2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Csodálatos természeti jelenség: egy új óceán Afrikában

2023-05-10 21:21 | Nézettség: 358
Videónkban egy izgalmas kelet-afrikai utazásra indulunk, hogy megnézzük az ott zajló földrajzi folyamatokat, melyek alapjaiban megváltoztathatják majd bolygónk térképét. Talán még csak nem is sejtettétek, hogy ebben a régióban olyan erős lemezmozgások figyelhetők meg, melyek akár egy új óceán kialakulásához is vezethetnek a jövőben! Mai videónkban részletesen bemutatjuk a Kelet-Afrikában zajló kéregmozgásokat!

Kelet-Afrikában a kéregmozgás a tektonikus lemezmozgásoknak köszönhető.

A Föld kérge nagy, mozgó "darabjai", a tektonikus lemezek, állandóan mozgásban vannak, és amikor ezek a lemezek egymással ütköznek vagy elcsúsznak egymáson, akkor különböző földtani jelenségek alakulnak ki, mint például a földrengések, vulkánkitörések vagy hegységképződés.

Kelet-Afrikában három tektonikus lemez találkozik egymással: az afrikai lemez, a szomáliai lemez és az arab lemez. A lemezhatárok mentén olyan geológiai folyamatok zajlanak, mint például a kéregmozgás, a magma felhalmozódása, amelyek időnként földrengéseket és vulkánkitöréseket eredményeznek.

A tektonikus mozgások eredményeként Kelet-Afrikában több jelentős földtani képződmény is létrejött, például a Nagy-afrikai hasadékrendszer, amely Afrika legnagyobb és leghosszabb hasadékrendszere, amely a földkéreg két darabját szakítja ketté, és a Szomáli-fennsík, amely a tektonikus mozgások során emelkedett ki a tengerből.

https://videolista.hu/kategoriak/kategoria/tudomany

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Pv3HT4JDoJ8