2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Dr. Pepa meditáció - sejtmegújulás és az elhalt agysejtek ébredése

2023-03-13 21:17 | Nézettség: 144
Az alkoholfogyasztás jelentős mennyisége hosszabb távon káros hatással lehet az agyra. Az alkohol hatására az agysejtek károsodhatnak és elpusztulhatnak. Azonban, a kutatások azt mutatják, hogy az agysejtek bizonyos mértékben képesek regenerálódni, különösen a fiatal felnőttek esetében.

Az alkoholfogyasztás következtében az agysejtek a leggyakrabban az agyi fehérállományban sérülnek, ami az agy különböző területeinek összeköttetéséért felelős. A sérülés mértéke az alkoholfogyasztás mennyiségétől, gyakoriságától és időtartamától függ. Az alkoholfogyasztás okozta sérülések az agy különböző részein is előfordulhatnak, ami különböző hatásokat eredményezhet.

Az agysejtek helyreállítása és regenerálódása azonban az egyéni körülményektől függ, például a sérülés súlyosságától, az életkorától, az egészségi állapotától és az életmódjától. Az agysejtek regenerálódása nem mindig teljes és határozottan nem garantált, de az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a megfelelő pihenés és a testmozgás mind segíthetnek a helyreállítás folyamatában. A legfontosabb azonban az, hogy csökkentsük az alkoholfogyasztást, vagy ha lehet, teljesen hagyjuk abba annak fogyasztását annak érdekében, hogy csökkentsük az agysejtek károsodását és elősegítsük a helyreállítás folyamatát.

A meditáció segít az agysejtek regenerálódásában?

A kutatások azt mutatják, hogy a meditáció számos pozitív hatással bír az agyra és az agysejtekre, de az agysejtek regenerálódásában közvetlen hatása kevésbé bizonyított.

Az agyplaszticititás, azaz az agy képessége arra, hogy változzon és alkalmazkodjon, alapvető fontosságú a meditáció során. A rendszeres meditáció növeli az agyplaszticititást, ami elősegítheti az új agysejtek növekedését és az agysejtek közötti kapcsolatok javulását.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a meditáció csökkentheti az agy stresszre adott válaszát, ami segíthet az agysejtek védelmében. A stressz ugyanis káros hatással lehet az agysejtekre, és hozzájárulhat az agy öregedéséhez.

Tehát bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a meditáció segít az agysejtek regenerálódásában, a rendszeres meditáció pozitív hatásai az agyra és az agysejtekre valószínűleg hozzájárulnak az agy egészségének megőrzéséhez és javításához.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Dr. Pepa utazását ide kattintva követheted nyomon!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Pq0KWr5eKkI