2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Hogyan szaporítsuk a citrusféléket? Mutatjuk a legjobb módszert videón!

2023-08-26 16:31 | Nézettség: 951
A citrusfélk sokunk kedvencei , de hogyan lehet szaporíthatani őket. A citrusfélék szaporítása három féle módon is lehetséges, mutatjuk a legjobb módszert. Videón megmutatja a lépéseket és praktikus tippeket.

A citrusfélék szaporítása izgalmas és hasznos kertészeti tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy otthonunkban termesszük meg kedvenc gyümölcseinket. A szaporítás során új növényeket hozhatunk létre, és ezzel megtakaríthatjuk a pénzt, amit a növények vásárlására költenénk. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a citrusfélék szaporításának különböző módszereit.

Magról történő szaporítás:

A legtermészetesebb módszer a citrusfélék szaporítására a magok használata. Azonban fontos megjegyezni, hogy a magról szaporított növények nem feltétlenül lesznek ugyanolyan minőségűek, mint a szülőnövény. A magról nevelt citrusfák hosszú időbe telhetnek, mire termést hoznak, és a gyümölcsök íze is változhat.

Az első lépés a friss citrusgyümölcsből történő magok kinyerése. A magokat óvatosan tisztítsuk meg a gyümölcshús maradványaitól, majd szárítsuk meg őket. A magokat földbe ültetve kezdjék el kihajtani, és amikor elérik a megfelelő méretet, átültethetjük őket egy nagyobb edénybe vagy a kertbe.

Hajtásról történő szaporítás:

Ez a módszer lehetővé teszi, hogy megtartani a szülőnövény kiváló tulajdonságait a szaporított növényben. A hajtásokat általában tavasszal vágjuk le a szülőnövényről. Válasszunk ki egy egészséges hajtást, és egy éles metszőollóval vágjuk le a szárát. Az alsó leveleket távolítsuk el, majd helyezzük a hajtást vízbe vagy egy gyökérhormont tartalmazó szubsztrátumba. Amikor a hajtások gyökereket fejlesztenek, átültethetjük őket kisebb cserépbe vagy a kertbe.

Oltás:

Az oltás egy speciális technika, amely lehetővé teszi, hogy a kívánt citrusfajtát egy másik növényre oltjuk. Az oltás során a szülőnövény (az oltvány) egy részét egy másik növény (az alany) szövetébe ültetjük be. Ezáltal a két növény összeforr, és az oltvány tulajdonságai átörökítődnek az alanyra.

Az oltásnak többféle típusa van, mint például a hajtás- és rügyoltás. Az oltásokat általában a tavaszi vagy a nyári hónapokban végezzük. Fontos azonban, hogy az oltvány és az alany összeilljenek méretben és fajtában.

A citrusfélék szaporítása tehát kihívást jelentő, de rendkívül izgalmas tevékenység. A megfelelő módszer kiválasztása és a gondoskodás a szaporítás után kulcsfontosságú a sikeres növekedés és terméshozatal érdekében. Ne feledjük, hogy a türelem és a kitartás elengedhetetlenek, hiszen a citrusfák hosszú időbe telő növekedési ciklusokkal rendelkeznek. Az otthon nevelt citrusfák azonban nem csak gyümölcseik miatt értékesek, hanem azért is, mert lehetőséget adnak arra, hogy közelebb kerüljünk a természet csodáihoz és megismerjük a növények biológiai folyamatait.

Kép és a videó forrása: https://www.instagram.com/p/CusThxrNCH0