2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Gyors házi csalamádé készítése tartósítószer és ecet nélkül

2023-02-07 19:32 | Nézettség: 147
Így készíts házilag csalamádét és savanyú káposztát készíteni ecet és tartósítószer nélkül. A recept ízlés szerint variálható, egyszerű és nagyszerű. Csalamádé készítése egyszerűen és gyorsan, ami nem csak finom, hanem egy igazi vitaminbomba. Nagyon egyszerűen elkészíthető házilag a legfinomabb savanyúság, csalamádé. Tartósítószer nélküli csalamádé készítése gyorsan és egyszerűen.

Hozzávalók és elkészítés:

  • 2 kg káposzta
  • 2 közepes répa
  • 1 közepes kígyó uborka
  • 2 befőttes üveg
  • folpack

Ízlés szerint:

zöld paradicsom
paprika

ízesítőnek: köménymag, mustármag, koriander mag, babérlevél, szemes bors

Elkészítés:

1. A káposztát négyeljük fel és vágjuk ki a torzsáját, majd mérjük le. Nagyon fontos, hogy a torzsa nélküli súlyjal számoljuk ki a szükséges só mennyiségét, ami a káposzta súlyának 2%-a. (A káposzta súlya x 0.02 = a szükséges só mennyisége. Avagy, ha a káposzta 1.85 kg vagy 1850 g a torzsa nélkül akkor így számoljuk ki a só mennyiségét: 1850 x 0.02=37, azaz 1850 g káposztához 37 g sóra van szükség.) Ha adunk hozzá egyéb zöldségeket, azt is mérjük le, ha elérik a káposzta sólyának 1/4-ét, akkor 3% sóval számoljunk. 

2. A répát pucoljuk meg, az uborkát vágjuk félbe és szedjük ki a magját, majd a felnégyelt káposztát, a répát és az uborkát is gyaluljuk vékonyra. Tegyünk mindent egy keverő tálba és adjuk hozzá a kimért só, majd jól keverjünk mindent el, miközben törjük, nyomkodjuk össze a zöldségeket, amíg a káposzta el nem kezd össze esni és kiengedni a levét. Takarjuk le és tegyük félre minimum 10-15 percre pihenni. 

3. Amíg várunk a káposztára, addig mossunk és fertőtlenítsünk ki két befőttes üveget, majd a káposztát lassan adagolva és egy nyújtófával jó alaposan össze préselve, hogy minden levegő kijöjjön a zöldség szeletek közül, töltsük meg az üvegeket. Nyomkodás közben a káposzta levét is kinyomkodjuk, ami meg fogja védeni a levegőtől, így nem fog megpenészedni és tönkre menni. A tálban maradt levet osszuk szét a két üveg között és jól nyomkodjuk le a káposzta keveréket, hogy a lé elfedje. Ezután takarjuk le folpackkal, amit fektessünk a káposzta lére, így azt elzárjuk az oxigéntől. 

4. A csalamádé érlelési ideje 1-2 hét, attól függően, hogy mennyire savanyúan szeretjük. Mindenképpen szoba hőmérsékleten és naptól védett helyen tároljuk és naponta 1-2-szer büfiztessük meg. Amikor beindul a fermentáció, akkor természetes gáz termelődik, ami fel fog jönni a csalamádé tetejére és fel fogja puffasztani a folpackot. Emelejük fel a folpackot és engedjük ki a gázokat, ez a büfiztetés. 1 hét után kóstoljuk meg, ha elég savanyú, akkor készen van, ha nem, akkor érleljük még. Amikor úgy érezzük, hogy készen van, légmentesen zárjuk le és hideg helyen tároljuk, én a hűtőben szoktam 1-2 hónapig gond nélkül eláll, de hamarabb el fog fogyni.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QXIWK_1QG7Y