2024. március 1., péntek
Albin névnapja

Azonnali teendők az infarktus túléléséhez 💔

2023-06-20 10:19 | Nézettség: 858
Mi a szívinfarktus? Mik az azonnali teendők az infarktus túléléséhez? Ismerd meg a szívinfarktus tüneteit és a sürgős intézkedéseket, amelyek életedet megmenthetik. A tudás és a gyors reakció képesek lehetnek a sorsfordító pillanatokban segíteni. Ne hagyd, hogy a félelem eluralkodjon rajtad, légy felkészült és tartsd kéznél az elsősegélynyújtás ismereteit a szíved és mások életének védelme érdekében.

Mi a szívinfarktus 💔? Mik az azonnali teendők az infarktus túléléséhez? Írj gyakorlati útmutató a szívroham túléléséhez?

A szívinfarktus (vagy szívroham) akkor következik be, amikor a szívizom nem kap elegendő oxigént és tápanyagot, általában azáltal, hogy az egyik koronáriaartéria elzáródik. Ennek következtében a szívizomsejtek sérülhetnek vagy elpusztulhatnak, ami súlyos következményekkel járhat.

Mik a szívinfarktus tünetei?

A szívinfarktus tünetei változóak lehetnek, és mindenkinél más módon jelentkezhetnek.

Azonban a leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 1. Mellkasi fájdalom: Általában erős nyomó, szorító vagy égő fájdalom a mellkas közepén vagy a bal oldalon. A fájdalom időtartama lehet rövid, néhány perc, vagy akár tartós is.
 2. Légszomj: Nehézlégzés vagy fulladás érzése, amely lehet enyhe vagy súlyos, és akár nyugalomban is jelentkezhet.
 3. Fájdalom a karban vagy más testrészekben: A szívinfarktus során a fájdalom gyakran kisugárzik a bal karba, de előfordulhat, hogy érezhető a jobb karban, a vállban, az állkapocsban, a nyakban vagy a hátban is.
 4. Hányinger és szédülés: Ezek a tünetek lehetnek kísérőjelenségek a szívinfarktusnak, és általában a mellkasi fájdalommal vagy légszomjjal társulnak.
 5. Hideg verejtékezés: Az izzadás, különösen a hideg verejték megjelenése jellemző lehet a szívinfarktusra.
 6. Szorongás és általános rosszullét: Sok ember érzi szorongást, nyugtalanságot vagy rossz közérzetet a szívinfarktus előtt vagy közben.

Azonnali teendők az infarktus túléléséhez, ha érzékeled, hogy valakinek infarktusa van:

