2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Klasszikusok újragondolva

2023-12-17 13:56 | Nézettség: 481
Nem minden filmadaptáció törekszik arra, hogy tökéletesen visszaadja az eredeti művet, ez pedig sokszor nem is baj! Az alapokból és a rendezők saját elképzeléseinek találkozásából érdekes és izgalmas történetek születhetnek a nagy vásznon! Hoztunk most néhány önmagukból kiforgatott klasszikust, amik kikapcsolódást nyújthatnak egy-egy téli estére! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz néznivaló!

 

kulúrszeparé

Rozalin (2022)

Rómeó és Júlia, a két tragikus szerelmes története legendás. Azonban, gyakran megfeledkezünk róla, hogy Júlia előtt, Rozalin volt Rómeó szíve választottja. Ő vajon hogy élte meg, hogy rövid időn belül, helyette már unokahúgának csapja a szelet a hősszerelmes? Erre a koncepcióra épít ez a romantikus vígjáték, ami kicsit sem veszi komolyan magát!

Noha a szereplők gyönyörű kosztümökben parádéznak a képernyőn, a viselkedésük és a szóhasználatuk gyakran csapong a modern és a Shakespeare-i stílus között. Ez a vegyes kifejezésmód sajátos hangulatot teremt, megvan a maga varázsa!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=DVMc3rUXW-A

10 dolog, amit utálok benned (1999)

A legendás tinédzser dráma főszereplője Kat, egy öntudatos, kiállhatatlannak bélyegzett lány, aki minden udvarlóját elüldözi. Azonban apja kijelenti, hogy a húga, a gyönyörű Bianca addig nem randizhat, amíg a nővére sem talál magának valakit. A fiatalabbik testvérnek se kell több,  felbérli a suli bajkeverőjét, Patrick Veronát, hogy csábítsa el mogorva nővérét. A film teljes mértékben egy modern, amerikai gimiben játszódik, de amikor elolvassuk a leírást, felismerhetjük benne Shakespeare Makrancos hölgyét! Ez a romcom, noha nem mai darab, kiállta az idő próbáját, ugyanolyan ikonikus, mint 99-ben! Már csak Heath Ledger szerenádjáért is megéri megnézni! Szem nem marad szárazon, hol a nevetéstől, hol a meghatottságtól folynak majd a könnyek!

A kincses bolygó (2002)

Jim Hawkins egy tinédzser, aki megtalálja egy kalóz elrejtett kincses térképét! Hajóra száll, hogy belevágjon egy életre szóló kalandba! A Disney fogta a Kincses Sziget alapjait és az egészet egy jövőben játszódó, látványos sci-fi köntösbe csomagolta! Gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt kikapcsolódást és szórakozást nyújt ez az animációs film! Noha, amikor megjelent nem volt túl sikeres, az évek alatt az interneten kult-klasszikus  státuszra tett szert, amit oktalanul becsültek le anno. A karakterek szerethetőek és komplexek, az atmoszféra pedig magával ragad! Az akciójelenetekről pedig még nem is beszéltünk!

kultúrszeparé kimcses bolygó

Büszkeség és balítélet meg a Zombik (2016)

Igen, a 95-ös mini sorozat és a 2005-ös film verhetetlen. A zombis verzió nem törekszik a babérjaikra törni. Az estélyi ruhából előhúzott kardok, az élőhalottakkal harcoló,  Elizabeth Bennett és a hosszú, bőrkabátban erélyesen sétáló Mr. Darcy olyan vizuális csodák, amiket kár lenne kihagynunk! Illetve Mr. Darcy lánykérése is sokkal akciódúsabban játszódik le, ennyit elárulunk. Lily James remek Lizzy, Matt Smith pedig egy kedvelhetőbb, de továbbra is tenyérbemászó Mr. Collins, aki láthatólag nagyon jól szórakozik a szerepében. Ez egy hangulat film, amitől csak annyit kell elvárni, hogy valami érdekeset, látványosat mutasson és akkor nem fogunk csalódni!

Renfield (2023)

Valószínűleg nem sokan emlékszünk Dracula szolgájára, Renfieldre, egy eléggé elhanyagolt figura, most azonban megkapja a saját történetét! A modern világban egyre nehezebb biztosítani az áldozatokat a nagyúr számára, Renfield pedig egyébként sem biztos benne, hogy továbbra is ártatlan áldozatok öldöklésével szeretné tölteni az életét. Meg akarja találni a saját útját és céljait, ehhez pedig itt az idő, hogy szakítson a munkáltatójával folytatott toxikus kapcsolattal. Mondani könnyebb, mint megvalósítani és Dracula sem engedi el a szolgáját egykönnyen. Szerencsére Renfield segítségére van egy anonim támogató csoport, egy halom önfejlesztési könyv és egy rendőrnő, aki hisz benne, hogy szükség van a hősökre! Nicolas Cage Dracula szerepében fenomenális, de Nicholas Hoult sem okoz csalódást! Ez a film szigorúan 18+-os, a készítők nem fogták vissza magukat a véres, darabolós jelenetekkel, cserébe azonban a humorból sem lesz hiány! A fekete humor kedvelőinek kötelező darab!

További videók a témában