2024. február 29., csütörtök
névnapja

Egyszerű paradicsomlé és sűrítmény készítése tartósítószer nélkül | Kisvakond

2023-08-16 19:26 | Nézettség: 26807
Érik a paradiscom, eljött a paradicsom ivólé és a paradicsomsürítmény késztésének ideje. A Kisvakond csatorna megmutatja, hogy náluk hogyan készül a télire eltett paradicsomsürítmény és a paradicsomlé tartosítószer nélkül.

Paradicsomsürítmény készítése

Fontos az alapanyag megelelő kiválsztása, lehetőség szerint bió paradicsomot szerezzünk be és vizsgáljuk át hogy ne legyenek rajta hibák, foltok sérülések. A paradicsomot jól meg kell mosni, hogy az esetleges por, kosz és egyéb szennyződések eltávolításra kerüljenek. Olyan paradicsomot válasszunk, mely ízlik nekünk és izmerjük az ízét. 

A paradicsomot feldaraboljuk, a csumáját eltávolítjuk. Ezt kovetően jön a paszírozás fázisa, melyet akár paszírozó géppel, vagy kézzel is elvégezhetünk. A paszírozás után a paradicsomot három órán keresztül főzzük, így a nedvesség eltávozik belőle és megfelelő sűrűségű lesz. 10 liter paradicsomléhez 3 éevőkanál adalékmentes, jó minőségű sót adjunk. 

Amenyniben elértük a számunkra megfelelő minőséget, tiszta üvegekbe tesszük, majd dunsztoljuk egy napig.  Fontos, hogy a meleg paradicsomsürítmény egy nap alatt lassan hüljön ki. A Kisvakond elárult egy trükköt, a kupakot tartósítószeres meleg vizsbe áztatja. A videóból kiderül. hogy miért! Ettől még maga a paradicsosűrítmény tartosítószermentes.

Paradicsom ivőlé készítése

Az ivőlé készítésének folyamata teljesen megegyezik a sűritmény készítésével, annyi a különbség, hogy itt 3 óra helyett csak 1 órát kell főzni, hogy a víz eltávozzon. Az ivőlevet lehet izlés szerint cukorral és borssal ízesíteni.

Nézd meg, hogy készíti a paradicsomsürítményt és az ivólevet a Kisvakond!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=kbXPLBgO_Yo