2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Agatha Christie rejtett gyöngyszemei! - 5 kevésbé ismert könyv a krimi királynőjétől

2023-11-21 05:32 | Nézettség: 864
Ha krimi, akkor Agatha Christie! Munkái minden generáció számára rejtegetnek izgalmakat és talányokat. Élete során 66 detektívregényt és 14 rövid történetekből álló gyűjteményt írt, amelyek közül még az is fel tud sorolni néhányat, aki egyébként még egyet sem forgatott a kezei között. Azoknak, akik csak most kezdenek belekóstolni az írónő munkásságába, elsőre elrettentőnek hathat a rengeteg könyv, amelyek közül választhatnak. A legnépszerűbbek mindig kézenfekvő opciók, de utána mi következzen? Most hoztunk néhány kevésbé ismert gyöngyszemet, amelyek közül bátran lehet szemezgetni!

Ki az az Agatha Christie?

Agatha Christie, akit sokan a krimiirodalom koronázatlan királynőjeként ismernek, olyan irodalmi óriás, aki a 20. század egyik legmeghatározóbb alakjává nőtte ki magát. Születése (1890, Torquay, Egyesült Királyság) és halála (1976, Wallingford, Egyesült Királyság) közötti időszakban Christie olyan lenyűgöző műveket alkotott, amelyek máig meghatározzák a detektívregények világát. Az írói világban, ahol még a legnépszerűbb szerzők is gyakran feledésbe merülnek haláluk után, Christie egyedülálló módon őrzi meg helyét az irodalmi köztudatban. Christie, a Guinness Rekordok könyve által hitelesített minden idők legnagyobb példányszámban eladott regények írója, művei továbbra is rendkívül népszerűek maradnak, annak ellenére, hogy azok egy más korból származnak. 

Christie műveinek központjában gyakran állnak az izgalmas, fordulatos rejtélyek, amelyeket éles eszű és megfigyelő detektívek oldanak meg. Legismertebb karakterei közé tartozik Hercule Poirot, a belga detektív, és Miss Marple, az éleslátású idős hölgy. Ezek a karakterek nem csak egy-egy könyvben tűnnek fel, hanem egész sorozatokban kísérik az olvasókat, miközben különböző bűneseteket derítenek fel. Érdekesség, hogy Hercule Poirot-t, Christie legnépszerűbb karakterét, maga az írónő sem kedvelte.  A híres nyomozó halálát utolsó előtti regényében, a Függönyben írta meg, ezzel biztosítva, hogy senki sem folytathatja Poirot történetét az ő halála után. Christie műveiben finoman, de érzékelhetően hivatkozik saját magára és karrierjére. Az "Ariadne Oliver" karakteren keresztül Christie önmagát és a hírnevét is kritikusan ábrázolja, ezzel is bepillantást engedve az olvasónak a saját életébe.

Christie írásainak stílusa egyszerre volt egyszerű és bonyolult. Képes volt a mindennapi élet apró részleteit úgy ábrázolni, hogy azok egy nagyobb, összetett rejtély részévé váljanak. Szereplői jól megrajzolt, emlékezetes karakterek, akik gyakran a brit felső osztály tagjai. Az írónő hihetetlenül éles logikai gondolkodása és a meglepetések iránti szeretete miatt olvasói mindig várták a következő váratlan fordulatot.

Christie Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt. A Mary Westmacott név választás nem volt véletlen. Mary Agatha második neve volt, a Westmacott pedig távoli rokonok családneve. Majdnem húsz évig sikerült titokban tartania Mary Westmacottként való kilétét, és a könyvek, nagy örömére, mérsékelt sikert arattak. De térjünk vissza a krimikhez!

A klasszikusok

Agatha Christie művei közül kiemelkedik a "Tíz kicsi néger" (későbbi címén "És senki sem maradt"), a "Halál a Níluson" és a "Gyilkosság az Orient expresszen". Ezek a regények nem csak a krimiirodalom meghatározó darabjai lettek, hanem számos film- és színházi adaptáció alapjául is szolgáltak, ezzel tovább növelve Christie hírnevét és kulturális örökségét.

