2023. október 1., vasárnap
Malvin névnapja

A Kutatók Éjszakáján mintegy 70 programmal vár a Műegyetem

2022-09-27 15:06 | Nézettség: 249
Szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutató és további programok a Műegyetem

A közönség előtt ritkán megnyíló laborok, minden érzéket megmozgató interaktív bemutatók, történelmi kulisszák és a holnap műszaki témái a Kutatók Éjszakája BME-s programjain.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=2t41LZzTqhA

Az év egyik legszínesebb és leggazdagabb tudományos és ismeretterjesztő repertoárjával rukkol elő a Műegyetem a szeptember 30-án és október 1-jén megrendezendő Kutatók Éjszakája BME-s helyszínein. Az intézmény 8 kara, a BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) és a BME Művészeti Rezidenciaprogram összesen 70 programmal várja a tudományok iránt érdeklődő gyermekeket, családokat, felnőtteket. Az érdeklődőket a BME Látogatóközpont is várja egész este a Központi épület Aulája mellett (Budapest, 1111 Műegyetem rakpart 3., K épület, Mf 1-3.), ahol kiállításon ismerhetik meg a 240 éves Műegyetem történetét és kiemelkedő eredményeit az érdeklődők. 
Az este egyik különlegességeként, szeptember 30-án, Härtlein Károly közös fizikai bemutatót tart a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarral, amelynek meghívott vendége, Gryllus Dániel lesz. A meghökkentő bemutatóiról is elhíresült mesteroktató most azt bizonyítja be, hogy a zene és a fizika látszólag egymástól távoli világa között valójában szoros kapcsolat áll fenn (regisztráció a programra itt).

A műegyetemi programokra látogatók többek között megtudhatják, mi az oka a színtévesztésnek, és hogy ez „hiányosság” hogyan korrigálható egy színszűrős szemüveg segítségével. Az igazán kíváncsiak olyan laboratóriumokba is beléphetnek, amelyeket ritkán nyitnak meg a hétköznapi közönség előtt: barangolhatnak a vízlaborban, tehetnek egy sétát a műegyetemi tanreaktorban, megnézhetik, hogyan modellezik a mérnökök a közúti közlekedést, milyen sebességgel süvít a levegő a szélcsatorna laborban vagy éppen mi történik egy földi műholdvezérlő állomáson. A legbátrabbak önvezető járművel versenyezhetnek, és fény deríthetnek arra is, mi hajtja a repülőgépeket, mitől recseg az autórádió vagy éppen előre jelezhető-e a földrengés az Eötvös-inga segítségével. Megpróbálhatnak távoli űreszközökkel beszélgetni, nyomtathatnak fémeket 3D-ben, míg a műegyetemi kutatók elkalauzolnak a bioérzékelők nanovilágába is. A közönség előtt feltárul a fáraók országa is: az ember formálta egyiptomi építészet, köztük a sírok és a rejtett kincsek világába vezetnek be a műegyetemi tudósok.

Az interaktív bemutatók résztvevői megismerhetik az ipar 4.0-t és a digitalizáció kihívásait, kiderül, mire következtetnek a mérnökök az emberi szem mozgásából, sőt, a látogatók ki is próbálhatják a szemmozgást követő eszközöket. Szó lesz digitális tanulásról és az online oktatásban szerezhető digitális kitűzőkről, atomenergiáról és fúziókutatásról, a kvantumösszefonódásról és a kvantumkommunikációról, az emberiség pénzügyi sokszínűségéről, és mindezek mellett megismerhetjük a COVID-örökséget: a maszkviselés, a távolságtartás vagy az oltottság szociálpszichológiáját. Újra lesz sétával egybekötött kincskeresés az egyetemi könyvtárban, múlt-túra és történelmi kulisszák a félve őrzött levéltári dokumentumok között. A műegyetemi rezidens művészek egyedi elképzeléseiket mutatják be szeptember 30-án a robotika és művészet kapcsolatára, a színérzékelésre, és kísérletet tesznek arra is, hogy egy interaktív kiállítás keretében megfagyasszák az időt, a látogatók pedig saját időlenyomatukat szoborszerű kompozícióként tekinthetik majd meg.

A Műegyetemről indult a magyar Kutatók Éjszakája

Az első Kutatók Éjszakáját Magyarországon egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében rendezték meg 2005-ben. Härtlein Károly, az intézet későbbi mesteroktatója tette a legtöbb erőfeszítést annak érdekében, hogy elinduljon a programsorozat. Az országos eseménysorozat továbbra is ingyenes, ugyanakkor néhány bemutató látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. Így lesz ez a Műegyetemen is, ezért érdemes mielőbb tájékozódni a programokról. A BME-n szervezett programokról bővebb információ a rendezvény műegyetemi oldalán érhető el.  A 2021-ben tartott műegyetemi Kutatók Éjszakája képes beszámolója a bme.hu egy korábbi összeállításában tekinthető meg.