 • Hívj segítséget: Az első és legfontosabb lépés, hogy hívj segítséget. Ha te vagy valaki más észleli az infarktus tüneteit, azonnal tárcsázd a mentőket vagy a sürgősségi telefonszámot (pl. 112), és jelezd, hogy szívrohamra van gyanú.
 • Pihentesd a beteget: A szívrohamot átélő személyt ülteted le vagy fekteted le egy kényelmes, stabil helyen, és próbáld megnyugtatni. Ne hagyd, hogy mozogjon vagy erőfeszítéseket végezzen.
 • Biztosíts légzést: Ha a beteg nem lélegzik, és nincs pulzusa, azonnal el kell kezdeni a mellkasmasszázst és a mesterséges légzést. Ha nem vagy jártas a helyes eljárásban, kérj segítséget a mentőszolgálattól, akik telefonon keresztül instruálni tudnak.
 • Aszpirin adása: Ha a beteg ébren van és nincs ellene kifogás, adj neki egy egész aszpirint (300 mg) vagy rágja meg egy tabletta szét, majd rágja vagy nyelje le vízzel. Az aszpirin segíthet csökkenteni a vérrögképződést és enyhíti a szívizom károsodását.
 • Ne hagyj addig egyedül, amíg a mentők meg nem érkeznek: Fontos, hogy a beteg soha ne legyen egyedül, amíg a segítség meg nem érkezik. Figyeld folyamatosan az állapotát és szükség esetén folytasd az újraélesztési technikákat, ha az életjelenségek megszűnnek.
 • Fontos megjegyezni, hogy ezek az útmutatók általánosak, és nem helyettesítik a képzett orvosi segítséget. Minden szívinfarktus esetén fontos, hogy a lehető leghamarabb kapjanak orvosi ellátást. A mentők képzettek és felszereltek arra, hogy megfelelő sürgősségi ellátást nyújtsanak az ilyen esetekben.
 • Továbbá, az alábbiakban néhány további fontos teendőt sorolok fel a szívinfarktus túléléséhez:
 • Ne hagyj szívgyógyszereket szedni: Ha a beteg rendelkezik előírt szívgyógyszerekkel (például nitroglicerin), segíts neki bevenni azokat, amennyiben ezt a mentőszolgálat engedélyezi. Ezek a gyógyszerek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és javítani a véráramlást a szívben.
 • Ne étkeztesd a beteget: Ne adj enni vagy inni a betegnek, mivel ez további komplikációkat okozhat. Amíg a mentők megérkeznek, fontos, hogy csak nyugodtan tartsd a beteget.
 • Figyelj a tünetekre: A szívinfarktus leggyakoribb tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom vagy nyomás, ami akár a karba, a vállba, a nyakba vagy az állkapocsba is sugározhat. Egyéb jellemző tünetek közé tartozhatnak a légszomj, a hidegrázás, a verejtékezés, a hányinger vagy az ájulás érzése. A betegnek ilyen tünetek esetén azonnali orvosi ellátásra van szüksége.
 • Kerüld a stresszt és a túlzott fizikai erőfeszítést: A betegnek pihennie kell, és kerülnie kell a további stresszt vagy fizikai megterhelést. Ne engedd neki, hogy mozogjon vagy erőfeszítést végezzen, mert ez csak ronthat az állapotán.

Miért fontos tudni mi a teendő, ha úgy érzed szívinfarktusod van.

Ha úgy érzed, hogy szívinfarktusod van, és egyedül vagy, az alábbi teendőket javaslom:

 • Hívj segítséget: Az első lépés, hogy azonnal hívd a mentőket vagy a sürgősségi telefonszámot (pl. 112), és jelezd, hogy szívinfarktusra gyanakszol. Magyarázd el a tüneteidet és az egyedüllétet.
 • Rágj egy aszpirint: Ha van nálad aszpirin, rághatsz egy egész tablettát (300 mg) vagy rágd szét egy tablettát, majd nyelj le vízzel. Az aszpirin segíthet csökkenteni a vérrögképződést és enyhíteni a szívizom károsodását.
 • Nyugodj le és maradj figyelmes: Ülj vagy feküdj le egy kényelmes, stabil helyre, és próbálj megnyugodni. Ne mozogj, hogy ne terheld túl a szívet. Figyeld a tüneteidet és maradj ébren, hogy tudjad követni az eseményeket.
 • Ne hagyj másokat tájékoztatás nélkül: Próbáld meg értesíteni valakit a helyzetedről. Ha van telefonod a közelben, hívd fel egy családtagodat, barátodat vagy szomszédodat, és tájékoztasd őket az állapotodról. Ha nem tudsz telefonálni, próbálj hangosan segítségért kiabálni, hogy felhívjad a figyelmet a helyzetedre.

Fontos megjegyezni, hogy az egyedüllétben lévő szívinfarktusos esetek nagyon súlyosak és veszélyesek lehetnek. Az azonnali orvosi segítség elengedhetetlen a túlélés szempontjából. Ha bármilyen módon elérhető, próbálj segítséget kérni vagy figyelmet felhívni a helyzetedre, hogy minél előbb megkapd az orvosi ellátást.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=YjjMSItoxhM