Christie munkássága hatalmas hatást gyakorolt nem csak a krimiirodalomra, hanem az irodalomra általában is. Több mint kétmilliárd példányban adták el könyveit szerte a világon, ezzel ő az egyik legolvasottabb szerzővé vált a történelemben. Christie hagyatéka tovább él, nem csak az újabb generációk olvasói között, hanem a színpadokon és a filmvásznakon keresztül is, folyamatosan újraértelmezve és felfedezve a rejtélyek és izgalom szerelmesei által.

agatha christie kultúrszeparé

Örök éj

Nem olyan széles körben ismert, mint a Halál a Níluson vagy A gyilkosság az Orient expresszen, a pop-kultúrában sincs akkora jelenléte. Ennek ellenére megjelenésekor rendkívül jó kritikákat kapott és az írónőnek saját alkotásai közül az egyik kedvence volt. A történet igazi tündérmeseként indul, a szegény de jóképű férfia találkozik élete szerelmével, aki hercegnő helyett itt gazdag örökösnő és együtt költöznek álmaik otthonába. Azonban hamarosan megtörik a paradicsomi varázs, egy jövendőmondó asszony szerint baljós jövő vár rájuk, a házukon pedig átok ül! De vajon igaz ez? Létezik a gonosz varázslat vagy csak véletlenek sorozata nehezíti közös életüket? Igazi dráma, kissé lassúnak tűnhet, de eszméletlen csavarok várnak ránk a végére! Az első olvasás után garantáltan újból akarjuk kezdeni!

Halloween és a halál

A mozivásznon már találkozhattunk a legújabb Agatha Christie adaptációval,  ami a Szeánsz Velencében nevet viseli. Azonban, ha a hollywoodi csillogó-villogó alkotás után az eredeti művet is el szeretnénk olvasni, teljesen más címet kell keresnünk. Az Ellopott gyilkosság, ahogy korábban fordították, vagy az új Halloween és halál talán kevésbé hangulatos elnevezések, de ahogy borító, úgy cím alapján sem érdemes megítélni egy könyvet! A szerzeményt fellapozva a krimi királynő által megszokott minőséggel és egy jól ismert belga detektívvel találkozhatunk. Poirot ezúttal amatőr társat kap maga mellé, Mrs. Oliver, népszerű bűnügyi történeteket író hölgy személyében. Lássuk, hogyan működik együtt a furcsa páros ebben a borzongatóan izgalmas történetben!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=f7wMAo-8lLk

Cipruskoporsó

Ez volt az első Poirot regény, amely részben a tárgyalóteremben játszódik. Az ügyvédek és a szemtanúk felvázolják a tényeket, amelyek később alá- támasszák a híres detektív megoldásait. Minden nyom rendelkezésünkre áll, de vajon képesek leszünk megfejteni a talányt? Főszereplőnk Elinor Carlise, aki nemrégen veszítette el hosszú ideje beteg nagynénijét. A lány hatalmas vagyont örökölt, azonban hamar bajba kerül miatta. A nagynéni felolvasónőjét meggyilkolták és Elinor az egyedüli gyanúsított. Minden veszni látszik, egészen addig, míg meg nem jelenik a nagy Hercule Poirot-t.

Gyilkolni könnyű

Úgy látszik, hogy az adaptációk népszerűsége egyenlőre töretlen. A Gyilkolni könnyű lesz a következő alkotás, amit nemsokára új köntösben láthatunk! Ezúttal sorozat formájában elevenedik meg előttünk az ötvenes évek Angliája. Egy álmos kisvárosban a halálesetek sorra követik egymást, de az ott élők véletlennek könyvelik el a történteket. Kivéve egy embert, Miss Pinkertont, aki egy vonatút során találkozik a nyugdíjas rendőrrel, Luke Witzwilliammel. Az idős asszony beszámol a halálesetekről és a gyanújáról, miszerint gyilkos garázdálkodik a faluban. A hölgy hamarosan meghal, őt pedig hamarosan követi egy orvos barátja. Luke  szívén viseli, hogy megoldja az elé táruló rejtélyt és megakadályozza, hogy további emberéletek vesszenek oda!

agatha christie kultúrszeparé

A ferde ház

Ha tetszett a 2019-es Tőrbe ejtve és azóta is hasonló sztorikra vágysz, A ferde ház remek választás lesz számodra! Középpontban egy zűrzavaros család, ahol a milliomos családfő tragikusan életét veszti, mivel valaki hibás gyógyszert adott neki! A lány unoka, Sophia bejelenti, hogy addig nem hajlandó férjhez menni, amíg ki nem derül, hogy ki gyilkolta meg a nagyapját! A főszereplőnk, Charles, a lány vőlegénye komolyan veszi a helyzetet és a rendőrségi kapcsolatai révén csatlakozik Taverner főfelügyelőhöz, annak érdekében, hogy minél hamarabb megfejtsék az ügyet és megtarthassák az esküvőt!

Válasszátok bármelyik történetet is a listáról, Agatha Christievel nem lehet mellélőni! Az igazán autentikus élményhez mosogatás közben hallgassuk a hangoskönyvet, hiszen állítólag ő maga is ilyenkor találta ki a bűnügyeinek nagy részét!

További videók a témában