd a tápanyagtartalmát és a vízmegtartó képességét.

Vetés vagy palántázás: Válaszd ki a megfelelő időpontot és módszert a zöldségfajtáktól függően. Néhány zöldség közvetlenül a földbe vetéssel termeszthető, míg másoknak előbb palántákat kell nevelni. Kövesd a vetési útmutatókat a csomagoláson vagy a kertészeti forrásokban, hogy megfelelően elültethesd a kiválasztott zöldségeket.

Öntözés: Az egyik legfontosabb feladat a rendszeres öntözés, hogy a növények megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. Általában a növényeknek heti 1-2 alkalommal hosszabb ideig tartó alapos öntözésre van szükségük, hogy a gyökerek mélyre hatoljanak és erőteljes növekedést biztosítsanak. Figyeld meg a talaj nedvességtartalmát, és öntözd megfelelően a zöldségeket.

Gyomlálás és talajtakarás: A gyomok elnyomása és a talaj páratartalmának megőrzése érdekében rendszeresen gyomlálj és takard le a talajt. A talajtakarás segít megakadályozni a gyomnövekedést, csökkenti a talaj kiszáradását, és javítja a talaj szerkezetét. Használhatsz mulcsot, mint például fűnyes

Trágyázás: A zöldségtermesztés során fontos a megfelelő tápanyagellátás biztosítása. Alkalmazz organikus trágyákat vagy komposztot a növények táplálására. A trágyázást a növények fejlődési fázisaihoz igazítva végezd el, például az ültetés előtt vagy a növekedés során.

Kártevők és betegségek elleni védekezés: Figyelj a kártevők és betegségek jelenlétére a kertedben. Tanulmányozd a leggyakoribb kártevők és betegségek elleni védekezési módszereket, és szükség esetén alkalmazz természetes rovarirtó vagy fungicid szereket. Fontos, hogy a növények egészségesek maradjanak, hogy jó termést hozzanak.

Gondozás és karbantartás: Rendszeresen ellenőrizd a növényeket, távolítsd el a száraz vagy elhalt részeket, és támogasd a növekedésüket például az átültetéssel vagy a támasztással. Figyelj a gyümölcsök vagy zöldségek érésére, és takarítsd le őket időben, hogy frissen élvezhesd az asztalon.

Szüret: Amikor a zöldségek érettek, gyümölcsöznek vagy megfelelő méretűre nőttek, gyűjtsd össze és szüreteld le őket. Gondosan kezeld a termést, hogy ne sérüljenek meg, és használd fel őket azonnal vagy tárold megfelelően, ha szükséges.

Folyamatos tanulás: A kertészkedés folyamatos tanulást és kísérletezést igényel. Olvass könyveket, cikkeket, vagy nézz videókat a zöldségtermesztésről, és légy nyitott az új módszerekre és technikákra. Próbálj ki új fajtákat vagy termesztési módszereket, hogy folyamatosan fejleszd a kertedet.

Fontos megjegyezni, hogy a kertmunka időigénye változhat a szezontól, a kert méretétől és a választott növényektől függően. A fenti útmutató segít abban, hogy hatékonyan termessz friss zöldséget heti 3 óra munkával, de fontos, hogy alkalmazkodj a saját körülményeidhez és igényeidhez.

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=MkDl5T__DoY