2024. február 29., csütörtök
névnapja

Amit a szerelők eltitkolnak! Titkos trükk a melegebb radiátorért! Van 1 perced, csavarhúzód és egy tálkád?

2023-12-19 07:53 | Nézettség: 59226
Az otthoni radiátorok rendszeres légtelenítése nemcsak a fűtés hatékonyságát javítja, de hozzájárul a kényelmes otthoni környezet kialakításához és a költséghatékony energiafelhasználáshoz is. Legyen a légtelenítés a fűtési rendszer karbantartásának szerves része az optimális működés és a kellemes hőmérséklet érdekében!

Miért, Hogyan, és Mire Figyelj a Radiátorok Légtelenítésekor?

A radiátorok légtelenítése kiemelkedően fontos az otthoni fűtési rendszer hatékony működése és költséghatékony üzemeltetése szempontjából.

radiátor

Miért van szükség légtelenítésre?

A radiátorok légtelenítése azért fontos, mert a fűtési rendszerben levegő is lehet, ami akadályozza a radiátorok megfelelő víztartalmát. Amikor a radiátorokban kevesebb víz található, kevesebb meleg víz kerül a szobába, és ezáltal az otthonunk kevésbé lesz kellemesen fűtött. Ez a probléma nemcsak a komfortot csökkenti, hanem a fűtésszámlát is növelheti, mivel kénytelenek vagyunk magasabb hőmérsékletre állítani a fűtést az elégtelenül fűtő radiátorok miatt. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért érdemes rendszeresen légteleníteni a radiátorokat, mik a jellegzetes jelek a szükségességről, a megfelelő időzítésről, és mire kell odafigyelni a légtelenítés során.

Videón is bemutatjuk!

A légtelenítés lépéseket könnyen megértheted és követheted egy rövid videón keresztül, amit készítettünk a gyors és hatékony légtelenítés érdekében. Nézd meg a videót, és kezdd el te is optimalizálni otthonod fűtési rendszerét!

Miért érdemes a radiátorokat légteleníteni?

 1. Jobb teljesítmény és melegítés: A légtelenítés segít megszabadulni a radiátorokban felgyülemlett levegőtől, lehetővé téve a víz szabad áramlását. Ennek eredményeképpen a radiátorok hatékonyabban melegítik a helyiséget.

 2. Csökkentett fűtésszámla: Az optimalizált fűtési rendszer kevesebb energiát igényel, ami csökkenti a fűtésszámlát és elősegíti a költséghatékony üzemeltetést.

 3. Kisebb hőfokon üzemelő kazán: Hatékonyabb radiátorokkal a kazán kevesebb energiát használ fel, ami további megtakarítást eredményez.

Mik a légtelenítés szükségességére utaló jelek?

 1. Hideg foltok a radiátoron: Ha a radiátor egyes részein hideg foltok jelennek meg, az a levegő jelenlétére utalhat, amely blokkolja a meleg víz áramlását.

 2. Zajok vagy csepegés: A radiátorokban lévő levegő okozhat zajokat vagy csepegést, amelyekre érdemes odafigyelni.

 3. Csökkent fűtési hatékonyság: Ha a radiátorok kevesebb meleget sugároznak, mint korábban, az a szükségességet jelezheti a légtelenítésre.

Milyen gyakran érdemes légteleníteni?

Az ideális időzítés évente legalább egyszer történik, leginkább az őszi szezon kezdetén.

Az őszi karbantartás során a radiátorok légtelenítése beépülhet az otthoni fűtési rendszer általános ellenőrzésébe.

Mire kell figyelni a légtelenítés során?

 1. Óvatosság: Vigyázzunk, hogy ne sérüljünk meg vagy ne okozzunk kárt a radiátorban a légtelenítés folyamán.

 2. Forró víz: A légtelenítés során folyó víz forró lehet, ezért óvatosan kezeljük a légtelenítő szelepet.

 3. Megfelelő eszközök: Használjunk megfelelő eszközöket, például csavarhúzót vagy egy tompa kést a légtelenítéshez.

 4. Szivárgás felfogása: Készítsünk elő egy tálkát és rongyat a szivárgó víz vagy levegő elkapására.

Így lesznek a fűtőtestek sokkal melegebbek egy trükk segítségével: Hogyan légtelenítsük a radiátort?

