2022. szeptember 28., szerda
Vencel névnapja

Határokon átívelő interaktív pénzügyi edukációs meseprojekt

2022-06-01 20:22 | Nézettség: 281
Az OTP Fáy András Alapítvány és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem által kidolgozott program célja a pénzügyi ismeretek és tudatosság fejlesztése mese- és drámapedagógiai eszközökkel.

A fenntartási időszakban pedig további iskoláknak és diákoknak juttatják el a 3 szlovák és 3 magyar népmesén alapuló edukációs előadásokat.

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=55KammkVZsE

A hazánkban egyedülálló projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében mintegy 200 ezer eurós pályázati támogatás felhasználásával, több ezer magyarországi és szlovákiai általános- és középiskolás tanuló bevonásával valósul meg.
A projektben – amely a Digital and Financial Literacy Tales, röviden FinLit Tales nevet viseli – olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket átadó, ingyenes, interaktív előadássorozatot valósítanak meg, mely egy, a népmeséken alapuló, a történetmesélés eszközeit alkalmazó módszer segítségével hívja fel a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára.


A pénzügyi, gazdasági edukációs tartalommal kiegészített sajátfejlesztésű mese-átdolgozásokat audiovizuális elemek és játékos gyakorlatok színesítik. Az élményalapú feldolgozás támogatja az ismeretek hatékony beépülését és a jövőtudatos szemléletformálást a diákok körében.
„A közönséget aktívan bevonó előadások a népmesék bölcsességeit és tanulságait ötvözik a kulturális sokszínűséggel és a XXI. századi pénzügyi kompetenciákkal. A projekt kiválóan illeszkedik az Alapítvány tevékenységébe, amelynek célja az ifjúság pénzügyi- és jövőtudatosságának fejlesztése” – mondta Csejtei Ildikó, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője. „Közös projektünk hozzájárul a határokon átívelő tudásmegosztáshoz, támogatja egymás kulturális megismerését, megértését és elősegíti a hatékony képzési együttműködések kialakítását” – emelte ki Dr. Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem dékánja. Az Alapítvány trénerei és az Egyetem szakértői összesen háromhetes közös módszertani képzésen készültek fel a népmesék edukációs célú átdolgozására.


A mese-játékokat 8 magyar megye és 5 szlovák megye/körzet közel 30 iskolájában mutatják be az Alapítvány és az Egyetem szakértői jelenléti tréningek és online stream előadások formájában, illetve táborokban, rendezvényeken legalább 3 ezer gyermeket elérve a projektidőszak 2022. decemberi zárásáig. A fenntartási időszakban pedig további iskoláknak és diákoknak juttatják el a 3 szlovák és 3 magyar népmesén alapuló edukációs előadásokat.


A mesék pénzügyi képzésen való alkalmazására Magyarországon eddig nem volt példa.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege az OTP Fáy András Alapítvány vonatkozásában 130.823,41 euró.