2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

A feeder bot sikere, tökéletes pontyhorgászat – Method feederezés lépésről lépésre | Horgászvideók

2023-08-29 08:02 | Nézettség: 2022
Kevés horgászmódszer terjedt el olyan gyorsan a hazai horgászok körében ponty horgászata területén mint a method módszer. Rendkívüli népszerűsége vélelmezhetően többek között az eredményességének tudható be. Ebben a cikkben ezen horgászmódszer alapjaival ismerkedünk meg – főként a ponty horgászatára fókuszálva.

A method módszer háttere

Nagyon leegyszerűsítve a feeder módszer segítségével koncentrált etetéssel egy rendkívül praktikus csalifelhasználással igen könnyen be tudjuk csapni még az óvatosabb pontyokat is. A hazai pontycentrikus horgászok körében meg azért tett szert komoly népszerűségre, mert a nagy tömegben fogható átlagos méretű 2-3 kilogrammos pontyok horgászatára különösen alkalmas módszer.

A method módszer lényege egy jól felkínált – főszabályként szabadon lévő horgon rögzített csali. Alapesetben az éhes ponty „rászív” a csalira és a szabadon lévő horog megszúrja. 

Zsenialitása pontosan a horgászat egyszerűségében rejlik. Minimális mennyiségű etetőanyaggal odacsaljuk a pont táplálkozni kívánó halat – ami a leggyakrabban ponty, majd az etetés közepén felkínáljuk neki a számára legmegfelelőbb csalit. Pontosan úgy, ahogy ő szeretné. Az átlagos méretű, szerény tapasztalatokkal bíró pontyok horgászatára ettől hatékonyabb módszert ki sem lehet találni. Ráadásul szinte minden időszakban gyönyörű halak akadhatnak a horgász horgára.

A csali rendkívül különböző lehet: kukorica, pellet, magvak, illetve különféle természetes csalik. Érdemes több változattal felkészülni, mert a halak aznapi kapókedve kiszámíthatatlan. Minden horgász tudja: a víz minden nap más horgászatot kíván meg.

A feeder bot és a ponty horgászat

Az ilyen botok választéka gyakorlatilag elképesztő a hazai kereskedők kínálatában. A még csak ismerkedő horgászok nagyon nehéz eligazodni az elérhető botok dzsungelében. A „guppik megfogására alkalmas” néhány grammos gyufaszálaktól a távdobásra alkalmas heavy nehézbombázókból minden típusból van n verzió m különböző dobósúllyal. (Ami ráadásul szintén nem feltétlenül érthető az átlaghorgász számára). Nem ragoznánk: valóban nem egyszerű eligazodni.

Az ilyen típusú horgászat során ajánlott a megfelelő bot kiválasztása, mert az egyik remek élmény éppen a kapás érzékelése. Több különböző kapással találkozhatunk, amikor horgászunk. Leggyakoribbak a horog által megszúrt ponty által előidézett klasszikus botborítós kapások. Más esetben a kapás kisebb pöcögtetés (vigyázz, ne keverd össze a beleúszással), illetve kapást jelent a drasztikus belazulás is. Egy jól beállított szerelék minden kapás érzékelésére tökéletesen alkalmas.

A feeder bot spicce

A horgászat lelke a spicc, ez fogja számodra jelezni a kapást. Itt rögtön egy újabb csomó bizonytalansági tényező az induló feeder módszert megismerni kívánó horgásznak. Érdemes ismereteket szerezni ezen a területen is.

Az első nagy kérdés a bot spiccének a színe. Gyakran felteszik a kérdést, hogy mit jelentenek a színek. Segítünk: az esetek jelentős részében általában semmit. Az adott márka színkódjait megismerve eligazodhatunk hosszabb távon a színek között – mindegyik más dobósúlyt (ezzel összehangban érzékenységet) jelent. A márkák egy részénél minden spiccnek az adott márka színeivel összhangban lévő egyforma színe van. Praktikusan az egyes spiccek erősségi sorrendjét úgy lehet a legegyszerűebben meghatározni, hogy megfogod a három spiccet együtt a spiccgyűrűnél és amelyik a legpuhább, az hajlik be a legjobban, a középső lesz a közepes erősségű, míg a legerősebb fog a legkevésbé belógni.

Az erősséghez kapcsolódik a másik gyakori kérdés, az OZ jelentése. Ezt a dobótömeg meghatározására használják, jelentése az, hogy 1 OZ egészen pontosan 28,35 gramm. Innentől kezdve nyilván nem hajigálunk 150 grammos kosarakat 0,5 OZ dobótömegű spiccel. Ahogy szoktam mondani: ez volt az első és az utolsó dobás is – egyben…

Szintén teljesen összekeveri a sporttársakat, hogy a karbon- vagy az üvegszálas spicc a jobb választás. Itt sincs általános érvényű válasz. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei (az üveg érzékenyebb, a karbon strapabíróbb stb.). Javaslat: válaszd inkább az üvegspiccet, mert az sokkal érzékenyebb, ezért a kapások is sokkal jobban látszanak rajta.

Az univerzális bot

Ahogy „annak idején” a teleszkópos horgászbotok idején is megjelentek az allround típusú megoldások, ebben a cikkben kísérletet teszünk a ponty horgászatával ismerkedő horgászok első feeder horgászbotjának kompromisszumos paramétereinek meghatározására. Nem kell megijedni sem a horgászoknak, sem a horgászboltosoknak – ha valaki rákap a módszerre, akkor szép sorban fogja a különböző halakra és különböző módszerekre optimalizált további horgászbotokat.

