2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

A világ legrusnyább állata a Bluggyhal!

2023-09-04 19:21 | Nézettség: 653
Dancsó Péter kidobta a Mélytengeri szörnyek videósorozatának harmadik részét, melyben találkozhatunk a sósvizi krokodillal, a Grönlandi Bálnával és a világ legrondább halával, a Blugyhallal.

Sósvizi krokodil

A sósvízi krokodil (Crocodylus porosus) az egyik legnagyobb élő krokodilfaj, amely a trópusi és szubtrópusi területeken él Ázsiától Ausztráliáig. Kiváló ragadozóként ismert, hosszú testének és erős állkapcsainak köszönhetően könnyedén zsákmányol kisebb állatokat, de akár nagyobb emlősöket és madarakat is.

Ezek a krokodilok a sósvízi élőhelyeken, például folyókban, mocsarakban és lagúnákban találhatók meg, de időnként tengeri vizeken is előfordulhatnak. A sós vizet jól tolerálják, és képesek a tengervizet is meginni, mivel kiválóan szűrik a sót.

Grönlandi cápa

A grönlandi cápa (Somniosus microcephalus) egy nagy méretű tengeri ragadozó hal, amely a hideg vizeken él, különösen a Grönland környéki és az északi Atlanti-óceánokban. A grönlandi cápa egyike a világ leghosszabb életű állatainak, amelyek élettartama akár több száz év is lehet.

Ezek a cápák testük vastagsága és hossza miatt kiválóan alkalmazkodtak a hideg vizekhez, és zsákmányuk általában halakból, tengeri madarakból és fókákból áll. A grönlandi cápa húsát hagyományosan élelmiszerként használták az északi közösségek, és a cápa mája rendkívül tápláló olajat tartalmaz.

Sajnos a grönlandi cápát fenyegeti a túlhalászat és a klímaváltozás hatásai, mivel az északi vizek felmelegedése és az élelmiszerforrások változása negatívan érinti ezt a fajt. Ennek eredményeként számos intézkedés történt annak érdekében, hogy megvédjék és fenntartható módon kezeljék a grönlandi cápát és más északi tengeri élőlényeket.

Bluggyhal

A Bluggyhal (Psychrolutes marcidus) egy különleges megjelenésű mélytengeri hal, amely az ausztráliai és a tasmániai vizekben él. Különlegessége, hogy szárazföldön, az alacsony nyomás és hőmérséklet miatt másféle formát ölt, mint víz alatt. Víz alatt valóban hasonlít egy hagyományos halra, de a vízből kivéve testének jelentős része lelapul, és úgy néz ki, mintha "összeesett" lenne.

A blobfish valójában nem igazán "szörnyű", mint ahogyan azt néhány médium ábrázolja, hanem egyszerűen kiválóan alkalmazkodott a mélytengeri élethez. Testének jellegzetes megjelenése az alacsony nyomásnak és a hideg víznek köszönhető, amelyek a mélytengeri környezet jellemzői. Ezek a halak inkább lassú mozgásúk és csendes életmódjuk miatt nem igazán ismertek a ragadozóként való vadászásról. Főként a mélytengeri rákokat és egyéb apró élőlényeket fogyasztják.

Nézd megy Dancsó Péter videóját, melyben a fentieken kívül még jópár mélytenderi szörnnyel is találkozhatsz!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=sGEWqt1gtpc