2024. Április 21., vasárnap
Konrád névnapja

Hogyan készíts isteni húsvéti sonkát? Ha nem figyelsz, könnyen elronthatod!

2024-03-29 15:34 | Nézettség: 863
A húsvéti onka szinte minden magyar családban a húsvéti asztal egyik főszereplője. Azt gondolnánk ez az ételt nagyon könnyű elkészíteni, mégis lehetnek buktatók. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a saját recepje és a bevett főzési módszere.

Borbás Marcsi Youtube csatornáján mutatja meg, hogyan készíti a húsvéti sonkát és weboldalán pedig 7 tippet ad az elkészítéshez.

A húsvéti sonka hagyománya

A húsvéti sonka, mint ünnepi étel, több száz éves hagyományra tekint vissza. E hagyomány gyökerei a kereszténység előtti időkbe nyúlnak vissza, amikor is a tavaszi napéjegyenlőséghez kapcsolódó ünnepek alkalmával a termékenység és az újjászületés jeleként állati áldozatokat mutattak be. A kereszténység terjedésével ezek az ősi szokások átalakultak, és beolvadtak a húsvét ünneplésébe, amely Jézus Krisztus feltámadásának emlékét őrzi.

A sonka, mint húsvéti étel, népszerűségét részben praktikus okoknak köszönheti. A hagyományos mezőgazdasági életmódban a disznóvágások általában ősszel történtek, a hidegebb hónapokban, amikor a hús könnyebben tartható volt frissen. A sonkát ezután sózták, füstölték vagy szárították, hogy a következő hónapokban, beleértve a tavaszt is, eltartható legyen. Így a húsvét idejére a sonka pont ideális, ízletes és tartós ételnek bizonyult, amely kiválóan alkalmas volt az ünnepi asztalon való szereplésre.

Emellett a sonka az újraéledő természet és a bőség szimbólumaként is funkcionál. A tavasz a megújulás időszaka, amikor a természet ismét életre kel, ezáltal a sonka, mint gazdag és tápláló étel, tökéletesen illeszkedik ebbe a kontextusba. A húsvét ünnepének keresztény hagyományaihoz kapcsolódva a sonka jelentősége tovább mélyül, hiszen az újjászületés és megújulás üzenetét hordozza, amely szorosan kapcsolódik Jézus feltámadásának üzenetéhez.

A húsvéti sonka hagyománya tehát egyrészt ősi, a természet ciklusaihoz és az állati áldozatokhoz kötődő gyakorlatokból ered, másrészt a keresztény hagyomány részeként kapott új értelmet és mélységet. Ma már a húsvéti sonka nem csupán ízletes és tápláló ételként szolgál az ünnepi asztalon, hanem az összejövetel, a családi együttlét és az ünneplés szimbólumaként is funkcionál, összekötve minket múltunkkal és kulturális örökségünkkel.

Hogyan készítsük el a finom húsvéti sonkát?

Az alábbi videóban Borbás Marcsi mutatja, be hogy ő hogyan készíti a húsvéti sonkát és a tojást. Marcsi a weboldalán, az egy.hu oldalon is közzétett 7 tippet a húsvéti sonka készítés kapcsán.

A hét tipp a következő:

  1. Jó minőségű sonkát használjunk
  2. Ne legyen túlfüstölt a sonka
  3. Az kerüljön a fazékba, ami oda való
  4. Szép lassan főzzük
  5. Húsz perccel azelőtt, hogy elzárjuk a lángot a hús alatt, tegyünk a lábasba tojásokat
  6. Amikor megfőtt a sonka, hagyjuk a saját levében kihűlni!
  7. A főzőlevet sokféle dologra lehet használni

Részletesebb információkért olvassátok el a cikket is!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=1Qk5YSbJ2yY