Értelemszerűen ez nem a tökéletes választás, hanem egy szerencsés kompromisszum, amivel a hazai vizek általánosságban leggyakrabban jelentkező halaival (kisméretű ponty) a módszerrel ismerkedő horgász a legkönnyeben elboldogul.

Nem váratnánk tovább a tisztelt Olvasót: az induló szett feeder botja szerintünk egy 3.60-3.90 hosszúságú 2-3 OZ dobótömegű bot. Miért ez a javaslat? Néhány praktikus érv – a teljesség igénye nélkül:

Egyrészt nem durung, azaz látod rajta a finomabb kapásokat is. Ezzel még meg lehet fogni az értelmesebb keszegeket és kárászokat is. Ráadásul még érzed is, hogy „van a végén valami”.

Másrészt ez már egy „terhelhető” kategória. Nem „ikrázunk”, ezzel a standard méretű pontyok is jól irányíthatók. Ha meg nagyobb jószág jön, akkor is van esélyed. A többi Rajtad múlik!

Harmadrészt ezzel a bottal már érdemben lehet távolabbra dobni is. Megfelelő kosárral, értelmes orsóval még a közepes felkészültségű versenyzők is el tudnak horgászni 50-60-70 méter távolságra. Ez a mindennapi peca esetén általában bőven elegendő.

Negyedrészt, ha véletlenül a szerencséd (balszerencséd) folyóra sodor, akkor ezzel a cuccal ott is el tudsz boldogulni.

Ötödrészt – és ez kicsit lazulós meghatározás – ez a bot a tenyeres keszegtől a 10+ os pontyig mindenre jó. (Nyilván másik oldalról – pontosan az univerzalitás következtében – egyikre sem tökéletes.) Mivel –feltéve, hogy jó szereléket csinálsz – a kapások jelentős hányada önakasztás, így elég a botot menteni, hogy nem vigye el a hal. Innentől a spicc érzékenysége másodlagos.

Valószínűleg nem a véletlen műve, hogy mind az online, mind az offline horgászboltok kínálatában ennek a paramétereknek megfelelő kínálat a leggyakoribb, hovatovább ez teszik ki a kínált horgászbotok jelentős hányadát.
 

fedder horgászat pontyra

A sok ponty megfogásának alapjai

A jó bot mellett számos egyéb tényező is szükséges a sikeres horgászathoz és a sok ponty megfogásához.
Érdemes a bothoz illeszkedő jó minőségű orsó beszerzésére törekedni. Az egyik megoldás a módszerhez illeszkedő orsó megvásárlása, de láttunk már nemegyszer kis bojlis orsót is eredményesen horgászó pecások kezében. Csodálatos élmény egy megfelelően beállított fékrendszerű orsóval egy nagyobb ponty megfogása.

Mindenki rendelkezik kedvenc horoggal, a termékek köre itt is végtelen, márkában, méretben formában. Tudjuk: az a jó horog, amivel halat fogunk. Ha szabad javasolni egyetlen dolgot: méretben a horog illeszkedjen a csalihoz. A nagy csali kitakarja a horgot és nem fog akadni, a „gamókra feldrótozott mikropelleteket” meg még nézni is rossz…Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy mekkora halakra horgászunk.

A csali kérdése örök sláger, mindenki másban hisz. A halak általában nem mondják el, hogy mit szeretnek… A horog mellett felkínált critically balanced módon felkínált pellet vélelmezhetően az egyik valószínűleg eredményes csali. A halak ezt a csalit gyakorlatilag még akkor is felveszik, amikor nem igazán akarják. Tarts magadnál több különböző csalit, ha úgy érzed nem vagy elég eredményes, akkor kísérletezz!

Ajánlott a jó minőségű etetőanyag folyamatos adagolása. Ehhez nincs másra szükség csak etetőanyagra (a boltok kínálatában termékek garmadája található. Emellett persze számtalan pontos dobásra. Egy egyszerű szabály: a horgászat során a szerelék folyamatosan azonos helyre dobása elősegíti a vízben lévő pontyok egy helyre koncentrálását.

Ha időd engedi a nap elején tájékozódj egy kicsit, marad elég idő a horgászatra. Igazán javíthatja az eredményességedet a víz és a meder feltérképezése. Általában a vízben található medertörések, akadók, kifürdött gödrök több halat rejtenek, tudatosan keresd az ilyen helyeket! Ha bizonytalan vagy: több szem többet lát. Ne félj kérdezni, remélhetőleg a többi sikeres ember szívesen ad tippeket.

Válasz magadnak egy jó botot, aztán indulhat a horgászat!  A bot görbüljön – ne a szád!

Ha ettől sokkal többet szeretnél megtudni és profik tanácsait az induláshoz meghallgatni, akkor kattints a videóra!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7ZGVzXGK3Jk

Ez is érdekelhet, további Horgászvideók

A feeder botok és a pontyhorgászat után nézd meg korábbi cikkeinket is, ha tudni akarod hogyan használhatod a feeder botodat hosszú előkés módszerrel, mutatjuk azt is, hogy mire figyelj, ha eredményes spiccbotos szerelést szeretnél csinálni.