2022. június 29., szerda
Péter, Pál névnapja

Freddie Mercury 45 éve képekben

2022-02-16 06:12 | Nézettség: 744
Freddie Mercury, eredeti nevén Farrokh Bulsara, (született: 1946. szeptember 5. Stone Town, Zanzibar – 1991. november 24., Kensington, London, Anglia), brit rockénekes és dalszerző, akinek rikító show-mestersége és erőteljesen mozgékony éneke, leghíresebb a Queen együttes a rock egyik legdinamikusabb frontemberévé tette.

Bulsara parszi szülők gyermekeként született, akik Indiából Zanzibárba emigráltak, ahol apja a brit kormány hivatalnokaként dolgozott. A kemény szélű, blues-alapú rockzenekarok, például Cream és Jimi Hendrix hatására Bulsara londoni zenekarokkal kezdett énekelni. Megbarátkozott Brian May gitárossal és a Smile együttes dobosával, Roger Taylorral is, majd 1970-ben, amikor a Smile énekese kilépett, Bulsara váltotta őt. Hamarosan megváltoztatta a csoport nevét Queenre, a sajátját pedig Freddie Mercury-re.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=NYmyDNV_RrQ

 A következő évben John Deacon basszusgitáros csatlakozott. A heavy metal és a glam rock elemeit egyaránt magában foglaló banda lemezen debütált a Queennel (1973), amit a Queen II (1974) követett. A fenséges énekharmóniák és a sokrétű virtuóz gitármunka lenyűgöző keveréke ellenére a Queen kezdetben nem keltett fel sok figyelmet az Egyesült Királyságon kívül. A Sheer Heart Attack (1974) című album azonban feltörte a nemzetközi listákat, és az A Night at the Opera (1975) még jobban elkelt. A banda ambiciózus hozzáállását a dalszerzéshez és a stúdiógyártáshoz az utóbbi album „Bohemian Rhapsody” című ál-operatikus kislemeze is megtestesítette, amely egyike azon Queen-kompozíciók közül, amelyeket főként Mercury írt. A dal kilenc hetet töltött a brit kislemezlista élén, és a kísérő promóciós film segített a zeneiparnak felismerni jövőjét a videóban. Látványos sikert aratott 1977-ben a „We Are the Champions” és a „We Will Rock You” című filmek, amelyek mindenütt a sportesemények himnuszává váltak Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Noha a Queen kereskedelmi vagyona az évtized közepére hanyatlásnak indult, a banda vitathatatlanul elérte a apoteózisát élő fellépésként, a Live Aid jótékonysági koncerten 1985-ben fellépve. Ugyanebben az évben a Mercury kiadta a Mr. Bad Guy című szólólemezt, amely zenei ihletet a discoból merített. Mercury később feltűnt Dave Clark Time (1986) tudományos-fantasztikus musicaljének hangsávjában, és a spanyol szoprán, Montserrat Caballe társaságában a féloperatikus Barcelona (1988) albumon készült. 1991-ben Mercury, aki férfiakkal és nőkkel is kapcsolatban volt, bejelentette, hogy AIDS-szel diagnosztizálták. Egy nappal később belehalt a betegséggel összefüggő szövődményekbe. Nem sokkal halála előtt Mercury folytatta a felvételeket a Queennel, és posztumusz szerepelt a banda utolsó albumán, a Made in Heaven (1995) című albumon.

A Bohemian Rhapsody (2018-as életrajzi film a brit Queen rockzenekarról) több mint 401 millió dollár bevételt hozott világszerte mintegy 50 millió dolláros gyártási költségvetés mellett. Ez minden idők legtöbb bevételt hozó zenés életrajzi filmje. A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól; Mercury életét és szexualitását, valamint a banda többi tagját ábrázoló ábrázolásait kritizálták, de Rami Malek teljesítményét és a zenei jeleneteket dicsérték. Több történelmi pontatlanságra is rávilágítottak.

A Queen's Greatest Hits (amely világszerte 1981. október 26-án jelent meg) azonnali sikert aratott, és négy hétig az első helyen állt a brit albumlistán. 833 hetet töltött a brit slágerlistákon, és minden idők legkelendőbb albuma az Egyesült Királyságban, több mint hatmillió példányban kelt el. Az Egyesült Államokban nyolcszoros platinalemez minősítést kapott, és a Queen kereskedelmileg legsikeresebb albuma világszerte több mint 25 millió eladott példányával, így minden idők egyik legkelendőbb albuma. Ed O'Brien, a Radiohead gitárosa "kifogástalannak" és "teljesen zseniálisnak" üdvözölte a Greatest Hits brit kiadását, míg Brian Viner brit újságíró minden idők legjobb albumának nevezte. 
 

Lejátszási lista:

1. "Bohemian Rhapsody" (from A Night at the Opera, 1975)

2. "Another One Bites the Dust" (from The Game, 1980)

3. "Killer Queen" (from Sheer Heart Attack, 1974)

4. "Fat Bottomed Girls" (single version, from Jazz, 1978)

5. "Bicycle Race" (from Jazz, 1978)

6. "You're My Best Friend" (from A Night at the Opera, 1975)

7. "Don't Stop Me Now" (from Jazz, 1978)

8. "Save Me" (Single Version on 1981 Release only, from The Game, 1980)

9. "Crazy Little Thing Called Love" (from The Game, 1980)

10. "Somebody to Love" (from A Day at the Races, 1976)

11. "Now I'm Here" (from Sheer Heart Attack, 1974)

12. "Good Old-Fashioned Lover Boy" (from A Day at the Races, 1976)

13. "Play the Game" (from The Game, 1980)

14. "Flash" (single version, from Flash Gordon, 1980)

15. "Seven Seas of Rhye" (from Queen II, 1974)

16. "We Will Rock You" (from News of the World, 1977)

17. "We Are the Champions" (from News of the World, 1977)