2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

Amikor a lelked betegíti meg a tested! - Pszichoszomatikus betegségek

2023-06-07 10:09 | Nézettség: 561
A pszichoszomatikus betegségek olyan állapotokat jelentenek, amelyekben a testi tüneteket pszichés vagy érzelmi tényezők okozzák vagy súlyosbítják. Ezekben az esetekben a lelki állapot, mint például stressz, szorongás, depresszió vagy traumák, befolyásolhatják a test működését és egészségi állapotát.

A mai videóban a pszichoszomatikus betegségek témáját járjuk körül, megnézzük hogy mik ezek, hogyan alakulnak ki, miért nehéz kezelni őket és mit lehet tenni, hogy ha megjelennek.

A pszichoszomatikus betegségek széles körben változhatnak, és magukban foglalhatnak fizikai tüneteket vagy betegségeket, mint például: 

 • fejfájás,
 • emésztési problémák,
 • hátfájás, bőrproblémák,
 • szív- és érrendszeri rendellenességek,
 • légzőszervi panaszok és
 • egyéb testi tünetek.

Fontos megjegyezni, hogy a pszichoszomatikus betegségek nem képzelődés eredményei, a tünetek valósak és valós fizikai okok nélkül jelentkezhetnek.

Az ilyen típusú betegségek hátterében gyakran szerepelnek pszichológiai tényezők, mint például

 • az érzelmi stressz,
 • lelki traumák,
 • szorongás vagy depresszió.

Ezek az állapotok hatással lehetnek az idegrendszerre, az immunrendszerre, az endokrin rendszerre és más testi folyamatokra, és így befolyásolhatják a test működését.

A pszichoszomatikus betegségek diagnózisához általában átfogó orvosi vizsgálatokra és a tünetek alapos értékelésére van szükség. Fontos az orvosi és pszichológiai szakemberek közötti együttműködés, hogy a beteg megfelelő ellátást és kezelést kapjon.

A kezelés lehet magában foglalni a tünetek enyhítését célzó:

 • gyógyszeres terápiát,
 • pszichoterápiát,
 • stresszkezelést,
 • életmódváltoztatásokat
 • és más terápiás módszereket.

Mik  a pszichoszomatikus betegségek? Hogyan alakulnak ki, miért nehéz kezelni őket és mit lehet tenni, hogy ha megjelennek.

A pszichoszomatikus betegségek olyan állapotok, amelyekben a testi tüneteket vagy betegségeket pszichés vagy érzelmi tényezők okozzák vagy súlyosbítják. Ezekben az esetekben a lelki állapot, mint például stressz, szorongás, depresszió vagy traumák, befolyásolhatják a test működését és egészségi állapotát.

A pszichoszomatikus betegségek kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. Az alábbiakban néhány példa található:

 • Stressz: Hosszú ideig tartó vagy krónikus stresszhatások kihatással lehetnek az idegrendszerre és az immunrendszerre, amelyek befolyásolhatják a test működését és elősegíthetik a betegségek kialakulását.
 • Szorongás és depresszió: Az intenzív szorongás és a súlyos depresszió szintén összefüggésbe hozható a pszichoszomatikus tünetek kialakulásával. Az érzelmi állapotok befolyásolhatják az agyi neurotranszmitterek egyensúlyát és a test hormonális válaszát.
 • Traumák és lelki sérülések: Elhanyagolás, bántalmazás, háborús traumák vagy más lelki sérülések hosszú távú hatással lehetnek az egyén egészségére. Ezek az események megváltoztathatják az agy működését és az idegrendszer válaszait, amelyek testi tüneteket eredményezhetnek.

A pszichoszomatikus betegségek kezelése kihívást jelenthet, mert a tünetek mögött gyakran pszichés és érzelmi okok húzódnak meg, amelyek nem mindig könnyen azonosíthatók vagy kezelhetők. Az ilyen típusú betegségek diagnosztizálása és kezelése több szakember, például orvosok, pszichológusok és pszichiáterek közös erőfeszítését igényli.

A pszichoszomatikus betegségek kezelésének célja általában a testi tünetek enyhítése és a lelki állapot javítása.

A kezelési lehetőségek között szerepelhetnek:

 1. Gyógyszeres terápia: Bizonyos esetekben a tünetek kezelésére gyógyszereket lehet alkalmazni, például fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket vagy antidepresszánsokat.
 2. Pszichoterápia: A pszichoterápia fontos szerepet játszik a pszichoszomatikus betegségek kezelésében. Különböző terápiás módszerek állnak rendelkezésre, mint például a kognitív-viselkedésterápia, a pszichoanalízis, a személyközpontú terápia vagy a családterápia. Ezek a terápiák segítenek az egyénnek megérteni az érzelmi és gondolati folyamatait, és fejleszteni az érzelmi szabályozást és a stresszkezelési képességeket.
 3. Stresszkezelés: A stresszkezelési technikák, mint például a relaxáció, a meditáció, a légzésgyakorlatok és a testmozgás segíthetnek csökkenteni a stresszt és javítani a test és az elme egyensúlyát.
 4. Életmódváltoztatások: Az egészséges életmód megteremtése, beleértve az egészséges táplálkozást, rendszeres testmozgást, pihenést és megfelelő alvást, hozzájárulhat a pszichoszomatikus tünetek enyhítéséhez.
 5. Szociális támogatás: A társas támogatás és az érzelmi támogató hálózat kialakítása fontos lehet a pszichoszomatikus betegségek kezelésében. A barátokkal, családdal vagy támogató csoportokkal való kapcsolattartás segíthet a stressz enyhítésében és a gyógyulás előmozdításában.

Fontos megjegyezni, hogy a pszichoszomatikus betegségek kezelése egyéni és többdimenziós megközelítést igényel. Az egyéni kezelési terv kialakításában az orvos és a pszichológus együttműködése elengedhetetlen. Az időben történő felismerés és kezelés nagyban hozzájárulhat a pszichoszomatikus betegségek javulásához és a jobb életminőség eléréséhez. A pszichoszomatikus betegségek nem azt jelentik, hogy a beteg "csak képzelődik" vagy hogy a probléma "csak a fejében van". Ezek a betegségek komplexek lehetnek, és mind a testi, mind a lelki szempontokat figyelembe kell venni a diagnózis és a kezelés során.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=MSDXrlcpCIY