2022. június 27., hétfő
László névnapja

Akkor maradhatsz fenn, ha te is fenevad leszel, vagy pedig agyhalott

2022-03-31 21:46 | Nézettség: 105
Lovasi András enyhén szólva nem tétlenkedik az utóbbi időben.

Nemrég jelentette be, hogy hosszú évek után visszatér a Kispál és a Borz  (augusztus 27-én Orfűn), ráadásul új zenéket is írnak a visszatérés alkalmából. 

Ezenkívül részt vesz a külföldön élő magyarok szavazásra való mozgósításában, alapítóként ott van a Fishing on Orfű fesztivál stábjában, és nemrég nyilatkozott a Telex Petőfi Rádióról szóló videójában is

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=BCf_rSTHemA

Ezenkívül részt vesz a külföldön élő magyarok szavazásra való mozgósításában, alapítóként ott van a Fishing on Orfű fesztivál stábjában, és nemrég nyilatkozott a Telex Petőfi Rádióról szóló videójában is. Most az After Podcast vendége volt, ahol sokat beszélt a közelgő választásról, a hazai kultúrfinanszírozás állapotáról és arról, hogy mit gondol az új könnyűzenei nemzedékről.


Korábban évekig jellemző volt, hogy a Fishing on Orfű nagy durranása mindig valamilyen Kispál-közeli húzás volt, vagyis a zenekar a fesztiválon tért vissza egy-egy koncertre, esetleg egy fellépés Lovasi András vagy a Kispál-hagyaték köré szerveződött. Idén viszont úgy döntöttek a szervezők, hogy a Fishing helyett egy külön Kispál on Orfű eseményt szerveznek a nyár végén. Lovasi az interjúban elmondja, hogy mindig is az volt a cél, hogy a Fishing a Kispál és a Borz nélkül is tudjon működni, és ez most meg is történt.

Eleinte még voltak olyan céljai is a rendezvénynek, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe, így olyan zenekarok leszervezése is szóba jött, mint a Foo Fighters – aztán a dolog másként alakult. Annyira másként, hogy a Fishing azon kevés nagy fesztiválok egyike, ahol nagyszínpadon léphet fel a magyar gitárzenei új hullám több jeles képviselője, mint a Carson Coma (akik Lovasi szerint már most olyan népszerűek, amilyen a Kispál és a Borz sosem volt), az Esti Kornél, a Blahalouisiana vagy a Csaknekedkislány. Lovasi szerint ez erősíti a fishinges brandet, és egy ideje egyébként is nagyon tudatosan álltak rá arra a vonalra, hogy olyan produkcióknak adjanak lehetőséget, akiket nem játszott jó ideig például a Petőfi Rádió.

2016 környékén volt egy nagyon éles váltás a Petőfi Rádiónál, pedig előtte a Dankó Rádióval párban még az orfűi fesztiválra is kitelepültek. Aztán megérkezett az új garnitúra, a rádiókkal megszakadt a kapcsolat, brutális színvonalcsökkenés állt be a zenei rotációban, és maga Lovasi is többször tapasztalta azt, hogy nemkívánatos személy lett az MTVA környékén. Ezután álltak rá sokkal hangsúlyosabban a mostani vonalra, amelynek köszönhetően még olyan pécsi kötődésű, mainstream popzenekarok sem férnek a fellépők közé, mint a Halott Pénz vagy a Punnany Massif.

A műsorban az is szóba kerül, hogy az egészségtelen magyar médiakörnyezetnek köszönhetően hasonló helyzetben vannak a mostani zenekarok, mint a magyar alternatív színtér hőskorában. Nincs támogatottságuk a mainstream médiában, mégis egyre nagyobb közönséget mozgatnak meg. Lovasi szerint ez lelassította a fluktuációt a piacon, amelynek köszönhetően tovább tart itthon befutni, de több időbe is telik aztán kikopni az elitből. Ennek az egészségtelen médiahelyzetnek is köszönhető, hogy egy olyan bombahírt, miszerint új dalokkal visszatér a Kispál és a Borz, nem egy országos tévében vagy rádióban jelentettek be, hanem a Partizán YouTube-csatornáján. Lovasi még öt éve se gondolta volna, hogy ilyen egyszer előfordulhat.

Szóba kerül még az állami pénzekkel kitömött, a rendezvénypiacon lassan monopolhelyzetbe kerülő Antenna Hungária (AH) is, amely mostanában számos mutyigyanús állami rendezvénysorozatban tűnt fel megbízóként vagy lebonyolítóként, mint például a raktárkoncertek vagy a hírhedt Őszi Hacacáré. Az itthon szinte megkerülhetetlennek számító Visual Europe Group (VEG) megvásárlásával az AH egyre agresszívebben terjeszkedik a piacon, miközben a Covid-járvány miatt munka és támogatás nélkül maradt versenytársak szép lassan tönkrementek. Lovasi szerint többek között ezért sem megkerülhető jelenleg az AH–VEG páros, a Fishingnek is van élő szerződése a céggel, de már dolgoznak valamiféle megoldáson a jövőre nézve.

„A következő években muszáj lesz megjelenniük új szereplőknek, mert ha nem, akkor nincs miért kapitalizmusról beszélni. Amikor valaki túl nagyra nő, és túl fontos, akkor mindig megjelennek a piaci réseken kis szereplők. De most ilyen szempontból senki sem tudja, hogy mi lesz”

– mondja, és arra is kitér, hogy elképesztő méretű szakemberhiány van az iparágban. „Leépült az iparág, nagyon sok szakember elment külföldre vagy a filmiparba, szóval óriási szakemberhiány van. Ráadásul kapacitáshiány is van, mert sokan át lettek terelve máshová, például a Raktárkoncertekre.”