Az őszi szezon beköszöntével és a tél közeledtével elengedhetetlen, hogy figyelmet fordítsunk otthonunk fűtési rendszerére. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk, miért és hogyan érdemes légteleníteni a radiátorokat, és egy rövid videón keresztül bemutatjuk, hogyan végezheted el ezt a fűtési rendszer karbantartási lépést.

Hogyan kezdj neki?

A légtelenítés során a radiátorokban felgyülemlett levegőt kell eltávolítani, hogy a víz szabadon áramolhasson.

Ehhez néhány egyszerű lépést kell követni:

 1. Ne tekerd maximális teljesítményre a radiátort: A légtelenítés során a radiátort ne állítsd maximális teljesítményre, hogy elkerüld a felesleges forrást.

radiátor szerelés

 1. Készíts elő tálkát, rongyot: A légtelenítés során szivárgó víz vagy levegő felfogására készíts elő egy tálkát és egy rongyat.

radiátor légtelenítés

 1. Ne üzemeljen nagy teljesítményen a kazán: Ha a kazán már működik, ne állítsd be nagy teljesítményre, hogy biztosítsd a biztonságos légtelenítést.

radiátor légtelenítés szerelés

 1. Ne tekerd el nagyon a légtelenítő szelepet: Könnyedén és óvatosan nyisd meg a légtelenítő szelepet, ne tekerd el túlságosan, hogy elkerüld a sérüléseket vagy a radiátor károsodását.
 2. Vigyázz a forró radiátorral: Amikor a légtelenítés folyamatban van, ügyelj arra, hogy vigyázz a kiáramló forró vízzel, hogy elkerüld a lehetséges égési sérüléseket.

A légtelenítés előnyei:

A radiátorok rendszeres légtelenítésének számos előnye van:

 • Melegebb radiátorok: A légtelenítés hatására a radiátorokban keringő víz szabadon áramolhat, így a radiátorok sokkal hatékonyabban melegítik fel a szobát.

 • Melegebb szoba: Az optimálisan működő radiátoroknak köszönhetően az egész szoba gyorsabban és hatékonyabban melegszik fel.

 • Kisebb hőfokon üzemelő kazán: A hatékonyabb radiátoroknak köszönhetően a kazán kevesebb energiát igényel, mivel a szoba gyorsabban eléri a kívánt hőmérsékletet.

Összegzés

Az őszi időszak ideális időpontja a fűtési rendszer ellenőrzésének és karbantartásának. A radiátorok légtelenítése nemcsak a komfortérzetet növeli, de hozzájárul a költséghatékonyabb és hatékonyabb fűtéshez is. Kövesd az egyszerű lépéseket, és élvezd az otthonodban teremtett kellemes, meleg környezetet a hideg hónapokban!

Miért titkolják előlünk a vízvezeték szerelők ezt a trükköt 🚽❗️ Egy tusoló tömlő kell hozzá! Ezt kell tenned❗️❗️

wc tisztítás

Mennyibe kerül egy köbméter lakossági földgáz 2023 / 2024 -ben? Ide kattintva (kalkulátor) megtudod mennyibe fog kerülni Neked a földgáz.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ibGxaf6BLUM

Mennyibe kerül egy köbméter lakossági földgáz 2023 / 2024 -ben?

A gázszámlában fizetendő gázdíj nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mértünk a gázórán), hanem annak fűtőértékétől is (MegaJoule MJ), vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a gázszolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a gázszámlában a következő képlettel: Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ]. Gáz árak 2024 kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, hogy hány forintba kerül egy köbméter (m3) illetve egy MegaJoule (MJ) gáz, és azt is, hogy mennyi a gázszolgáltatás éves alapdíja 2024 évben. Az lakossági gáz árak már nem függenek attól, hogy melyik gázszolgáltató ügyfelei vagyunk, mert az árak országosan egységesek.

gázár kalkulátor

További videók a témában