2024. február 27., kedd
Ákos, Bátor névnapja

🌿Füge szaporítás házilag egyszerűen, gyorsan, lépésről lépésre fillérekből!🌿

2023-08-03 18:35 | Nézettség: 966
Ismerd meg a fügebokor szaporításának titkait! Ebben a videóban egyszerű, otthoni módszereket fedezhetsz fel, amelyekkel könnyedén szaporíthatod a fügefákat. Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan használhatod a magokat, hogyan vághatsz hajtásokat, és mit tegyél, hogy a palánták erős és egészséges növényekké fejlődjenek. Fedezd fel a kertészkedés izgalmas világát ezzel az inspiráló videóval, és kezdj neki Te is a fügebokor szaporításának!

Miért  és hogyan érdemes a fügét házilag szaporítani?

A fügebokor házilag történő szaporítása számos előnyt kínál, ami miatt érdemes kipróbálni ezt a folyamatot:

Gazdaságos: A fügebokor szaporítása otthoni módszerekkel pénzt takaríthat meg, hiszen nincs szükség drága palánták vagy ültetőanyagok vásárlására. Az otthoni szaporítás magokkal vagy hajtásokkal egyszerű, költséghatékony megoldást nyújt.

Személyes kihívás: A kertészkedés és növénynevelés sokak számára izgalmas kihívást jelent. A fügebokor szaporítása izgalmas és szórakoztató lehetőség arra, hogy megismerd a növények fejlődését és élvezd a kertészeti tevékenységeket.

Önellátás és természetes környezet: A füge szaporítása otthon lehetővé teszi, hogy kertedben nőjön egy ízletes, egészséges gyümölcsforrás. Az önellátás fontos, ha szeretnél természetes, friss fügét fogyasztani.

Tudás és tapasztalat: Az otthoni növénynevelés révén fontos tudást szerezhetsz a növények gondozásáról, a növények fejlődéséről, a növényekhez kapcsolódó folyamatokról és az ökológiai egyensúlyról.

Hobbikertészkedés: A kertészkedés hobbiként is gyönyörű időtöltés lehet. A fügebokor szaporítása örömteli és kreatív tevékenység, ami ellazít és segít a természet közelségében kapcsolódni.

Érdekes tanulási folyamat: Az otthoni szaporítás lehetőséget nyújt a természet csodáinak megismerésére és az élet folytonos tanulási folyamatába való belemerülésre.

Mindezek alapján a fügebokor házilag történő szaporítása nemcsak gazdaságos és környezetbarát megoldás, hanem lehetőséget ad arra is, hogy személyes kapcsolatba kerülj a természettel és a kertészettel, valamint számos izgalmas élménnyel gazdagodj az új növények nevelése során.

Szaporítási technikák

Magok használata:

 1. Gyűjtsünk be érett fügéket, és a húsos részüket távolítsuk el. Maradjon csak a mag.
 2. Mossuk meg a magokat, majd áztassuk őket langyos vízben néhány órán keresztül. Ez elősegíti a csírázást.
 3. Tegyük a magokat nedves szövetbe vagy moha alá, majd helyezzük egy műanyag tárolóba vagy edénybe.
 4. Tartsuk a csírázó edényt meleg, napos helyen, és rendszeresen permetezzük meg a magokat, hogy a talaj ne száradjon ki.
 5. Amikor a magok kicsíráznak és növekedni kezdenek, ültessük őket kisebb edényekbe, majd később, amikor elérik a megfelelő méretet, átültethetjük őket nagyobb edénybe vagy a kertbe.

Szaporítás sarjakkal:

 1. Válasszunk ki egy egészséges, erős fügebokrot, és tavasszal vagy kora nyáron keressünk olyan sarjakat, amelyek már elég nagyok ahhoz, hogy levághassuk őket az anyanövényről.
 2. Vágjuk le a sarjakat egy éles ollóval vagy kerti metszőollóval, lehetőleg úgy, hogy a szár hossza legalább 15-20 cm legyen.
 3. Távolítsuk el az alsó leveleket a sarjakról, majd dugjuk őket egy nedves, homokos talajba, vagy keverjük őket be virágföldbe.
 4. Tartsuk a talajt folyamatosan enyhén nedvesen, és tegyük a palántákat egy félárnyékos helyre.
 5. Amikor a sarjak megfelelően meggyökeresednek (ez néhány hétig vagy hónapig is eltarthat), átültethetjü őket nagyobb edényekbe vagy a kertbe.

Hajtásvágás:

A hajtásvágás egy másik hatékony módszer a fügebokor szaporítására, különösen akkor, ha már van egy jó minőségű anyanövényünk.

A következő lépések segítenek ebben a folyamatban:

 1. Válasszunk ki egy egészséges, erős fügebokrot, és tavasszal vagy korai nyáron válasszunk olyan hajtásokat, amelyek még nem teljesen fásodtak meg, de már elég érettek ahhoz, hogy levághassuk őket.
 2. Vágjuk le a hajtásokat egy éles metszőollóval a szárak vége alatt lévő csomó vagy rügy fölött, lehetőleg úgy, hogy a hajtás hossza legalább 10-15 cm legyen.
 3. Távolítsuk el az alsó leveleket a hajtásokról, és hagyjunk rajtuk néhány felső levelet, hogy a fotoszintézis továbbra is folytatódhasson.
 4. Dipeljük a hajtások vágási végét egy gyökérhormon tartalmú porba vagy folyékony gyökérhormonba, mivel ez elősegíti a gyökeresedést.
 5. Ültessük a hajtásokat nedves, jó minőségű talajba vagy keverjük be virágföldbe.
 6. Tartsuk a talajt folyamatosan enyhén nedvesen, és tegyük a palántákat egy félárnyékos helyre.
 7. Amikor a hajtások megfelelően meggyökeresednek (ami néhány hétig vagy hónapig is eltarthat), átültethetjük őket nagyobb edényekbe vagy a kertbe.

Fontos megjegyezni, hogy a füge könnyen terjedő növény, és a szaporításával általában nem szokott probléma lenni. Az egyik módszerrel vagy a másikkal való kísérletezés segíthet megtalálni a legmegfelelőbb módszert az adott körülmények között. Az átültetett palántáknak időre van szükségük, hogy megerősödjenek és egészséges fügebokorrá fejlődjenek, de türelmes gondozással és megfelelő körülményekkel meghálálják a befektetett energiát a természetes környezetükben való gyarapodással.

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=zlJAhoZZHts